AKP Genel Lider Vekili Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Gül'ün istifasına ait, 'Sürece nasıl gelindi, bilmiyorum. Bakanların kimler olacağı konusu Cumhurbaşkanı’nın takdiridir' dedi. Gül’ün, Ekrem İmamoğlu’nun MOBESE ile izlenmesinin akabinde yaptığı konuşmada FETÖ uygulamalarına dikkat çekerek reaksiyon gösterdiği konuşmasına ise Kurtulmuş, “Hangi kontekste söyledi bilmiyorum. Lakin söylediği kelamlar hukuk devletinin temel prensiplerindendir” formunda dayanak verdi.
Abdulhamit Gül’ün Adalet Bakanlığı’ndan istifa etmesinin akabinde başlayan tartışmalarda; AKP içindeki 4 farklı kümeye dikkat çekilmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, Bilal Erdoğan ve HAS Parti’den AKP’ye daha sonra katılan Numan Kurtulmuş ile Abdülhamit Gül’ün oluşturduğu kümelerin AKP içinde bir çekişme halinde oldukları belirtilmişti. İsmail Saymaz’a konuşan AKP’li bir kaynak, bu çekişmenin iktidarın kaybettiği İBB seçimleri ile başladığını ve son olarak İmamoğlu’nun MOBESE’lerle izlenmesiyle patlak verdiğini söyledi. MOBESE’yle izleme süreci, Soylu ve Gül’ü bir sefer daha karşı karşıya getirdi ve Abdulhamit Gül’ün istifasına neden olduğu belirtildi.
İstifaya ait Abdulhamit Gül ile birebir kümede yer aldığı belirtilen AKP Genel Lider Vekili Numan Kurtulmuş, Hürriyet'ten Hande Fırat'a konuştu.
Abdulhamit Gül’ün neden vazifeden istifa ettiğini ve bu durumun Numan Kurtulmuş’a yönelik olduğu istikametindeki tezleri yanıtlayan AKP Genel Lider Vekili, şu cevabı verdi:
“Son derece haksız, yanlış, arka niyetli bir yorum. Katılmam mümkün değil. Sürece nasıl gelindi, bilmiyorum. Bakanların kimler olacağı konusu Cumhurbaşkanı’nın takdiridir. Abdulhamit Gül uzun yıllar siyaset yaptığım çok kıymetli bir arkadaşım. 15 Temmuz sonrası süreçte yargıdaki yanlışlarla ilgili önemli uğraş yürüttü. Ayrıyeten insan hakları aksiyon planı, yeni anayasa çalışmaları ve demokratik adımlar konusunda da önemli çalışmaları oldu.
Abdulhamit Gül nasıl bir istikamette idiyse, Bekir Bozdağ da birebir istikamet ve fikriyatta olduğuna güvendiğim pahalı bir arkadaşımdır.”
'Abdulhamit Gül bu kelamları hangi kontekste söyledi bilmiyorum'
Numan Kurtulmuş, Abdulhamit Gül’ün bakan olarak yaptığı son konuşmada söylediği, “Hukuk devletinde haysiyet cellatlığı, prestij suikastı olmaz. FETÖ’vari anlayış ve uygulamaların gerçekleştirilmemesi istikametinde önlem alınması en temelli misyonlardan biridir” sözleri hakkında da konuştu. Kurtulmuş, “Abdulhamit Gül bu kelamları hangi kontekste söyledi bilmiyorum. Fakat söylediği kelamlar hukuk devletinin temel prensiplerindendir” yorumunu yaptı.
Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Toplumun temel kıymetlerine muhalif programlar konusunda gereği yapılacak” şeklindeki genelgesine yönelik “sansür” eleştirilerine de cevap verdi:
“Sansür olarak kıymetlendirilmesi mümkün değil. Aile, gençler ve çocukların ferdî gelişimi ve karakter gelişimindeki aksilikleri ortadan kaldırmak, azaltmak için çizilmiş bir çerçevedir. Aile ve çocukların korunması anayasal olarak hükümete verilmiş bir misyondur.”