Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kurban Bayramı ve Beslenme Üzerine Etin En İyi Hali

Kurban Bayramı ve Beslenme Üzerine Etin En İyi Hali
0
115

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Kurban bayramı besin gruplarımızdan kırmızı etin diğer günlere göre fazla miktarda tüketildiği bir zaman dilimidir. Geleneksel bir bayram kutlaması ise eğer ; büyük bir ihtimalle su böreği , yaprak sarması ve baklava gibi yüksek enerji ve yağ içeren besinlerle de karşılaşabiliriz.
Her zaman söylediğimiz , anlatmaya çalıştığımız gibi bu dönemde de dengeli davranmaya çalışmalıyız. Diyet kavramı Latince bir ifade olup “denge” manası taşır . Dengeli beslenmek kadar yeterli beslenmek te önem arz eder . Örneğin anemisi(kansızlık) olan bir kişiyle normal kan seviyelerine sahip bir kişinin kurban bayramı beslenmesi porsiyon açısından farklılık gösterebilir. Bir kalp hastasının tüketeceği porsiyon ile bir atletik sporcunun yiyeceği et porsiyonu farklıdır. Dolayısıyla kişiye özgü beslenme tabiri , beslenme kavramının alt yapısını tek başına oluşturmaktadır. Başka detay verip uzatmadan genel doğruları ve yanlışları tekrar ifade etmek isterim. Kurban edilecek hayvanın veteriner kontrolü yapılmış olması şarttır. Hijyenik, temiz bir ortamda kesimi , paylaşımı yapılmalıdır. Et ve kemikler parçalandıktan sonra buzdolabında mümkün değilse gölgede veya serin , soğuk bir ortamda bekletilmeli , et hemen pişirilmemelidir. Etin dokusunda hala oksijensiz ortamda yaşayabilen ve insan vücuduna zarar verebilecek mikroorganizmalar bulunmaktadır. Enfeksiyon riskinin dışında ‘’Rigor Mortis’’ yani ölüm katılığı tabirden anlaşılacağı üzere etin sert olması ve pişirme işlemine uygun olmaması nedeniyle yine en ez 8 saat bekletilmeli ,hemen pişirilmemelidir. Pratikte en sık yapılan hatalar arasındadır. Hata hatayı doğurur misali sert iyi pişmemiş etin ,sindirim aygıtları mide, karaciğer ,safra kesesinde oluşması muhtemel kırmızı alarmı, sorunları varın siz düşünün. Öyle ki bu organizmalar (toxoplazma) gebe kadınlarda ilk trimaster da düşük oluşumuna da neden olabimektedir. Mide ağrısı, göğüs ağrısı, sırt ağrısı, kabızlık , fissür sıklıkla yaşanabilmektedir.
Aceleciliğimizden kaynaklı olarak hemen pişirmemiz ve aşırı tüketmemiz güzel , mutlu başlayan bayramın güzelliğine gölge düşürmektedir. Alışkanlıklarımızı sorgulamalıyız. Böyle gelmiş bu böyle gider değil 
sebep – sonuç ilişkisine göre kazanılanlar ,kaybedilenler şeklinde hayatın her alanında alışkanlıklarımızı sorgulamalıyız. 
Sağlıklı olmak hastalık yapıcı unsurlardan uzak olmak demektir. “Etin en sağlıklı hali nedir? “ diye sorarsanız eğer söyleyeyim :
1. Eti kestikten sonra -buzdolabında 24 saat beklet - öyle tüket
2. Pişirme yöntemi olarak- haşlamayı- tercih et çünkü etin bünyesinde olabilecek parazitlerin de bulaş yolunu önlemiş oluyorsun 
3. Eti tüketirken- sindirim ve emilim problemi yaşamamak için -yanında yeşil sebze , domates , maydanoz ,limon ,biber vb. gıdalarla birlikte tüket
4. Pişirmeden önce - sirke ,limon ,baharatlar ,süt veya yoğurt , zeytinyağı maydanoz gibi yeşil sebzelerle marine etmeye - yani bekletmeye çalışın
5. Etler kesildikten sonra -açıkta bekletme - buzdolabında beklet
6. Derin dondurucuda dondurulan eti çözdürme sırasında yine buzdolabında çözdür ve çözülmüş eti tekrar derin dondurucuya koyma, o anda tüketmeyeceksen pişir ,tuz ilave et öyle dondurucuya koy
7. Et doğradığımız tahta ve bıçakla sebze , meyve veya başka bir şey kesme. Kontaminasyon , çapraz bulaşmaya neden olmuş oluyorsun
8. - Azı karar çoğu zarar -
Bu yaşıma kadar görmüş olduğum Kurban Bayramları’nda yapılan hatalar ve doğruları , çok sevgili, bilim aşığı ,merhume Prof.Dr. Ayşe Baysal hocama ithaf ediyorum. Mekanı cennet olsun,ışıklar içinde uyusun.
Şimdiden tüm İslam aleminin mübarek Kurban Bayramı’nı tebrik ediyorum.
Kalın sağlıcakla , dengeyle


 

Similar threads

Kurban bayramını diğer günlerden ayıran nokta et tüketim sıklığı ve miktarının artması.Benim önerim;kurban bayramında da sağlık beslenme ilkelerine uygun,uygun porsiyonda yeterli ve dengeli beslenmeye devam etmeniz. Kurban Bayramında Nelere Dikkat Etmeliyim? Kırmızı et iyi bir protein...
Cevaplar
0
Görüntüleme
105
Bayramlar, beslenme düzenimizde bazı değişikliklere sebep olabilirler. Bayram ziyaretleri nedeniyle öğün saatlerimizde değişiklikler yaşanabilir. Ülkemiz için kurban bayramında kesilen kurbanlıkların önemi büyüktür. Dini kuralların yerine getirilmesinin yanı sıra sofraların temel besin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
138
Kurban Bayramı’nda beslenme noktasında önemli gördüğüm noktaları kısaca başlıklar halinde açıklamaya çalıştım. Herkese sağlıklı bayramlar diliyorum. İYİ KALİTE PROTEİN: Kurban Bayramı günlerinde kırmızı et tüketimi artabiliyor. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal protein içermesinin yanı sıra...
Cevaplar
0
Görüntüleme
129
Kurban bayramında hem diyette olanlar hem de sağlıklı beslenmeye devam etmek isteyenler için harika bir beslenme rehberi hazırladık. Tavsiyelerimize uyarsanız bayram sizin için işkence olmaktan çıkacak. BAYRAMDA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN BAZI PÜF NOKTALAR Kurban bayramının en öne çıkan besini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
101
Bayramlar beslenme ihlallerinin en kolay yapıldığı dönemlerdir. Aile bireylerinin bir araya gelişi ile artan besin çeşitliliği, bir yandan da  tatil dönemi olmasından dolayı öğün saatlerindeki değişiklikler beslenme düzenimizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu olumsuzlukları en aza indirmek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
124
858,474Konular
981,213Mesajlar
29,547Kullanıcılar
sonertSon üye
Üst Alt