iltasyazilim
FD Üye
Köy Ekmeği (Ekşimayalı Ekmek) Tarifi İçin Malzemeler
*Ekşi maya (tarifini daha önce vermiştim)
*1 kg un (bir büyük ekmeklik)
*Su (eli yakmayacak ılıklıkta)
*Tuz
*Ekmek garanti olsun derseniz yarım çay kaşığı kuru maya
Köy Ekmeği (Ekşimayalı Ekmek) Tarifi Yapılışı Akşama bu ekmeği yemek istiyorsanız ya geceden yada sabah erkenden yapmak lazım
Geceden mayayı yaparsanız sabah*sabah erken saatte yaparsanız Akşama doğru ekmeği fırına verebilirsiniz
İlk önce daha önce yaptığımız ekşi ana mayayı leğenin içine koyuyoruz, ılık suyu ekliyoruz 2 su bardağı kadar ılık suyu, tuzu ekliyoruz Sonra elimizle yumruklayarak elimizle suyla özleştiriyoruz
Özleştikten sonra ununu yavaş yavaş birer bardak birer bardak ekliyoruz Düm düm güzel bir hamur yapıyoruz
Sonra bu hamurdan büyük bir portakal kadar bir parça alıyoruz Bir kabın içine koyuyoruz, bunu bir sonraki ekmek için ayırıyoruz Bu portakal büyüklüğündeki hamuru bir gün dışarıda ılık bir yerde bırakıp bir gün sonra buzdolabına kaldırıyoruz Bu sonrada buzdolabına kadırdığımız hamur daha sonraki ekmek yapımlarında aynı şekilde kullanıp ekmek yapıyoruz
Geri kalan hamuru sıcak bir yerde mayalanması için battaniyeye sarıp bekletiyoruz Yaklaşık*234 saat sonra siz bakıp bu hamur kabarıp iki katına geldi mi bir daha yoğuruyoruz Tekrar içine ılık su katıp un, tuz katıp mayayı büyütüyoruz Yarım saat kadar iki elle yumruklayarak yoğuruyoruz Ve artık ekmeği serelim*bunun içinde bir leğenin içine bir temiz bez seriyoruz Bezi güzelce unluyoruz Çünkü hamur dinlendikçe yumuşayıp beze yapışmasın diye Bezin büyüklüğü ekmek içine konulduktan sonra üzerini de kapatması gerek
Sonra bu ekmeği içine koyup üzerini tekrar unlayıp üzerini kendi bezini kapatıp üzerini battaniye ile örtüp sıcak bir yerde mayalandırıyoruz 23 saat sonra açıp bakın üzeri çatlak çatlak olunca hamur olmuş demektir Yakınınızda bir fırın varsa ekmeğinizi oraya götürüp pişirmesini rica edebilirsiniz Daha güzel olur o zaman ekmeğiniz Fırınınız büyük bir fırınsa büyük ekmek pişirebilir ama küçük mini fırınsa güzel pişmesi için ekmeğinizi azıcık bastırıp inceltebilirsiniz veya ekmeği küçük tutabilirsiniz Fırında 180200 derece pişiriyoruz Fırınınızın nasıl pişirdiğini siz iyi bilirsiniz, ona göre derecesini ayarlarsınız*Afiyet olsun
*Ekşi maya (tarifini daha önce vermiştim)
*1 kg un (bir büyük ekmeklik)
*Su (eli yakmayacak ılıklıkta)
*Tuz
*Ekmek garanti olsun derseniz yarım çay kaşığı kuru maya
Köy Ekmeği (Ekşimayalı Ekmek) Tarifi Yapılışı Akşama bu ekmeği yemek istiyorsanız ya geceden yada sabah erkenden yapmak lazım
Geceden mayayı yaparsanız sabah*sabah erken saatte yaparsanız Akşama doğru ekmeği fırına verebilirsiniz
İlk önce daha önce yaptığımız ekşi ana mayayı leğenin içine koyuyoruz, ılık suyu ekliyoruz 2 su bardağı kadar ılık suyu, tuzu ekliyoruz Sonra elimizle yumruklayarak elimizle suyla özleştiriyoruz
Özleştikten sonra ununu yavaş yavaş birer bardak birer bardak ekliyoruz Düm düm güzel bir hamur yapıyoruz
Sonra bu hamurdan büyük bir portakal kadar bir parça alıyoruz Bir kabın içine koyuyoruz, bunu bir sonraki ekmek için ayırıyoruz Bu portakal büyüklüğündeki hamuru bir gün dışarıda ılık bir yerde bırakıp bir gün sonra buzdolabına kaldırıyoruz Bu sonrada buzdolabına kadırdığımız hamur daha sonraki ekmek yapımlarında aynı şekilde kullanıp ekmek yapıyoruz
Geri kalan hamuru sıcak bir yerde mayalanması için battaniyeye sarıp bekletiyoruz Yaklaşık*234 saat sonra siz bakıp bu hamur kabarıp iki katına geldi mi bir daha yoğuruyoruz Tekrar içine ılık su katıp un, tuz katıp mayayı büyütüyoruz Yarım saat kadar iki elle yumruklayarak yoğuruyoruz Ve artık ekmeği serelim*bunun içinde bir leğenin içine bir temiz bez seriyoruz Bezi güzelce unluyoruz Çünkü hamur dinlendikçe yumuşayıp beze yapışmasın diye Bezin büyüklüğü ekmek içine konulduktan sonra üzerini de kapatması gerek
Sonra bu ekmeği içine koyup üzerini tekrar unlayıp üzerini kendi bezini kapatıp üzerini battaniye ile örtüp sıcak bir yerde mayalandırıyoruz 23 saat sonra açıp bakın üzeri çatlak çatlak olunca hamur olmuş demektir Yakınınızda bir fırın varsa ekmeğinizi oraya götürüp pişirmesini rica edebilirsiniz Daha güzel olur o zaman ekmeğiniz Fırınınız büyük bir fırınsa büyük ekmek pişirebilir ama küçük mini fırınsa güzel pişmesi için ekmeğinizi azıcık bastırıp inceltebilirsiniz veya ekmeği küçük tutabilirsiniz Fırında 180200 derece pişiriyoruz Fırınınızın nasıl pişirdiğini siz iyi bilirsiniz, ona göre derecesini ayarlarsınız*Afiyet olsun