#5 ben tekrar de eğlenirdim ya
1. Hayvan barınağında çalışmak
"Muhtemelen hayvanat bahçesinden daha az ağır bir çalışma ortamı vardır fakat gelip tüm gün sempatik köpek yavrularıyla oynamayı bekleyip müracaatta bulunan yahut istekli olan insan sayısı çok fazla ve yorucu. Genel olarak bakarsak biz barınaktaki hayvanların hizmetçileriyiz. Her tipten davranışsal ve gelişimsel etaptaki hayvanlarla ilgilenebiliyorsunuz."
2. Öğretmenlik
"Çocuklar birer denetim edilemez vampirlerdir."
3. Profesyonel fotoğrafçılık
"Hobi olarak değil de iş ve kar olarak yapınca yaptığınız harekete dair bütün sevginizi yavaş yavaş kaybediyorsunuz. Her şeyin en uygunu bildiğini sanan orta yaşlı bayanlar geliyor yalnızca görünüşlerini beğenmediklerini için sizden bedavaya bir çekim daha yapmanızı istiyorlar. Sonra da katiyetle o yaşta girmemeleri gereken bir evliliğe girmiş iki liseli genç geliyor ve sizi düğünlerinde çekim yapmanız için tutmak istediklerini söylüyorlar. Tek sorun bütçelerinin 50 dolar olması... Sonra kendini 'Instagram influencer' sanan bir bayan gelip sizi bir çekim yapmanız karşılığında reklamınızı yapacağını söylüyor ve çektiğiniz fotoğraflara instagram filtresi ekleyip size ödeme yapmayı reddediyor ya da yeni doğum yapmış bir bayan gelip 100 dolara bebeğinin birinci yılı boyunca her gün fotoğrafını çekmenizi istiyor."
"Yaşadıklarımdan sonra fotoğrafçılığı hobi olarak yapmaya geri döndüm."
4. Deniz biyoloğu
"Ben bir deniz biyoloğuyum. Geçen haftayı çözülmüş balık başlarını ölçmekle geçirdim."
5. Görüntü oyunu test edicisi
"Oyun oynamak istediğinizde tamamlanmış yahut üretim etabında olan oyunlar oynayarak vaktinizi harcamazsınız ancak oyun test edicisi olarak yanılgı olup olmadığını denetim etmek için daima birebir düzeyde olduğunuz oyunu tekrar tekrar oynuyorsunuz."
6. Hemşirelik
"Şaka yapıyorum, kimse esasen hemşireliğin eğlenceli olduğunu düşünmüyor."
7. Aşçılık
"Dizilerde yahut sinemalarda gösterdikleri tüm parıltı ve ihtişam, kesimde gerçekte ne olduğuyla alakası bile yok. By kesim sanat yapıtı üzere tabaklar yahut dövmeli ve havalı saçlı adamlarla dolu değil. Yalnızca restoran sahiplerine yarar sağlayan, uyuşturucu ile içli dışlı ve kanunları apaçık çiğneyen bir çalışma ortamıdır."
8. Yazılımcı
"İnsanlar yazılımcıları birkaç satır kod yazan ve çok bâtın belgelere erişim sağlayan anonim bir figür olarak görüyor ama gerçekte işin %10'u kodlama ve başka 'ı%90 meseleleri Stack Overflow'ta aramaktır."
*Stack Overflow, bilgisayar programcılığı ile ilgili kullanıcı odaklı soru karşılık sitesi.
9. Uçuş vazifelileri (Hostes-Host)
"Zaman fark etmeksizin daima nöbette olursunuz ve fecî bir programınız olur. Toplumsal hayatınız nerdeyse hiç yoktur ve birinci 5-10 yıl boyunca gerçek dürüst para kazanamazsınız. Uçuş avantajlarınızı rastgele bir halde kullanmayı göze alamazsınız. Daha sonra, nihayet bir seyahat için avantajlarınızı kullanma bahtınız olduğunda, beklemede uçmanız gerekir, bu da istediğiniz uçağa binmenizin garanti edilmediği manasına gelir. Şayet kent dışına çıkarsanız, bir hafta müsaade alsanız uygun olur zira bir sonraki iş vardiyanız için ana kente dönmek zorundasınız. Havayolları şirketlerinin, belli çalışma saatleri için ödeme almamanız için suistimal etmesine müsaade veren bir mevzuatın olduğunu söylemiş miydim? EN MAKÛS İŞ."
10. Veterinerlik
"Gerçekten şimdi kimsenin bunu söylememesi beni şok etti. Tüm meslekler ortasında en yüksek intihar oranına sahibiz. Hayvanlar için ilaç yapmaktan yahut onları kurtarmaktan daha çok beşerlerle ne kadar ödeme alacağınız hakkında ağır konuşmalar ile dolu. Tüm hayvanlar minnettar olmuyor zira kimileri onları incittiğiniz için sizi ısırmak istiyor ve bunun onların faydasına olduğunu bilmiyorlar. Müşteriler son derece pislikler olabiliyorlar. Bir sürü öğrenci borcu kaygısı var. Düşük bütçeli anestezi gazlarına maruz kaldığımız vakitler hala travmatik."
