iltasyazilim
FD Üye
Külçe Kömbe Şirin Çörek Sütlü Çörek Tarifi İçin Malzemeler Hamur;
*5 su bardağı un ( 200 ml ölçülü )
*0, 5 su bardağı toz şeker
*1, 5 su bardağı süt
*150 gr tereyağı
*35 çorbak ekşi krema ( Yoksa yağlı yoğurt )
*2 yumurta
*2 çay kaşığı kuru maya
İç harcı;
*1 su bardağı un
*1 su bardağı tozşeker
*160 ml eritilmiş ilık tereyağı
*0, 5 çayk keşniş tohumu öğütülmüş
*13 çayk köri
*13 tuz
Üzeri için;
*2 yumurta sarısı
*2 çay kaşığı sıvı yağ
*2 çay kaşığı süt
Külçe Kömbe Şirin Çörek Sütlü Çörek Tarifi Yapılışı Hazırlanışı;
yağ ılıtılmış olarak eritilir, süt üzerine ilave olunur ( yağın sıcaklığı süt ün soğukluğunu ılık bir hale getirir karışımı ) Ekşi krema ve toz şeker de ilave edilir
Maya ılık az suda ıslatılır Un elenir, tuz, sütlü yağ karışımı ve yumurta da ilave edilip yumuşak ele yapışan bir hamur yoğrulur
Üzerini iyice sarıp 1 saat, saat yarım mayalanmaya alıyoruz sıcak bir ortamda
Bu arada iç harcı hazırlayalım
Un tavaya alınır, baharatlar ilave edilir, azcık rengi dönene kadar kavrulur ( sarımsı renk )
Biraz soğuduktan sonra toz şekerini ilave edip karıştırıyoruz En son da eritilmiş tereyağını ilave edip bulamaç haline gelene kadar karıştırırız
Mayalanan hamurdan elma büyüklüğünde bezeler yapıyoruz ve üzerine mutfak havlusu serip 2030 dak bekletiyoruz bezeleri
Sonra dinlenen bezeleri açıp iç harçtan 2 çorbak kadar yerleştirip bohça gibi büküyoruz Bükdüğümüz kısmını alta çeviririz
Hazırladıkça fırın tepsisine diziyoruz Üzerine mutfak havlusu serip 1015 dak dinlendiriyoruz
Dinlenen külçeler üzerine yumurta karışımı bolbol sürüp çatalla çizgiler atıyoruz ( elimizle sürersek yumurtanı daha güzel olur )
Önceden ısıtılmış 180200 derecelik fırın da 1518 dak üzeri kızarana kadar pişiririz
Üzeri için; yumurta sarısı, süt ve yağ çatalla iyice çırpılır
Afiyet olsun ??
İşte böyle yörelere göre bi kaç adı var bu tatlı ekmeğin
Eskilerden gelen geleneksel bir tat
Ninelerimizden tarifi bu günlere kadar bizlere ulaşıp gelmiş
Sağolasınız büyüklerimiz ki, bu güzel mutfak tatlarını bizlere öğretmiisiniz
*5 su bardağı un ( 200 ml ölçülü )
*0, 5 su bardağı toz şeker
*1, 5 su bardağı süt
*150 gr tereyağı
*35 çorbak ekşi krema ( Yoksa yağlı yoğurt )
*2 yumurta
*2 çay kaşığı kuru maya
İç harcı;
*1 su bardağı un
*1 su bardağı tozşeker
*160 ml eritilmiş ilık tereyağı
*0, 5 çayk keşniş tohumu öğütülmüş
*13 çayk köri
*13 tuz
Üzeri için;
*2 yumurta sarısı
*2 çay kaşığı sıvı yağ
*2 çay kaşığı süt
Külçe Kömbe Şirin Çörek Sütlü Çörek Tarifi Yapılışı Hazırlanışı;
yağ ılıtılmış olarak eritilir, süt üzerine ilave olunur ( yağın sıcaklığı süt ün soğukluğunu ılık bir hale getirir karışımı ) Ekşi krema ve toz şeker de ilave edilir
Maya ılık az suda ıslatılır Un elenir, tuz, sütlü yağ karışımı ve yumurta da ilave edilip yumuşak ele yapışan bir hamur yoğrulur
Üzerini iyice sarıp 1 saat, saat yarım mayalanmaya alıyoruz sıcak bir ortamda
Bu arada iç harcı hazırlayalım
Un tavaya alınır, baharatlar ilave edilir, azcık rengi dönene kadar kavrulur ( sarımsı renk )
Biraz soğuduktan sonra toz şekerini ilave edip karıştırıyoruz En son da eritilmiş tereyağını ilave edip bulamaç haline gelene kadar karıştırırız
Mayalanan hamurdan elma büyüklüğünde bezeler yapıyoruz ve üzerine mutfak havlusu serip 2030 dak bekletiyoruz bezeleri
Sonra dinlenen bezeleri açıp iç harçtan 2 çorbak kadar yerleştirip bohça gibi büküyoruz Bükdüğümüz kısmını alta çeviririz
Hazırladıkça fırın tepsisine diziyoruz Üzerine mutfak havlusu serip 1015 dak dinlendiriyoruz
Dinlenen külçeler üzerine yumurta karışımı bolbol sürüp çatalla çizgiler atıyoruz ( elimizle sürersek yumurtanı daha güzel olur )
Önceden ısıtılmış 180200 derecelik fırın da 1518 dak üzeri kızarana kadar pişiririz
Üzeri için; yumurta sarısı, süt ve yağ çatalla iyice çırpılır
Afiyet olsun ??
İşte böyle yörelere göre bi kaç adı var bu tatlı ekmeğin
Eskilerden gelen geleneksel bir tat
Ninelerimizden tarifi bu günlere kadar bizlere ulaşıp gelmiş
Sağolasınız büyüklerimiz ki, bu güzel mutfak tatlarını bizlere öğretmiisiniz