Kurtulmuş, Erkmen Belediyesi'nin Yöresel Eserler Satış ve Yemek Evi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar'ın lezzet ve gastronomi bakımından Türkiye'nin değerli vilayetlerinden birisi olduğunun UNESCO tarafından tescil edildiğine işaret etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı devrinde gastronomi tabirinin kaldırılması konusunda çok uğraştığını lakin başaramadığını aktaran Kurtulmuş, şöyle konuştu: "Allah isteği için şu 'gastronomi' lafını da bir kaldırmamız lazım. Gastronomi, gastroenteroloji falan der üzere, milletin de çok anlamadığı lakin bu türlü çok hoş göründüğü için kullandığımız bir tabir. Memleketler arası alanda kullanılabilir fakat onun Türkçedeki karşılığı 'yemek sanatı'dır. Gastronominin o kuru lafının bir tarafına bakın, bir de 'yemek sanatı' dediğimiz bizim Türk mutfağının, Anadolu ve yöresel mutfakların özelliği yemeğin bir sanat haline dönüştürülmüş olmasıdır."
Hayatının büyük kısmında dışarıda yemek yediğini belirten Kurtulmuş, "Dünyanın neresinde ne kadar hoş yemek yerseniz yiyin, ailenizin konutta yaptığı o sıcacık yemeklerin lezzetini ve yerini hiçbir şey tutmuyor. Hem yemeğin yapılması hem de yemeğin sunulması gerçekten bizim Türk mutfağında bir sanattır. Hanımlar hem çok daha yeterli biliyor hem de uzun vakitlerini bunu harcayarak yapıyorlar. Aslında lisan alışkanlığı olan bu 'gastronomi' yerine 'yemek sanatı' tabirini kullandığımız vakit daha uygun olacağı kanaatindeyim" değerlendirmesinde bulundu.