11. Köpek oteli çalışanı olmak
"Bütün gün yavru köpeklerle oynayacağımı düşünmüştüm. Bunun yerine günde 5 saat boyunca köpek kulübesi tabanlarındaki ishal köpeklerin dışkılarını temizliyorum ve 3 saat küçük köpeklerin başka birbirleri ile münasebete girmelerini engelliyorum."
12. Kütüphane çalışanı
"Bu işte her şey kitap yahut susturmak değil. Baş belası hesap tabloları da var."
13. Disney'de maskotluk yapmak
"Beni yanlış anlamayın, kimi kusursuz avantajları ve hakikaten büyülü anlar var. Çok şanslı olduğumu biliyorum ve tonlarca insan benim yerimde olmayı çok isterdi. Lakin günlük iş, asla mümkün olduğunu düşünmediğim formda yorucu. Konuklar çok berbat davranabiliyorlar. Bana asla varsayım edemeyeceğim şeyler söylendi ve yapıldı. Çalıştığınız şirketler her vakit kusursuz olmuyor. Bedeninize ve yüzünüze o kadar çok odaklanıyorsunuz ki, duygusal olarak inanılmaz derecede iç karartıcı ve güç olabiliyor."
14. Fırıncılık
"Sabahın 6'sına hamurun hazır olması için sabah 3 yahut 4'te işe gelmek bana çok zavallıca geliyor."
15. Hayvanat bahçesinde hayvan bakıcısı olmak
"Beni yanlış anlamayın, bu kadar çok kusursuz hayvanın etrafında olmak ve onlara bakmak şahane fakat kokular sizi sıkıntıdan çıkarabiliyor. Kokudan çok etkilenen biri değilim lakin bu benim için bile çok güç. Bu nedenden ötürü kimi stajyerler istifa ediyorlar. İşe girerken kokular konusunda çok uyarıldım lakin "hayvan barınaklarında istekli oldum, hayvan kokusunun nasıl koktuğunu biliyorum" diye düşündüm. Lakin hayır çok daha beter!"
16. Bir kaçış odasında yahut dehşet odasındaki oyun yöneticisi
"Sürekli tekrarlayan senaryo, birebir şeyleri sıfırlama, tıpkı şeyler hakkında ipuçları vermek... Müşteriler ekseriyetle tartışan rekabetçi aileler, iğrenç sabırsız 13 yaşındakiler, içki içen üniversite öğrencileri, onlara bilhassa yapmamalarını söylediğim bir şeyleri kıran ve dokunan aptallar oluyorlar. Birinci talimatlarınızı asla hatırlamazlar. Bir küme sırasında bir şey bozulursa, ivedi etmeli ve bir sonraki kümeden evvel düzeltmelisiniz."
17. İsimli tıpçı
"Ben bir isimli tıpçıyım ve insanların flört uygulamalarında bana sorduğu sorular daima işimle alakalı oluyor. Çok teknik bir iş ve son derece rutin bir iş aslında."
18. Cankurtaranlık
"Herkes her vakit baywatch dizisindeki üzere harekete geçme, hayat kurtarma olaylarının olmasını bekler. Ancak çoklukla orada oturup ıslık çalarak küçük çocuklara saçma hareket yapmayı bırakmalarını söylersiniz."
19. Bilim insanı
"İnsanlar ekseriyetle bu mesleği eğlenceli buluyor mu bilmiyorum fakat bence beşerler bunun çok 'havalı' olduğunu düşünüyor. Aslında 'bu bilgileri tahlil edebilmem için 600 saat boyunca manuel olarak işlenmesi gerektiğini' düşünmüyor."
20. Yıkım operatörlüğü
"Herkes balyozla kırmak ister lakin o balyozla daima kaldırıp vurmaktan bıkar. Kimse kırılan eşyaları torbalara yahut el otomobiline yükleyip çöp kutusuna götürmek de istemez."
21. Paleontolog
"Dolu dinozor iskeletleriyle çalıştığımızı ve her türlü kusursuz keşif seyahatine çıktığımızı düşünüyorsanız katiyetle kusur yapıyorsunuz zira çoğunlukla bir masada oturuyorsunuz, kimi fotoğraflara bakıyor ve bilgisayarınıza bir şeyler kaydediyorsunuz, tahminen orta sıra bir fosili inceliyorsunuz. Şanslıysanız gerçek bir hafriyata gidebilir yahut güneşin kavurucu sıcaklarında kayalardan toz toplayabilirsiniz."
22. Avukatlık
"Avukatlık televizyonda gösterdikleri üzere mutlaka değil. Tam nihayet günlerce uğraştığın dava hakim karşısına çıktı diyorsun, bu sefer de karşı taraf gelmiyor ve dava 3 ay daha erteleniyor."
