Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kurban bayramında sağlıklı et tüketimi

Kurban bayramında sağlıklı et tüketimi
0
143

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
106264.jpg
106264.jpg
Kurban bayramında çokça et tüketiminin ne üzere olumsuz tesirleri bulunuyor?
Münhasıran kalp – damar illeti, kolesterol, diyabet, şişmanlık üzere sıhhat meseleleri olan bireyler için kurban bayramı ziyade ölçüde yağ alımı mealine da geliyor. Al etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği çokça olduğu için ölçüsüne dikkat ederek tüketilmelidir. Et sindirim çetin olan bir besindir. Bilhassa yeni kesilen hayvan etlerinin sindirimi daha zordur. Yağlı etler, kavurma üzere besinlerin tüketimi bayramda mide ve hazımsıklık şikayetlerini arttırabilir.

Bu periyotta gün içerisinde ne kadar et tüketilmesini öneriyorsunuz?
Sağlıklı bireyler günde 120 gram (4 yumurta büyüklüğünde ) kırımızı et tüketebilirler. Burada kıymetli olan ete uygulanan pişirme metodu ve öğünler içerisindeki istikrardır. Öğlen yemeğinde et yenmişse, akşam yemeği az yağlı etsiz zerzevat yemeği olarak planlanmalıdır. Kalp-damar marazı, kolesterol yüksekliği, hipertansiyonu, diyabeti olan bireyler bayram mühletince al eti en ziyade 2 öğünde 100 gram tüketebilirler. Bunu da haşlama yahut zerzevat yemeği olarak tercih etmelidirler.

Etin yanında münhasıran yenmesini tavsiye edeceğiniz yiyecekler neler?
Etlerin kuru ısıda uzun mühlet pişmesi protein ve vitamin kayıplarına neden olur. O nedenle zerzevat yemeği olarak eti tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Etlerin yanında zerzevat yemeği yahut salata tüketilmelidir. Bilhassa C vitamininden varlıklı olan maydonoz, sivri biber, domates, mevsim yeşillikleri üzere sebzeler ette bulunan demir mineralinin yararlığını, emilimini arttırdığı için tercih edilmelidir.

Nasıl bir pişirme usulü öneriyorsunuz?

Yüklü olarak ızgara yahut fırında yahut sebzelerle birlikte pişirmeyi öneriyorum. Şayet mangal yapılacaksa et ve mangal ateşi arasındaki aralık 25cm'den az olmamalıdır. Zira etin yanması, ateşe yakın pişirilmesi kanserojen ( kanser yapıcı ) husus oluşumuna neden olur.
Bunun yanında buğulama, haşlama üzere metotlarda tercih edilebilir. Kızartma ve kavurmalardan uzak durulmalıdır.

Kurban Bayramında kilo almamak için nelere dikkat etmek gerekiyor?
Bayramda beslenme tertibinin değişmesi, ziyaretler, tatlılar derken kilomuzu korumak biraz daha güçlükle elbette. Bayramda uzun saatler aç kalmamaya itina gösterilmeli mümkün olduğunca sık aralıklarla beslenilmelidir. Su içmek ihmal edilmemelidir. Kurban bayramında etin ağır bir formda hayatımıza girmesi zerzevat – meyve tüketimini azaltabiliyor. Bunun için kesinlikle salata, zerzevat yemeği ve meyveler günlük beslenmede mahal almalı, posalı beslenmeye dikkat edilmelidir. Posalı beslenmek tokluk hissini uzatır ve kan şekeri seviyesini istikrarlar. Ziyaretlere aç karnına gidilmemelidir. Münhasıran hamurlu, şerbetli tatlırdan uzak durulmalıdır.


Diyette olanlar kurban bayramında nelere dikkat etsinler?
Kilo vermek için takip ettiğiniz bir diyetiniz varsa bayramda buna sadık olmalısınız. Güne istikrarlı bir kahvaltıyla başlayıp ana ve ara öğünleri atlamadan porsiyon denetimi yaparak diyetinize münasebetli besinleri tüketebilirsiniz. Şayet kilo vermek istiyorsanız ziyaretlerdeki ikramlara hayır demelisiniz. Şayet buna gücünüz yoksa sütlü tatlı yahut hafif bir peynirli börek kaçamağı yapabilirsiniz. Bundan sonraki öğünden kısarak elbette...

 

Similar threads

Kurban bayramı bütün aileleri bir araya toplayan, büyük sofralarda et tüketiminin bol olduğu günlerdir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken değerli hususlar vardır. Münhasıran kalp damar marazı, şeker, mide ve barsak illeti üzere sıhhat sorunu olanlar kimi kurallara dikkat etmelidir. Bu insanlara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
171
Kurban bayramı, sevdiklerimizle hoş anlar paylaşmak için bir fırsattır ve biz en hoş anlarımızı varlıklı sofralar etrafında birleştirmek isteriz. Lakin bu varlıklı sofralar, günün ahir hazımsızlık, mide yanması üzere şikayetleri de beraberinde getirir. Tahlili ekseriyetle bir şişe sodayla, maden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
139
Kurban bayramı beslenme alışkanlıklarımız değiştiği münhasıran hayvansal protein içeren et tüketiminin epeyce arttığı bir bayramdır. Kurbanlıklarından alınmasından, etin tüketilmesi, saklanması aşamalarına çok dikkat edilmelidir. Veteriner Tabip denetimi olmayan ve iyi koşullarda kesilmeyen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
124
Bayramlarda yenilen tatlı, börek, çikolata üzere ikramlıkların yanı sıra kurban bayramı vadesince al et tüketiminde de alışılagelmiş olarak bir artış görülmektedir. Bu artışı nasıl telafi edebiliriz, neler yapmalıyız ki çokça yediğimiz etin olumsuz tesirlerinden kurtulabiliriz bunları sizler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
161
Kurban bayramı yaklaştı yanlış beslenme alarmı çalmaya başladı. Bayramda gelin sağlıklı beslenelim, bayramımızı kendimize zehir etmeyelim. Bayramlar sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, şık hislerin paylaşıldığı et, hamur işleri ve tatlı tüketiminin arttığı günlerdir. Kurban bayramında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
153
858,526Konular
981,482Mesajlar
31,443Kullanıcılar
haluySon üye
Üst Alt