Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kur'an ve hadise uymaya dair

Kur'an ve hadise uymaya dair
0
187

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
52 İmam Malik'e ulaştığına gore, Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam) şunu soylemiştir: Size iki şey bırakıyorum Bunlara uyduğunuz muddetce asla sapıtmayacaksınız: Allah'ın Kitab'ı ve ResUlunun sunneti

Muvatta, Kader 3, (2, 899)

53 Yezid İbnu Erkam (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: Size, uyduğunuz takdirde benden sonra asla sapıtmayacağınız iki şey bırakıyorum Bunlardan biri diğerinden daha buyuktur Bu, Allah'ın Kitabı'dır Semadan arza uzatılmış bir ip durumundadır (Diğeri de) kendi neslim, Ehli Beytim'dir Bu iki şey, cennette Kevser havuzunun başında bana gelip (hakkınızda bilgi verinceye kadar) birbirlerinden ayrılmayacaklardır Oyleyse bunlar hakkında, ardımdan bana nasıl bir halef olacağınızı siz duşunun

Tirmizi, Menakıb 77, (3790)

54 İrbaz İbnu Sariye (radıyallahu anh) dedi ki: Bir gun ResUlullah (aleyhissalatu vesselam) bize namaz kıldırdı Sonra yuzunu cemaate cevirerek cok beliğ, cok manidar bir vaazda bulundu Oyle ki dinleyenlerin gozleri yaşla, kalpleri de heyecanla doldu Cemaatten biri: Ey Allah'ın ResUlu, sanki bu, bir veda konuşmasıdır, bize ne tavsiye ediyorsunuz?dedi Size, buyurdu, Allah'a karşı takvada bulunmanızı, başınızda Habeşli bir kole olsa bile emirlerini dinleyip itaat etmenizi tavsiye ederim Zira, sizden hayatta kalanlar benden sonra nice ihtilaflar gorecek Oyle ise size sunnetimi ve hidayet uzere olan Hulefai Raşidin'in sunnetini hatırlatırım, bunlara uyun ve dort elle sarılın Sonradan cıkarılan şeylere karşı da son derece dikkatli ve uyanık olun Zira (sunnette bulunana zıt olarak) her yeni cıkarılan şey bir bid'attır, her bid'at de dalalettir, sapıklıktır

Tirmizi, İlim 16, (2678); Ebu Davud, Sunne 6, (4607)

55 Mikdam İbnu Ma'dikerib (radıyallahu anh) anlatıyor: ResUlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: Haberiniz olsun, rahat koltuğunda otururken kendisine benim bir hadisim ulaştığı zaman kişinin: Bizimle sizin aranızda Allah'ın kitabı vardır Onda nelere helal denmişse onları helal biliriz Nelere de haram denmişse onları haram addederizdiyeceği zaman yakındır Bilin ki, ResUlullah (aleyhissalatu vesselam)'ın haram kıldıkları da tıpkı Allah'ın haram ettikleri gibidir

Ebu Davud, Sunne, 6, (4604); Tirmizi, İlm 60, (2666); İbnu Mace, Mukaddime 2, (12)

Ebu Davud'un rivayetinin baş kısmında şu ziyade vardır: Haberiniz olsun, bana Kitap ve bir o kadar da (sunnet) verildiRivayetin gerisi yukarıdaki manada devam eder

Ebu Davud'un rivayetinin sonunda şu ziyade de mevcuttur: Haberiniz olsun (Kur'an'da zikri gecmiyen) ehli eşeğin eti de size helal değildir, vahşi hayvanlardan parcalayıcı dişi (kopek dişi) olanlar, keza muahedeli olanların yitikleri de haramdır Ancak eşya sahibi, ihtiyacı olmadığı icin, kasden terketmişse o mustesna Bir kimse bir kavme uğradığı zaman, ona ikram etmek, o kavme vazife olur Şayet ikram etmezlerse, o kimse, hak ettiği ikramın mislince onları cezalandırır

