Kürtler Ergenekon'a nasıl bakıyor? Son kamuoyu araştırmasına göre toplumun yüzde 60'ının Ergenekon tavrı net Medyanın ve sollaik kesimin tavrı da besbelli Kürtlerin davaya bakışı ise şöyle: GENAR'ın yaptığı son kamuoyu araştırmasına tarafından toplumun yüzde 60'ının Ergenekon konusundaki kararı net: Ergenekon çıkar amaçlı suç örgütü ve darbe yerine getirmek için bir araya gelmiş bir yaradılış Kesinlikle böyle düşünmeyen, bütün aksini savunanlar da var Hatta kendilerine Ergenekon Avukatıdiyenler, faso fiso çıkacakyorumu yapanlar da Bu yaklaşımı gösterenlerin başında da sollaik kesimler geliyor Uyarı edilirse, medyanın bambaşka mecralarında süren tartışmaların en ateşli taraftarları da ağırlıkla bu kesimden çıkıyor Peki, bu gergin Ergenekon tartışmalarına, Kürtler ve Kürt siyasi partileri nasıl bakıyor? Bir vakit önce Ankara'dan İstanbul'a gelirken eski CHP Mardin milletvekili Nurettin Yılmaz'la karşılaştım 12 Eylül askeri darbesi döneminde Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan insanlık dışı işkencelere maruz kalan bir siyasetçi Yılmaz Bir dönem Cumhurbaşkanlığı'na da aday olan Yılmaz'a Ergenekon Operasyonu'nu nasıl değerlendirdiğini sordum Operasyon yardım görüyor Sadece bizim gibi siyasetin içinde olup ve sık sık gözaltına alınıp işkence yapılanlar için değil, tüm Türkiye için şanslı bir adım atılmıştır Bizler, 12 Eylül'de darbecilerin, 1992'lerde ise derin devlet çetelerinin neler yaptığını şahsen yaşadık ve gördük Binlerce insanımız faili bilinmeyen cinayete kurban gitti Artık bunlara bir son verilmeli Nurettin Yılmaz, Ergenekon operasyonlarına bölge halkının da büyük destek verdiğini belirtiyor ve şöyle diyor: Türkiye bir parça deha temizlense bu hepimiz için iyidir AK Parti'nin bu mücadelesi bölgede büyük yardım alıyor Bu saptama Ergenekon olayına DTP'nin bakışındaki mesafeli duruşu da açıklıyor DTP Eşbaşkanı Emine Ayna şöyle diyor: AKP'nin kendine yontmaya çalıştığı bu işlem Genelkurmay'ın bilgisi, izni, onayı ve desteğiyle gerçekleşmiştir Ordu onayı olmadan AKP'nin özellikle de kapanma riskiyle karşı karşıya kaldığı bir süreçte böylesi bir operasyonun altına imza atması imkansızdır En belirgin örneği Şemdinli'dirBenzer bir yaklaşımı Türkiye'deki sosyalist sol kesim de öne sürüyor Dedikleri kısaca şu; Eğer AK Parti'nin gücü yetiyorsa Şemdinli'yle, 12 Eylül'le hesaplaşsın Kayda Değer olan başlamaktı Bir anlamda Ergenekon operasyonunu küçümseyen bu yaklaşıma Gazeteci Yazar Ümit Fırat sert bir yanıt veriyor: Onlar AK Parti hükümetine olumlu yazacak herhangi bir olayın yanında yer almayı istemiyorlar İki de bir diyorlar oysa Şemdinli de, 12 Eylül de dahil edilsin Burada açıkça bir körlük var Bir yerden açtırmak gerekiyor Ötekisi işi yokuşa sürmektir Evet, açıkçası da bu işe bir yerden açmak Ergenekon Çetesiya da ne derseniz deyin bu yapılanmayı hak önüne getiren olaylar silsilesi bu ülkede yaşandı ve buna hepimiz tanık olduk Lakin ilk önce bir yerden başlanıyorsa bunu görmezlikten gelmenin veya olduğundan artı göstermenin de hiç gereği yok Açıkçası Ergenekoncularne tek başına son 50 takvim kirli tarihin sorumlusudur, ne de akıllarından darbe ve suikastgeçmeyen günahsızlardır Biliyoruz oysa, bu coğrafyada her dönem o Ergenekon zihniyetitaşıyan karanlık yapılar oldu, halen de var Bir yerden başlamak gerekiyordu, başlandı Gerisi de böylece kolay görünmese de gelecek Susurluk'tan 10 yıl sonradan buraya geldik, bundan sonraki 10 yılda ben daha iyi yerde olacağımıza inanıyorum haber7com