Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kuantumu Tuna'nın Altından Aktardılar

Kuantumu Tuna'nın Altından Aktardılar

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
19
http:img460**************img4606639logosonoy7gif

KUANTUMU TUNA'NIN ALTINDAN AKTARDILAR

http:img266**************img2663545tunafn8

Avusturyalı bilim adamları Tuna Nehri’nin bir kıyısından diğer kıyısına kuantum aktarımı deneyini başarıyla gerçekleştirdiler

Teleportation olarak da bilinen kuantum aktarımı tekniği bir parçacığın özelliklerinin fiziksel bir bağ olmadan bir diğerine aktarılması anlamına geliyor Işınlama tekniği geleceğin süperhızlı kuantum bilgisayarlarını altyapısını oluşturacak

Viyana Üniversitesi ve Avusturya Bilimler Akademisi’nden bilim adamları ışınlama deneyi için 800 metre uzunluğunda fiber optik bir kabloyu Tuna’nın altındaki kanalizasyon tüneline yerleştirdiler Kablo nehrin iki kıyısındaki laboratuvarları birbirine bağlıyor Işık parçacıklarının kuantum durumları, verici laboratuvar ile alıcı laboratuvar arasında fiber optik kablo üzerinden transfer ediliyor Bilim adamları, fotonların kutuplaşma özelliğinden yararlanarak, geleceğin bilgisayarlarında bugünkü dijital 1ve 0’ların yerini alacak kuantum bitleri (qubit) kablodan geçirmeyi başardılar Bilim adamları qubit’leri fotonlardaki polarizasyon özelliği üzerinden kodluyorlar Polarizasyon veya kutuplaşma özellliği, fotonların hareketlerini düzenliyor ve tanımlıyor Kuantum aktarımı fizikte ‘eşleme’ adı verilen bir tekniğe dayanıyor ‘Eşleme’ tekniğinde, aralarında fiziksel mesafe olsa dahi, iki parçanın özellikleri karşılıklı olarak birbirleriyle eşleniyor

REFERANS FOTONA SABİTLENİYOR

Avusturyalı bilim adamlarının gerçekleştirdiği deneyde, bir ‘referans’ fotonu kullanıldı Referans fotonun işlevi bir parçadan yüklendiği kuantum durumunu diğerine tanımlamak Verici laboratuvarda, eşlenmiş çiftlerden tekinin kuantum hali referans fotona yükleniyor Alıcı laboratuvarda ise, referans fotondaki değerler eşlemenin diğer tekine aktarılıyor Yeraltındaki fiber optik kablo ile sağlanan bağlantı üzerinden bilim adamları eşlenen parçalar arasında 3 ayrı kuantum aktarımı gerçekleştirmeyi başardılar

GELECEĞİN İLETİŞİMİ, KUANTUM AKTARIMI

Deneyi şimdiye dek gerçekleştirilen diğer kuantum ışınlamalarından farklı kılan ise, aktarımın laboratuvar dışında gerçek ve doğal koşullarda yapılmış olması Viyana Üniversitesi öğretim üyesi Dr Rupert Ursin deneyin laboratuvar koşullarının dışına çıkarılmış olmasının kuantum aktarımının, fiber optik kablolarla gerçekleştirilebileceğini gösterdiğini savundu Tuna Nehri’nin altınaki tünele yerleştirilen fiber optik kablo deney boyunca, deneyin işleyişini bozacak ısı değişimlerine ve diğer birçok çevresel etkiye maruz kaldı Deney buna karşın sorunsuz bitti Dr Ursin, gerçek koşullara dayanan deneyin başarılı olmasının kuantum aktarımının gelecekte telekomünikasyon ağlarında kullanılabileceğini gösterdiğini düşünüyor Kuantum aktarımına dayalı telekomünikasyonun önünde bir deney daha var Dr Ursin, önümüzdeki yıllarda uydu bağlantısı üzerinden kuantum aktarımı yapmayı planlıyor Araştırmayı konu alan makale Nature dergisinde yayımlandı

KAYNAK: GençBilim

Yeni paylaşımlarda buluşmak dileğiyle

http:img370**************img3705258altlogoeb6gif

858,506Konular
983,015Mesajlar
33,105Kullanıcılar
2955SamsunSon üye
Üst Alt