Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kucukten Gormedim Ana Kucağı

0
141

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Ali Ercan, Kara Kaş Gozlerin Elmas ve Niğde Turkuleri adlı kitabında Mustafa Songurisminde bir kişiden dinlediği bu turkunun hikayesini aynen şoyle anlatmaktadır:

Bir bucuk asır evvelden beri Niğde'nin Dikilitaş, Ferhenk, Kavlaktepe, Badamderesi ve Camardı koyleri arasından Ulu yol diye bir yol gecer

O tarihlerde Erzurum'dan hareket eden kervancı bu yolu takiben Suriye'ye kadar gider,Suriye'den kalkan bir kervancı ,İstanbul'a kadar yine bu yoldan gecermiş Kervancıların dinlenme yeri ise Adana,Pozantı'yı gectikten sonra Ferhenk koyunde,şimdiki icmecenin bulunduğu muhitte oz dedemin yaptırmış olduğu handa konaklarlarmış, veyahutta aynı muhite bir saat mesafede bulunan eski ismi Enehil, şimdiki ismi Dikilitaş olan koyde konaklarlarmış O zamanda Kanlı Bulduruc diye anılan semtte her iki yonden gelen kervancı kış mevsiminde birkac olu verirlermiş Şiddetli bir kış mevsiminde zengin iki kervancı kardeş,Suriye'den hareket ederek Bulduruc'a gelir ve orada şiddetli bir tipiye tutulurlar Kardeşlerden biri tipide boğulur ve olur Kardeşini kaybeden diğer kervancı olen kardeşinin uzerine kapanır ve bu turkuyu yakar

Kaynak:
ERCAN, Ali, Kara Kaş Gozlerin Elmas ve Niğde Turkuleri, s26,27, Niğde İl Basım
Evi, Niğde, 1965