Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kul olayım kalem tutan ellere

Kul olayım kalem tutan ellere
0
120

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Kul olayım kalem tutan ellere (Sivas ellerinde sazım calınır)

Vaktiyle, Hafik ilcesinin Sofular koyunde Hızır adında bir genc varmışO zamanlar bu koyun halkı Alevi imişZamanla yoldan cıkmışlarOnların bu durumunu beğenmeyen Hızır, koyden ayrılmaya karar vermiş, cıkmış yolaHa şurası, ha burası derken Banaz'a kadar gelmişPir Sultan'ın yanına azap durmuşSonra da muridi olmuşAradan seneler gecmiş, bir gun Hızır:

Pirim, demiş; Sen herkese himmet ediyorsun, herbiri ceşitli makamlara geciyor, ne olur, bana da himmet et, buyuk adam olayım, ben de bir makama geceyim

Pir Sultan şoyle bir duşundukten sonra gulumsemiş Ulan Hızır ben dua ederim, belki sen de buyuk adam olursun; Hatta paşa, vezir de olursun ama, sonunda gelip beni astırırsın

Yine de duasını eksik etmemişHızır İstanbul'a gidip saraya girmişAğa, Kapıcıbaşı, Paşa, Beylerbeyi derken vezir olup Sivas valiliğine atanmışPirini unutmamış, haber gonderip huzuruna getirtmişHurmet, izzet, ikram derken bir hayli de sohbet etmişlerYemekte mukellef bir sofra donanmışPir Sultan yiyeceklere şoyle bir bakıp hemen geriye cekilmişPaşa şaşırmış

Birşey mi oldu pirim? Pir Sultan, Hızır, demiş; Bu yemeklerde zina kokuyorİcinde yetim hakkı var, sen bunları haram para ile yaptırmışsınHızır Paşa Yok pirimdediyse de dinletememişAma bir hayli de icerlemişPir Sultan biraz daha ileri gidip, Bunları ben değil, kopeklerim bile yemezİstersen cağırayım da gordemişHemen unlemiş, kopekler anında gelmişlerBir tepsiye haram yemek, bir tepsiye helal yemek konmuşOnce haram yemekler getirilmişKopekler şoyle bir koklayıp geri geri cekilmişler Arkasından helal yemeklerle dolu tepsi gelmişKopekler onu da kokladıktan sonra, kuyruklarını sallaya sallaya yemeye başlamışlarBu hakarete cok kızan Hızır Paşa, hırsını yenemeyip pirini Toprakkale'ye hapsettirmiş

Eh Ne de olsa piriHırsı gecince bir bahane ile affetmek istemişZindandan cıkartıp demiş ki:

Bana icinde Şah'ın adı gecmeyen uc deyiş soylersen seni affedeceğimYok, soylemezsen kendin bilirsinPir Sultan Peki oyleysedeyip tezeneye şoyle bir dokunmuş ve,

Acılın Kapılar Şah'a Gidelim,
Kul Olayım Kalem Tutan Ellereve
Karşıda Gorunen Ne Guzel Yaylaadlı değişleri okumuş
(Tum değişlerde Şah'ın adı defalarca geciyor)

Pirini affetmeye hazırlanırken, onun hemen her fırsatta Şah'ı anması Hızır Paşa'yı cileden cıkarmışNe soylediğini, ne yaptığını bilemez hale gelmişYanındakilere emretmiş:

Asın bunu

Kul Olayım Kalem Tutan Ellere,
Katip Arzuhalim Yaz şah'a Boyle
Sekerler Ezeyim Şirin Dillere,

Sivas Ellerinde Sazım Calınır,
Camlı Beller Boluk Boluk Bolunur
Yardan Ayrılmışam Bağrım Delinir,

Pir Sultan Abdal’ım Ey Hızır Paşa,
Gor Ki Neler Gelir Sağ Olan Basa
Beni Hasret Koydun Kavim Kardaşa,