iltasyazilim
FD Üye
KÜNEFE
MALZEMELER
250 gr tel kadayıf
150 gr tuzsuz künefe peyniri
4 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pekmez
Şerbeti için;
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı limon suyu
Üzeri için;
Toz antep fıstığı
Süt kaymağı veya dondurma (isteğe bağlı)
HAZIRLANIŞI
İlk olarak künefenin şerbeti hazırlanır Şerbet için, su ve şeker bir tencereye alınarak kaynamaya bırakılır (Şerbetin dibine tutmaması için ara ara karıştırılır) Şerbet kaynamaya başlayınca şekerin kesilmemesi için 1 çay kaşığı limon suyu eklenip 1015 dakika kadar daha kaynatılır ve şerbet soğumaya bırakılır
Künefe için, tereyağı kısık ateşte erimeye bırakılır Eriyen tereyağı bir kenara alınarak bekletilir Tereyağı donduktan sonra altında tereyağının suyu olacaktır bu suyu kullanmayın
Hafif donmuş olan tereyağına 1 çay kaşığı pekmezi eklenerek muhallebi kıvamına gelecek şekilde karıştırılır
Varsa künefe tepsisi yoksa alüminyum veya teflon tavanın altı bu pekmezli yağ karışımı ile yağlanır Kadayıf tel tel tiftiklenerek ayrılır Ardından bıçakla 1 cm kalınlığında kesilerek iki parçaya ayrılır
Ayırdığımız kadayıfın bir parçası yağlanmış tepsinin dibine aralarda boşluk kalmayacak şekilde serilir Rendelenmiş peynirler kadayıfın üzerine yayılır Diğer kadayıf da peynirin üzerinde boşluk kalmayacak şekilde kapatılır
Kenarları düzeltilir ve başka bir tepsi altıyla veya eliniz ile üzerine bastırılır İyice bastırarak arasında boşluk kalmamasını dikkat edin
En kısık ateşte ocağın üzerinde tepsi çevrilerek pişirilir Altının tamamen kızardığından emin olduğunuzda tepsiyi bir tabağın veya tepsinin üzerine ters çevrilir ve diğer tarafının pişmesi için ikinci tepsinin içi de yağlanır
Kızaran kısım üstte kalacak şekilde künefe tepsiye yerleştirilir ve altı kızartılır Böylece iki tarafı da kızarmış olur
Şerbeti kenarından başlanarak dökülür Antep fıstığı veya süt kaymağı ile servis edilir Afiyet olsun
Püf Noktalar:
Hemen yenmeyecekse şerbeti daha sonra dökülür Künefe piştikten 1 dakika sonra şerbeti dökülür ve şerbet oda sıcaklığında soğuk olmalıdır
Künefe, tuzsuz künefe peynirinden yapılır Bulamazsanız eğer dil peyniri ile yapabilirsiniz ama aynı tadı vermeyecektir
Ben iki tane alüminyum künefe tepsisi kullandım Bir tarafı pişince, ikinci tepsiyi yağlayıp diğer tarafını da ikinci tepside pişirdim Künefe tepsilerinden bulamazsanız künefeyi teflon tavalarda da pişirebilirsiniz
İlk kez künefe yapmayı deneyecekseniz ilk yaptığınızda belki güzel olmayabilir ama bir kaç kez denedikten sonra sizde mükemmel künefe yapabilirsiniz
Kendi tavsiyem: Üstüne sütlü dondurma tavsiye ediyorum
Yanında içeçek olarak süt tercih edilir
Şerbeti koyulduktan sonra sıcak ikram edilir
Peynir yerine Ağızda kullanabilirsiniz(Hayvan yeni doğum yaptıktan sonra sütü kesik geliyor işte o)
AFİYET OLSUN
MALZEMELER
250 gr tel kadayıf
150 gr tuzsuz künefe peyniri
4 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pekmez
Şerbeti için;
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı limon suyu
Üzeri için;
Toz antep fıstığı
Süt kaymağı veya dondurma (isteğe bağlı)
HAZIRLANIŞI
İlk olarak künefenin şerbeti hazırlanır Şerbet için, su ve şeker bir tencereye alınarak kaynamaya bırakılır (Şerbetin dibine tutmaması için ara ara karıştırılır) Şerbet kaynamaya başlayınca şekerin kesilmemesi için 1 çay kaşığı limon suyu eklenip 1015 dakika kadar daha kaynatılır ve şerbet soğumaya bırakılır
Künefe için, tereyağı kısık ateşte erimeye bırakılır Eriyen tereyağı bir kenara alınarak bekletilir Tereyağı donduktan sonra altında tereyağının suyu olacaktır bu suyu kullanmayın
Hafif donmuş olan tereyağına 1 çay kaşığı pekmezi eklenerek muhallebi kıvamına gelecek şekilde karıştırılır
Varsa künefe tepsisi yoksa alüminyum veya teflon tavanın altı bu pekmezli yağ karışımı ile yağlanır Kadayıf tel tel tiftiklenerek ayrılır Ardından bıçakla 1 cm kalınlığında kesilerek iki parçaya ayrılır
Ayırdığımız kadayıfın bir parçası yağlanmış tepsinin dibine aralarda boşluk kalmayacak şekilde serilir Rendelenmiş peynirler kadayıfın üzerine yayılır Diğer kadayıf da peynirin üzerinde boşluk kalmayacak şekilde kapatılır
Kenarları düzeltilir ve başka bir tepsi altıyla veya eliniz ile üzerine bastırılır İyice bastırarak arasında boşluk kalmamasını dikkat edin
En kısık ateşte ocağın üzerinde tepsi çevrilerek pişirilir Altının tamamen kızardığından emin olduğunuzda tepsiyi bir tabağın veya tepsinin üzerine ters çevrilir ve diğer tarafının pişmesi için ikinci tepsinin içi de yağlanır
Kızaran kısım üstte kalacak şekilde künefe tepsiye yerleştirilir ve altı kızartılır Böylece iki tarafı da kızarmış olur
Şerbeti kenarından başlanarak dökülür Antep fıstığı veya süt kaymağı ile servis edilir Afiyet olsun
Püf Noktalar:
Hemen yenmeyecekse şerbeti daha sonra dökülür Künefe piştikten 1 dakika sonra şerbeti dökülür ve şerbet oda sıcaklığında soğuk olmalıdır
Künefe, tuzsuz künefe peynirinden yapılır Bulamazsanız eğer dil peyniri ile yapabilirsiniz ama aynı tadı vermeyecektir
Ben iki tane alüminyum künefe tepsisi kullandım Bir tarafı pişince, ikinci tepsiyi yağlayıp diğer tarafını da ikinci tepside pişirdim Künefe tepsilerinden bulamazsanız künefeyi teflon tavalarda da pişirebilirsiniz
İlk kez künefe yapmayı deneyecekseniz ilk yaptığınızda belki güzel olmayabilir ama bir kaç kez denedikten sonra sizde mükemmel künefe yapabilirsiniz
Kendi tavsiyem: Üstüne sütlü dondurma tavsiye ediyorum
Yanında içeçek olarak süt tercih edilir
Şerbeti koyulduktan sonra sıcak ikram edilir
Peynir yerine Ağızda kullanabilirsiniz(Hayvan yeni doğum yaptıktan sonra sütü kesik geliyor işte o)
AFİYET OLSUN