bilgisayarci
FD Üye
Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen Kamu İşçisi Seçme İmtihanı (KPSS), bugün büyük bir tezle Türkiye gündemine taşındı. Pazar günü iki oturum biçiminde gerçekleştirilen imtihanın yanıt anahtarı, ÖSYM tarafından yayınlandı. Yanıt anahtarının paylaşılmasıyla birlikte toplumsal medyada ‘KPSS’de ikinci FETÖ skandalı’ başlığı gündem oldu.
Başlığı gündem yapan kelam konusu argüman ise, KPSS'de sorulan değerli ölçüde sorunun yalnızca tek bir kaynaktan alındığı istikametindeydi. KPSS’de çıkan sorulardan birkaçı, Yediiklim Yayınları tarafından hazırlanan sorularla şıklarının birebiri olduğu argüman edildi. Birçok kişinin ‘kopya’ olarak değerlendirdiği bu gelişmenin akabinde Eğitim Gücü Sendikası’ndan da kıymetli bir açıklama geldi.
Eğitim Gücü Sendikası cürüm duyurusunda bulundu:
Eğitim Gücü Sendikası, toplumsal medyada yankı bulan argümanlar üzerine ÖSYM ve YÖK’e hata duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Sendika Genel Lideri Oğuz Özat, Cumhuriyet TV’de yaptığı açıklamada yaklaşık 70 sorunun özel kurumun deneme imtihanlarında sorulduğunu, WhatsApp kümelerinde da dağıtıldığını öne sürdü.
ÖSYM'den açıklama geldi:
"2022 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür İmtihanı ile Eğitim Bilimleri İmtihanı 31 Temmuz 2022 Pazar günü sabah ve öğlenden sonra oturumlarında inançlı bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Kimi imtihan sorularının bir yayınevinin deneme imtihanı sorularıyla tıpkı olduğuna ait toplumsal medya platformlarında ortaya atılan savların incelemelerimiz sonucunda temelsiz olduğu anlaşılmıştır. Kamuoyuna hürmetle duyurulur."
Ne olmuştu?
Söz konusu argümana nazaran Yediiklim Yayınları tarafından hazırlanan onlarca soru, ÖSYM tarafından KPSS imtihanında tıpatıp tıpkı şekilde öğrencilere soruldu. Kelam konusu savlarda yer alan sorulardan kimileri ve ÖSYM’nin kitapçığı şu formdaydı:
Söz konusu sorulardan kimileri, yayınevinin YouTube kanalındaki anlatımda da görüldü:
Soruların yayıneviyle birebir çıkmasının akabinde toplumsal medyadan da reaksiyon yağmuru geldi: