Mütemadi değişen iklim ve durmak bilmeyen nüfus artışı, yerküreyi büyük bir besin buhranına sürüklüyor. Yenilebilir böcekler, yüksek bir besin pahasına sahip ve et üretimine kıyasla karbon ayak izini kıymetli ölçüde düşürüyor. Ayrıyeten bu böcekler, sürdürülebilir bir protein kaynağı olarak da münâsib bir seçenek. Buna karşın yenilebilir böcek yetiştiriciliği, memleketimizde ve muhitimizdeki ülkelerde oldukça nadir görülüyor.
Leeds Üniversitesi ve Veracruz Üniversitesi'nin yaptığı yeni bir araştırmada; mevcut böcek yetiştirme metotlarına, işleme teknolojilerine, ticaret tekniklerine ve entomopatiye (böcek yeme pratiği) ait aktüel algıları gözden geçirdiler. Tüm yerküreden toplanan datalarla bulunduğumuz coğrafyada şu an ki toplum yapısının böcek tüketmeye sıcak bakmadığı, bu nedenle gelecek nesle böcek yemenin alışılagelmiş bir şey olduğunu aşılamak gerektiği kanısına varıldı.
Araştırma hizmetlilerinden Dr. Alan-Javier Hernández-Álvarez “Yenilebilir böcekler inanılmaz. Kişiler tarih boyunca böcekleri yemiş olsa da ve şu anda yeryüzünde 2 milyar insan böcek yese de bu husus hakkındaki birinci araştırmalardan birini yaptık. Yenilebilir böcekler, popülasyonla birlikte artan besin talebini sürdürülebilir bir formda karşılayabilir. Kişilerin böcek yemeye iğrenç gözüyle bakması, bunun gerçekleşmesinin önündeki en büyük manilerden biri fakat bu yeni nesille birlikte değişebilir çünkü Avrupalı tüketiciler, mahsusen gençler yeni tatlara yönelmeye açıklar. Yenilebilir böcek tüketimini yeni nesillere aşılamalıyız” diyor.
Siz yenilebilir böceklere nasıl bakıyorsunuz? Tefsirlerde fikirlerinizi belirtebilirsiniz.