Al et tüketiminin en ziyade olduğu günler Kurban Bayramı müddetidir. İnsan sıhhatine yararı olan al et ve sakatatların tüketiminde artan atış önemli marazlara taban hazırlayabilir. Bunun için bilhassa kronik marazı olanların dikkat etmesi gereken bu süreci sizler için araştırdık. Evet Kurban Bayramında artan marazlar nelerdir? Kronik illeti olanların dikkat etmesi gerekenler nedir? Haberin detayında merak edilen her şeyi bulabilirsiniz.
Kurban Bayram vesilesi ile artacak olan al et ve sakatat tüketimi konusunda eksperler ihtarlarda bulunuyor. İbadet hedefli kesilip dağıtılan kurban etini kronik illeti olanlar tüketmeden kompetanlarına müracaatı gerekir. Demir eksikliğinde kalsiyuma kadar vücudun birçok gereksinimini gideren sakatat ve al et ölçüsüz tüketildiğinde ise birtakım illetlere taban hazırlar. Başkaca hayvanlardan kişilere geçebilen tüberküloz, bruselloz, şarbon, salmonelloz, leptospiroz, kampiylobakteriyoz, listeriyoz, yersiniyoz, toksoplazmoz, kuduz, meczup dana illeti, Q‐humması, sistiserkoz, kist hydatik, askariazis, teniazis, kriptosporidoz, trişinelloz ve sarcosporidoz üzere rahatsızlıklara neden olan virüsler vardır. Bunların düzgün temizlenmemiş sakatattan ve tam pişmemiş etten bulaşma riski nispeten ziyadedir. Bilirkişiler bu yüzden alınacak olan hayvanların hastalıklı olup olmamalarına bakılmasının değerini hatırlatıyor. Kesildikten sonra da sağlıklı ortamlarda âlâ dezenfekte edip tüketilmesi konusunda ihtarda bulunuyor.
KURBAN BAYRAMINDA ARTAN ILLETLER NELERDİR?
- Berbat kolesterole bağlı artan kalp ve damar tıkanıklığı marazları
- Haddinden fazla tüketilen et bağırsak florasını azaltır.
- Midenin öğütülme sürecini uzatarak mide kası ve duvarının deforme olmasına neden olur.
- Tam pişmeyen etten bulaşma ihtimali olan bruselloz ve tüberküloz üzere virüslerin vücuda yerleşme riski artar. Böylelikle eklem ve kas illetlerinin yaşanma riski artar.
- Ziyade tüketilen hayvansal yağ, vücudun yağ kitle orantısını artırarak kilo alma ve bölgesel kalıcı yağlara taban hazırlar.
- Hadleri deforme ederek vücudun denetim mekanizmasının sağlıklı çalışmasının önüne makbul.
- Felç, yüksek tansiyon ve inme üzere rahatsızlıkların yaşanma nispetini artırır.
KRONİK ILLETI OLANLAR DİKKAT!
Mütehassıslar kalp,böbrek, diyabet ve yüksek tansiyonu olan şahısların bu üzere riskler bakımından daha çok tehlike altında olduğunu vurguluyor. Bu yüzden tüketmeden evvel tabiplerinden nasıl tüketmeleri konusunda tavsiye almaları gerektiğini belirtiyor. Aksi halde dönüşü olmayan sıhhat problemlerine neden olabilir. Bunun tıpkı sıra eksperler sağlıklı kişilerin da kesinlikle alerji testi yaptırması gerekiğini zira kimi kişilerde al ete karşı alerji vardır. Bu alerjik reaksiyon başlarda çok şiddetli belirtiler göstermez. Fakat sağlıklı birinde et sonrası yaşanan baş dönmesi, mide bulantısı, cildinde kaşınma ve dökülme yaşanması ya da boğazında geçmeyen bir kaşıntı üzere belirtiler alerjiye işaret olabilir.
KURBAN ETİ NASIL KORUMA EDİLMELİDİR?
- Et tüketileceği ölçülerde küçük kesimlere ayrılarak saklanmalıdır.
- Kesilen et uzun mühlet açıkta bekletilmemelidir. Zira sıcak havalardan ötürü etteki bakteriler süratle çoğalır. Ve bu bakteriler yüksek ısı da bile yok olmazlar.
- Dondurulup çözülen eti tekrar dondurmak zehir orantısını artırır.
- Kesilen hayvanın eti çabucak tüketilmemelidir. 24 saat buzdolabında dillendirilmelidir.
- Eti erken ve geç saatlerde tüketmeyiniz. Kurban etinin tüketileceği en tutarlı vakit öğlen vaktidir.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.