56 Ebu MUsa Abdullah İbnu Kays elEş'ari (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam) şoyle buyurdular: Allah'ın benimle gonderdiği ilim ve hidayetin misali, bir araziye duşen yağmur gibidir (Bilindiği uzere), bazı araziler var, tabiatı guzeldir, suyu kabul eder, bol bitki ve ot yetiştirir Bir kısım arazi var, munbit değildir, ot bitirmez, ama suyu tutar Onun tuttuğu su ile Cenabı Hakk insanları yararlandırır: Bu sudan kendileri icerler, hayvanlarını sularlar ve ziraat yaparlar Diğer bir araziye daha isabet eder ki, bu ne su tutar ne ot bitirir

Bu temsilin biri Allah'ın dininde ilim sahibi kılınana delalet eder, boylesini Allah benimle gondermiş olduğu hidayetten yararlandırır; yani hem oğrenir, hem oğretir Temsilden biri de, buna iltifat etmeyen Allah'ın benimle gonderdiği hidayeti hic kabul etmeyen kimseye delalet eder

Buhari, İlm 20; Muslim, Fedail 15 (2282)

57 Yine aynı sahabe (Ebu Musa) (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam) buyurdu ki: Benim misalimle Cenabı Hakk'ın benimle gondermiş bulunduğu şeyin misali şu adamın misali gibidir: Bir adam kendi kavmine gelip: Ben gozlerimle duşman ordusunu gordum, tehlikeyi haber veriyorum, tedbir alın!der Kavminden bir kısmı tavsiyesine uyup, geceleyin, telaşa duşmeden oradan uzaklaşır Bir kısmı da bu haberciyi yalanlar ve yerinden ayrılmaz Ancak sabahleyin ordu onları yakalar ve imha eder İşte bu temsil bana itaat edip getirdiklerime uyanlarla, bana isyan edip Cenabı Hakk'tan getirdiklerimi tekzip edip yalanlayanları gostermektedir

Buhari, Rikak 26; Muslim, Fezail 15, (2283)

58 Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: Benim misalimle sizin misaliniz, şu temsile benzer: Bir adam var ateş yakmış Ateş etrafı aydınlatınca, pervaneler (gece kelebekleri) ve aydınlığı seven bir kısım hayvanlar bu ateşe kendilerini atmaya başlarlar Adamcağız onları kurtarmaya (mani olmaya) calışır Ancak hayvanlar galebe calarak coklukla ateşe atılırlar Ben (tıpkı o adam gibi) ateşe duşmemeniz icin belinizden yakalıyorum, ancak siz ateşe ateşe koşuyorsunuz

Buhari, Rikak 26, Enbiya 40; Muslim, Fezail 17, (2284); Tirmizi, Emsal 7, (2877)

59 İbnu Mes'ud (radıyallahu anh)'un şoyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Muhakkak ki, en guzel soz Allah'ın kitabıdır En guzel yol da Muhammed (aleyhissalatu vesselam)'in yoludur İşlerin en kotusu de dine aykırı olarak sonradan cıkarılanıdır Size vadedilen mutlaka yerine gelecektir Siz Allah'ı aciz bırakamazsınız

Buhari, İ'tisam 2, Edeb 70

60 Hz Aişe (radıyallahu anha) validemiz anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam) buyurdu ki: Kim şu dine uymayan bir şey uyduracak olursa, bu merduddur kabul edilmez

Buhari, İ'tisam 5, Buyu 60, Sulh 5; Muslim, Akdiye 18 (1718); Ebu Davud, Sunnet 6, (4606)

Bir rivayette de şoyle denmektedir: Bizim sunnetimize uymayan bir amel işleyenin yaptığı amel de merduddur

858,497Konular
982,556Mesajlar
30,296Kullanıcılar
fortinaytibSon üye
Üst Alt