23. Google Street View şoförlüğü
"Günde 8 saatten fazla yalnızsınız, neredeyse hiç orta veremeden daima "açık" ve odaklanmanız gerekir (60.000 $+ kıymetinde kamera ekipmanı olan 25.000 $ Subaru'yu çarpmayasınız diye). Ayrıyeten hava durumunu ve bulut örtüsünü takip etmek için amatör bir meteorolog ve tecrübelerime nazaran çok çeşitli nedenlerle siz, Google'a ve genel olarak işe delicesine sonlanan birçok insan var. O işten zevk aldım, ancak benim, arkadaşlarımın ve ailemin varsaydığı kadar alımlı ya da eğlenceli değildi."
24. Oyunculuk
"Televizyonda ve sinemalarda gördüklerimiz, düşmanca ve çok kalabalık bir bölümde başarılı olmayı başaran inanılmaz derecede şanslı ve yetenekli insanların sırf %0,0001'i. Aslında işin kendisi makyajla elma kasasında oturup birtakım aydınlatma ve ses sistemini kurmasını ve düzeltmesini beklemektir. Sonra bir saat boyunca tekrar tekrar üç satır söylersin ve sonra çekim biter."
25. Muhasebecilik
"Muhasebecilik, birden fazla insanın düşündüğü kadar eğlenceli yahut huzurlu değil"
26. Bir müzik mağazasında çalışmak (müzik aleti satan mağazalar)
"Günleriniz 50 farklı insanın tıpkı anda 50 farklı müzik aletini berbat çalışını dinleyerek geçiyor, hepsi güya kendi konserlerini veriyormuş üzere çalıyorlar."
27. Çiftçilik
"Benim deneyimime nazaran, bir sorun olduğunda yardım isteyecek bir idare ve müsaade günleri olmadan geçimini sağlamanın kaba ve nankör bir yolu. Ayrıyeten herkes senin şimdiye kadarki en rahat işe sahip olduğunu düşünüyor. Artık her şey otomatik, değil mi? Tonlarca kurtarma ve sübvansiyon alıyorsunuz, değil mi? Kışın 3 ay izinlisin, değil mi? Tahminen batıda, bir tarlada bir milyar dönümlük mısır yetiştiriyorlar ve robot traktörler nitekim çok karışık değil yahut kendi kendinin parasını ödüyor."
28. İkinci el mağazasında çalışan olmak
"Her vakit kulağa eğlenceli geldiğini düşündüm lakin yalnızca perakende satış tecrübesi ancak bunun üzerine beşerler seninle pazarlık yapabileceklerini düşünüyorlar. Bilhassa kar hedefi gütmeyen bir ikinci el mağazasında (hayır dükkânında) çalıştım, insanların daima bir şeyleri iade etmeye çalışmaları yahut 5 dolarlık bir gömleğe indirim yaptırmaya çalışmaları çok hudut bozucu."
29. Siber güvenlik vazifelisi olmak
"Kardeşim, sinemalar bizi gereğince yeterli tanım edemiyorlar. Hacklemek gösterildiği kadar süratli ve kolay değildir. Bu olağanüstü bir alan lakin bilhassa hükümet için araştırma yapmak yahut bilgileri izlemek için çok vakit harcıyorsunuz."
30. Charles Dickens fuarında çalışmak
"İlginç fakat inanılmaz eğlenceli değil. Daima karakterde kalmak zordur ve beşerler Alice Mükemmeller Diyarında alanını gördüklerinde çok sinirleniyorlar. Evet, onun Charles Dickens'ın olmadığını biliyoruz fakat Oliver Twist çocuk oyun alanımız olamaz, tamam mı?"
31. Mühendislik
"Uçakları ve uzay seyahatini severek ve bu işlerin nasıl yürüdüğünü merak ederek büyüdüm. Otomobilleri, motosikletleri ve mekanik yahut elektrikli her şeyi severdim. Gerçek şu ki, muhtemelen bir masanın gerisinde oturup çıkacak eserin alt bileşenleri inceliyorsunuz. Birçok mühendis, diplomalarına gereksinim duymuyorlar bile."
32. Victoria Secret mağazası çalışanı olmak
"İnsanlar bir sürü seksi bayanın iç çamaşırı almaya geldiğini düşünüyor lakin çoğunlukla orta yaşlı ukala bayanlar geliyor."
33. Müelliflik
"Hep hayalimdeki iş olduğunu düşündüm. Lakin üniversiteden sonra bulabildiğim tek iş bir içerik sitesinde blog muharriri olarak çalışmaktı. Haftada 70 saat çalışırdım, eski bir bankanın bodrum katındaki bilgisayara bakarak küfün tehlikeleri, çit paklığı ve neden ticari bir tenteye gereksiniminiz olduğu hakkında saçma sapan makaleler yazardım ve düşüm bir kabusa dönüştü. Hâlâ orta sıra yazıyor olsam da, artık bir bağlantı vazifelisi olarak çalışıyorum."