Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kurban Bayramında artan hastalıklar nelerdir? Kronik hastalığı olanlar dikkat!

Kurban Bayramında artan hastalıklar nelerdir? Kronik hastalığı olanlar dikkat!
0
155

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73

Al et tüketiminin en ziyade olduğu günler Kurban Bayramı müddetidir. İnsan sıhhatine yararı olan al et ve sakatatların tüketiminde artan atış önemli marazlara taban hazırlayabilir. Bunun için bilhassa kronik marazı olanların dikkat etmesi gereken bu süreci sizler için araştırdık. Evet Kurban Bayramında artan marazlar nelerdir? Kronik illeti olanların dikkat etmesi gerekenler nedir? Haberin detayında merak edilen her şeyi bulabilirsiniz.

Kurban Bayram vesilesi ile artacak olan al et ve sakatat tüketimi konusunda eksperler ihtarlarda bulunuyor. İbadet hedefli kesilip dağıtılan kurban etini kronik illeti olanlar tüketmeden kompetanlarına müracaatı gerekir. Demir eksikliğinde kalsiyuma kadar vücudun birçok gereksinimini gideren sakatat ve al et ölçüsüz tüketildiğinde ise birtakım illetlere taban hazırlar. Başkaca hayvanlardan kişilere geçebilen tüberküloz, bruselloz, şarbon, salmonelloz, leptospiroz, kampiylobakteriyoz, listeriyoz, yersiniyoz, toksoplazmoz, kuduz, meczup dana illeti, Q‐humması, sistiserkoz, kist hydatik, askariazis, teniazis, kriptosporidoz, trişinelloz ve sarcosporidoz üzere rahatsızlıklara neden olan virüsler vardır. Bunların düzgün temizlenmemiş sakatattan ve tam pişmemiş etten bulaşma riski nispeten ziyadedir. Bilirkişiler bu yüzden alınacak olan hayvanların hastalıklı olup olmamalarına bakılmasının değerini hatırlatıyor. Kesildikten sonra da sağlıklı ortamlarda âlâ dezenfekte edip tüketilmesi konusunda ihtarda bulunuyor. 

yJyxQ_1565098284_639.jpg

KURBAN BAYRAMINDA ARTAN ILLETLER NELERDİR?

- Berbat kolesterole bağlı artan kalp ve damar tıkanıklığı marazları

- Haddinden fazla tüketilen et bağırsak florasını azaltır.

- Midenin öğütülme sürecini uzatarak mide kası ve duvarının deforme olmasına neden olur. 

- Tam pişmeyen etten bulaşma ihtimali olan bruselloz ve tüberküloz üzere virüslerin vücuda yerleşme riski artar. Böylelikle eklem ve kas illetlerinin yaşanma riski artar.

- Ziyade tüketilen hayvansal yağ, vücudun yağ kitle orantısını artırarak kilo alma ve bölgesel kalıcı yağlara taban hazırlar.

- Hadleri deforme ederek vücudun denetim mekanizmasının sağlıklı çalışmasının önüne makbul. 

- Felç, yüksek tansiyon ve inme üzere rahatsızlıkların yaşanma nispetini artırır. 

99tnR_1565098321_4049.png

KRONİK ILLETI OLANLAR DİKKAT!

Mütehassıslar kalp,böbrek, diyabet ve yüksek tansiyonu olan şahısların bu üzere riskler bakımından daha çok tehlike altında olduğunu vurguluyor. Bu yüzden tüketmeden evvel tabiplerinden nasıl tüketmeleri konusunda tavsiye almaları gerektiğini belirtiyor. Aksi halde dönüşü olmayan sıhhat problemlerine neden olabilir. Bunun tıpkı sıra eksperler sağlıklı kişilerin da kesinlikle alerji testi yaptırması gerekiğini zira kimi kişilerde al ete karşı alerji vardır. Bu alerjik reaksiyon başlarda çok şiddetli belirtiler göstermez. Fakat sağlıklı birinde et sonrası yaşanan baş dönmesi, mide bulantısı, cildinde kaşınma ve dökülme yaşanması ya da boğazında geçmeyen bir kaşıntı üzere belirtiler alerjiye işaret olabilir. 

M3srY_1565098360_7572.jpg

KURBAN ETİ NASIL KORUMA EDİLMELİDİR?

- Et tüketileceği ölçülerde küçük kesimlere ayrılarak saklanmalıdır.

- Kesilen et uzun mühlet açıkta bekletilmemelidir. Zira sıcak havalardan ötürü etteki bakteriler süratle çoğalır. Ve bu bakteriler yüksek ısı da bile yok olmazlar.

- Dondurulup çözülen eti tekrar dondurmak zehir orantısını artırır.

- Kesilen hayvanın eti çabucak tüketilmemelidir. 24 saat buzdolabında dillendirilmelidir.

- Eti erken ve geç saatlerde tüketmeyiniz. Kurban etinin tüketileceği en tutarlı vakit öğlen vaktidir.
 

Similar threads

Kırmızı et tüketiminin en fazla olduğu günler Kurban Bayramı süresidir. İnsan sağlığına faydası olan kırmızı et ve sakatatların tüketiminde artan atış ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Bunun için özellikle kronik hastalığı olanların dikkat etmesi gereken bu süreci sizler için araştırdık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
141
Kırmızı et tüketiminin en fazla olduğu günler Kurban Bayramı süresidir. İnsan sağlığına faydası olan kırmızı et ve sakatatların tüketiminde artan atış ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Bunun için özellikle kronik hastalığı olanların dikkat etmesi gereken bu süreci sizler için araştırdık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
99
İnsan vücudunun muhtaçlığı olan birçok vitamin ve minerali içeren al et, eksperlerin şiddetle tüketmesini tavsiye ettiği besinler arasında birinci sıralarda mahal alıyor. Fakat al etinde kendine nazaran çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan kimileri yararları kimilerinin zararları vardır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
203
Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı periyodunda mahsusen kalp damar marazları, diyabet, hipertansiyon ve böbrek illetleri üzere kronik illeti olan bireyler ile yaşlı ve evlat üzere yüksek risk öbeğinde olan bireylerin et tüketirken daha dikkatli olması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
161
Birden fazla insanın tüketmeye yanaşmadığı lakin insan sıhhatine inanılmaz yararları olan sakatat hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Lakin kronik marazı olanların tüketmeden evvel bilirkişilerine istişaresi gerekiyor. Bunun dışında ise vücudun muhtaçlığı olan vitamin ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
175
858,506Konular
983,018Mesajlar
33,106Kullanıcılar
Asi1234Son üye
Üst Alt