Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kur'an'da Başörtüsü Yok Diyenlere

Kur'an'da Başörtüsü Yok Diyenlere

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Köşe yazarı bazı ehliyetsiz müftüler (bunların içinde bir bayan da var) ısrarla Kur'an'da başörtüsünün olmadığını, bunu geleneğe bağlı olarak yorumcuların uydurduklarını ve Kur'an'a mal ettiklerini, Kur'an'da (dolayısıyla İslam'da) bulunmayan, farz olmayan başörtüsünü kullanmakta ısrar edenlerin bunu siyaset gereği yaptıklarını… iddia ediyor ve bu iddialarını meydan okuyan bir üslup içinde tekrar edip duruyorlar Halbuki çok değil, birkaç ay önce bu konuyu bir daha yazmıştım; işte size o yazıdan bir parça:

Hayli zaman önce bir ilahiyatçı ile İslam'da başörtüsünün hükmü konusunu yazışarak tartışmıştık Bu tartışmayı olduğu gibi İslam'da kadın ve Aileisimli (Ensar Yayınları'ndan) kitabıma aldım Geniş bilgi almak isteyenlere tavsiye ederim Burada, sayın Ö İnce'nin yazısı sebebiyle, Kur'an'da başörtüsü'ne ait kısa bir özet yapacağım:

Kur'anı Kerim'de başörtüsü 24 sıra numaralı Nur suresinin 30 âyetinde geçmektedir Kadınlar, başörtülerini, göğüslerinin üzerinden bağlasınlar; yani başörtüleriyle göğüslerini de örtsünlermealindeki bu âyette geçen humurkelimesi, başörtüsü manasına gelen hımârkelimesinin çoğuludur “Kur'an'da geçen hımar kelimesi yalnızca örtü manasına gelir, başörtüsü manasına gelmezdiyenler kesinlikle yanılıyorlar Çünkü bu kelimenin kökünde örtme, karışma, yaklaşmagibi manalar varsa da, kökten alınmış farklı kelimelerin (şekillerin) farklı manaları vardır Mesela aynı kökten gelen hamr, şarap, hamîr, hamur mayası, humârakşamdan kalma hali manalarına gelir Tartışma konumuz olan hımârda başörtüsü ve vücudun bütününü örten örtü manalarında kullanılmıştır Bu mananın delillerine gelince:

Hz Peygamber zamanından bu güne kadar hımâra bu mana verilmiş ve uygulama da bu manaya göre olmuştur

2 İbn Manzûr, Fîrûzâbâdî gibi kaynak luğatçıların eserlerinde kelimeye başörtüsümanası verilmiştir

3 Taberî, Zemahşerî gibi kaynak tefsirlerin tamamında hımâr kelimesinin manasının başörtüsü olduğu kaydedilmiştir

4 M Esed'in İngilizce ve M Hamidullah'ın Fransızca çevirilerinde de kelimeye verilen mana başörtüsüdür

Hasılı Kur'an'da başörtüsünün bulunduğuna dair deliller güçlü ve çok, bulunmadığına dair delil ise yoktur

Bu vesile ile mahut bayanın programında arkadaşım M Saim Yeprem'in beğendiğim bir cevabını da nakletmek isterim Bayan yine Kur'an'da başı örtmek yok, gerdanı örtmek vardemiş Saim Bey de Kur'an'da başörtüsü var, evet 'saçınızı örtün' denmiyor, ama 'başörtünüzle gerdanınızı kapatındeniyor, mesela Etekliklerinizle diz kapağınızdan aşağısını örtündenseydi, aşağı çekerek aşağıyı örtün, üst tarafını açın manası verilir miydi?demiş

Ben dinleyemedim, dinleyenler naklettiler, pek beğendim, ağzına sağlık

Hayreddin Karaman (ProfDr)

858,496Konular
981,686Mesajlar
29,765Kullanıcılar
Üst Alt