elektronikci
FD Üye
Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte Kurban pazarında hareketlilik başladı. Kurban bayramında yapılacak olan ibadetin doğru bir şekilde yapılması ve kurbanlık hayvanın İslami usullere göre kesilmesi çok önemlidir. Kurban kesimi hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. İşte detaylar:
Kurban Bayramına sayılı günler kala kurbanlıklar pazarlar da yerini aldı. Kurban pazarlarında yavaş yavaş hareketlilik olmaya başlarken en çok merak edilenler arasında kurban eti nasıl kesilir sorusu yerini aldı. Kurban Bayramında kesilen hayvanın kurallarına göre ve hayvana acı çektirmeden kesmek çok önemlidir. Hayvanı kestikten sonra da güzelce temizleyip gerekli ayırımları yapıp dağıtımı olmalıdır. Kurban kesimi sırasından insanlar hem kendilerine hem de hayvanlara zarar verebiliyor. Kurbanlık hayvanın kabul olması için dikkat etmemiz gereken şeyler vardır. Kesilecek olan hayvanın herhangi bir uzvunun eksik olmaması gerekir. Hayvan kesilirken gözlerinin bağlı olması ve hayvanın kesileceği anlamaması ve tek seferde boğazını kesmek çok önemlidir. Kurban etinin uygun koşullarda kesilip saklanırsa bütün yıl tazeliğini koruyabilir. İşte kurban eti kesiminin yöntemleri:
Kurban etlerini doğru yerlerinden ayırmak çok önemli. Kestiğiniz büyükbaş ya da küçükbaş hayvanların kas ve bağ dokuları, epitel doku, yağ, kemik ve sinir dokusu bir arada olduğu için etin en lezzetli bölümlerini bilmek ve ona göre ayırmak gereklidir.
Kurban kesilmeden önce dinlendirilmesi protein kaynağı olan kırmızı etin kalitesinin ve lezzetinin artmasına yardımcı olur. Kesilen hayvanın genç olması ve nasıl beslendiği de çok önemlidir.
Kurban etini parçalama işini gelince hayvanın karın içinde omurgaya bitişik, böbrek yatağında, belin iki yanına uzanan iç yağlardan ve kemikten arınmış eti bonfilelik kısmıdır. Bu eti kızartmak için ayırabilrsiniz.
Hayvanın göğüs, omuzlarının üstüne denk gelen sırttan boyuna doğru uzanan kemiksiz et ise haşlamaya en uygun antrikottur. Haşlamalık et olarak saklayabilirsiniz.Kesilen kurbanın sırt ve bel omurları bölgesinden elde edilen kemikli dövülmüş etler ise çok güzel pirzola olur.
Kuşbaşından iri olarak kesilen but ve sırt bölgelerindeki yağ, damar ve sinirlerden ayrılmış kemiksiz et parçaları şişlik etlerin bölgesidir. Ön ve arka bacakların üst kemikli kısmından incik, but bölgesinden etleri ayırabilirsiniz.
Büyükbaş hayvanlardan belin üst kısmından boydan boya kaslı yağsız et kontrfiledir ve mühürlenerek pişirebileceğiniz muhteşem lezzete sahip bölümüdür. Kalan etleri küçük parçalara ayırarak kuşbaşı ve kıyma olarak değerlendirebilirsiniz. Kurbanlık hayvanın beyin, dalak, böbrek, karaciğer gibi organ etleri; baş, vücudun bazı bölgelerindeki kemikler, göz ve deri tüketilmesi sağlık açısından riskli olan kısımlar olduğu için tüketmemek gerekir.
Ayrıca etleri sıyırdığını kemikleri yemeklere tat vermesi için kullanabilirsiniz. Çorbalarınızı kemik suyuna pişirip lezzetli çorbalar elde edebilirsiniz.