Fonksiyonları bozulan bobrekler, metobolizmanın duzgun calışmasını onlemekteler Bobreklerde bulunan ve dışarı atılması gereken maddeler atılmadıkları icin kanda birikirler Kronik bobrek hastaları ise bu nedenle yediklerine cok iyi dikkat etmeli ve
Fonksiyonları bozulan bobrekler, metobolizmanın duzgun calışmasını onlemekteler Bobreklerde bulunan ve dışarı atılması gereken maddeler atılmadıkları icin kanda birikirler Kronik bobrek hastaları ise bu nedenle yediklerine cok iyi dikkat etmeli ve duzenli bir diyet programına uyum sağlamalılar
imageskronikbobrekhastalarinadiyetonerileri5aea4437b60d4
Bobreklerin işlevini yerine getirmemesi sonucu su, sodyum, potasyum, fosfor, ure, urik asit, kreatin ve protein gibi maddelerin kanda birikmesini onlemek icin beslenmede bazı onlemler alınmalıdır Bu onlemlerin en etkilisi, diyet uzmanına beslenme programı hazırlatmak boylece tuz potasyum, fosfor, su ve protein miktarlarını kontrol altında tutmaktır
Kronik bobrek hastaları hangi yiyecekte hangi besin maddelerinin bulunduğu bilmeliler Diyet uzmanlarından bu konuda yardım almalılar ki, diyetleri başarılı olsun
Sodyum: Tuzlu kuruyemişler, sucuk, tuzlu biskuvi, hazır corbalar, pastırma, sosis, dil, dalak, yurek, soslar, hazır her turlu gıdalar, sarımsak tozu, kraker, kavurma etler, konserve yiyecekler, salamura yiyecekler, turşular, salam, zeytin, salca, işkembe ve soğanda bulunur Gunluk gereksinimi 2,57 gr, kandaki duzeyi 134144 meq L’dir Kandaki sodyumun fazlalaşması sıvı birikimine neden olur
Fosfor: Balık, sosis, sucuk, sut ve sut urunleri, salam, yumurta, kurutulmuş meyveler, organ etleri, kuru baklagiller, tahıllarda bulunur Gunluk ihtiyacı 500700 mg, kan duzeyi 2,54,2 mg’dır Fosfor ve kalsiyum kemiklerin ve dişlerin gelişimine buyuk fayda sağlar Kanda fosforun yukselmesi kalsiyumun dışarı atılmasına neden olur
Potasyum: Kavun, fındık, kuru fasulye, bal kabağı, patates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, ve sutte bulunur Gunluk ihtiyacı 2 mg, kandaki duzeyi ise 3,65,5 meqL’dir Potasyum vucudun asit baz dengesi ve kalp atış seviyesinden son derece onemlidir
Sıvı: Su, dondurma, cay, corba, sut jole, kahve, soslar, meyve sularıdır Normalde bobrekteki sıvı fazlalıkları idrar, ishal, terleme ve kusma ile vucuttan atılır Ama bobrekler calışmadığı icin kişi fazla terlemez veya sık idrara cıkmaz Bu sorunlarda nefes darlığı, yuksek tansiyon, odem ve kilo artışına neden olmaktadır
Protein: Sut ve sut urunleri, et, tavuk, balık ve yumurtada bulunur Buyume ve gelişme icin son derece onemli olan Protein, vucutta fazla miktarda bulunduğu zaman kilo kaybına, yorgunluğa, halsizliğe, iştah azalmasına, kusma ve bulantıya neden olur
h 3Kronik bobrek hastalarına diyet onerileri
Fonksiyonları bozulan bobrekler, metobolizmanın duzgun calışmasını onlemekteler Bobreklerde bulunan ve dışarı atılması gereken maddeler atılmadıkları icin kanda birikirler Kronik bobrek hastaları ise bu nedenle yediklerine cok iyi dikkat etmeli ve duzenli bir diyet programına uyum sağlamalılar
imageskronikbobrekhastalarinadiyetonerileri5aea4437b60d4
Bobreklerin işlevini yerine getirmemesi sonucu su, sodyum, potasyum, fosfor, ure, urik asit, kreatin ve protein gibi maddelerin kanda birikmesini onlemek icin beslenmede bazı onlemler alınmalıdır Bu onlemlerin en etkilisi, diyet uzmanına beslenme programı hazırlatmak boylece tuz potasyum, fosfor, su ve protein miktarlarını kontrol altında tutmaktır
Kronik bobrek hastaları hangi yiyecekte hangi besin maddelerinin bulunduğu bilmeliler Diyet uzmanlarından bu konuda yardım almalılar ki, diyetleri başarılı olsun
Sodyum: Tuzlu kuruyemişler, sucuk, tuzlu biskuvi, hazır corbalar, pastırma, sosis, dil, dalak, yurek, soslar, hazır her turlu gıdalar, sarımsak tozu, kraker, kavurma etler, konserve yiyecekler, salamura yiyecekler, turşular, salam, zeytin, salca, işkembe ve soğanda bulunur Gunluk gereksinimi 2,57 gr, kandaki duzeyi 134144 meq L’dir Kandaki sodyumun fazlalaşması sıvı birikimine neden olur
Fosfor: Balık, sosis, sucuk, sut ve sut urunleri, salam, yumurta, kurutulmuş meyveler, organ etleri, kuru baklagiller, tahıllarda bulunur Gunluk ihtiyacı 500700 mg, kan duzeyi 2,54,2 mg’dır Fosfor ve kalsiyum kemiklerin ve dişlerin gelişimine buyuk fayda sağlar Kanda fosforun yukselmesi kalsiyumun dışarı atılmasına neden olur
Potasyum: Kavun, fındık, kuru fasulye, bal kabağı, patates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, ve sutte bulunur Gunluk ihtiyacı 2 mg, kandaki duzeyi ise 3,65,5 meqL’dir Potasyum vucudun asit baz dengesi ve kalp atış seviyesinden son derece onemlidir
Sıvı: Su, dondurma, cay, corba, sut jole, kahve, soslar, meyve sularıdır Normalde bobrekteki sıvı fazlalıkları idrar, ishal, terleme ve kusma ile vucuttan atılır Ama bobrekler calışmadığı icin kişi fazla terlemez veya sık idrara cıkmaz Bu sorunlarda nefes darlığı, yuksek tansiyon, odem ve kilo artışına neden olmaktadır
Protein: Sut ve sut urunleri, et, tavuk, balık ve yumurtada bulunur Buyume ve gelişme icin son derece onemli olan Protein, vucutta fazla miktarda bulunduğu zaman kilo kaybına, yorgunluğa, halsizliğe, iştah azalmasına, kusma ve bulantıya neden olur
h 3Kronik bobrek hastalarına diyet onerileri