Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kurtuluş Savaşının Kahramanları

Kurtuluş Savaşının Kahramanları

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Kurtuluş Savaşının Kahramanları kimlerdir
Kurtuluş Savaşının Kahramanları hakkında data

ONBAŞI HALİDE

Romancı Halide Edip Adıvar ise Halide Onbaşıolarak İstiklal Savaşı ’na katıldı Uzun vakit cephelerde savaşan Halide Onbaşı, savaş alanındaki yararlılıkları nedeniyle İstiklal Madalyası almaya adalet kazandı Türk serbest savaşının bir sembolü olan Adıvar, Türk edebiyatına kazandırdığı eserler ile günümüz Türk gençlerine çeşitli dersler vermektedir

KARA FATMA (FATMA SEHER)

Kara Fatmaolarak tarihe geçen, 1888 Erzurum doğumlu Fatma Seher, Balkan Harbi ’ne, Edirne ’de atama yapan kocası subay Derviş Bey ile katılır I Dünya Savaşı ’nda, ailesinden 910 kadınla Kafkas Cephesi ’ne gider

Kara Fatma, Mondros Mütarekesi ’nden sonra eşi Ermeniler kadar şehit edilen kadınları toplayarak, Ermeniler ile çarpışır

Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek devir isteyen, kurduğu milis kuvvetiyle Bursa ve İzmit ’in işgalden kurtarılması için uğraş eden Kara Fatma ’nın müfrezesinde savaşanların sayısını 350 ’ye çıkardığı bilinir

Sakarya ve Başkomutanlık muhaberelerine de katılan ve üsteğmenlik rütbesine dek yükselen Kara Fatma, 1955 yılında Erzurum ’da vefat ederken, cumhuriyetin temellerinin atılmasında pay sahibi olmanın mutluluğunu yaşayan bayan kahramanlardandı

TARSUSLU KARA FATMA, GAZİANTEPLİ YİRİK FATMA

Ana adı Adileolan, Adile Halave Adile Onbaşıdiye anılan bayan kahramanın, tabanca arkadaşları arasında Kara Fatmaolarak anıldığı bilinir 810 şahsiyet milis kuvvetiyle Afyon Savaşı ’na katılan Kara Fatma, Tarsus ’un kurtulmasında büyük yararlılıklar gösterir

Gaziantepli Yirik Fatma ise Gaziantep ’in Fransızlar kadar demin bütünüyle kuşatılmadığı sırada, düşmanın hareket edeceği haberi gelince, buna karşı koymak için yola çıkan milis kuvvetine, karşı çıkılmasına rağmen zor kullanarak katılır

Milis kuvvetlerine yardım eden Nafize Kadın, Yunanlılar göre yakalanarak, kuvvetler hakkında data alınmak istenir, fakat Nafize Bayan işkencelere karşı koyarak hiçbir veri vermez

İKİ OĞLUNU ŞEHİT VERDİ KENDİ GAZİ OLDU

Yunanlıların İzmir ’e girmesiyle Ulusal Çaba saflarında yerini bölge Ayşe Bayan, İzmir ’in Yunanlıların eline geçmesi üstüne Açık Fikirli ’a gider Aydın civarında kahramanca dövüşen Ayşe Hanımın burada büyük oğlu şehit düşer I ve II İnönü Savaşlarına katılan Ayşe Hanım, ikinci oğlunu da bu savaşlarda şehit verir Sakarya Meydan Muharebesi ’ne de katılan Ayşe Hanım, bu savaşta kasığından yaralanır ve çare gördükten sonradan müfrezesine katılır

GÖRDESLİ MAKBULE

Vatan işgal altındadır; Yunanlılar Sakarya Savaşı ’nı kaybetmiş, mevzilerine çekilmişlerdir Gördesli Makbule, kocası ile çete kurarak dağlara çıkar 17 Mart 1922 ’de Kocayayla ’da akıntı eden bir çatışmada Makbule, geri çekilen çete arkadaşlarını kınayarak yiğitlik verici bir konuşma sonrası düşmana saldırır ve başından aldığı kurşunla şehit düşer Fakat tabanca arkadaşları düşmanı yenerler

FRANSIZLAR ’A YANLIŞ YOL BELIRTEN KILAVUZ KADIN

Adana ve yöresinde Fransızlar ’a karşı verilen mücadelede bulunan ve milis kuvvetlerine katılan Kılavuz Hatice, 8 Mayıs 1920 ’de ulusal kuvvetler Pozantı ’ya taarruzu başladığında, kritik bir duruma düşen Fransızları kandırarak kılavuzluk eder Hatice, kılavuzluk yaptığı Fransızlar ’a yanlış yol göstererek Karboğazı ’na sokar Boğazda sıkışan Fransızlar, Türk askerine esir düşer

BİTLİS DEFTERDARININ HANIMI

Kahramanmaraş ’ta düşmana karşı bahşedilen mücadelede azami yararlılık gösterenlerin aralarında Bitlis Defterdarının Hanımı da bulunmaktadır Bitlis Defterdarının Hanımı olarak tanıdık bu kadın kahraman da, Kayabaşı Mahallesi ’nde 8 düşmanı öldürmüş sonra erkek elbisesi giyerek milis kuvvetlerine katılır

TAYYAR RAHMİYE

Adana ’nın bayan kahramanlarından Rahmiye Bayan da, 9 Tümen ’in 1920 yılının Şubat ayında Hasanbeyli civarında Fransızlar ile yaptığı muharebeye müfrezesiyle katılır Muharebe esnasında ateş hattında kalan iki arkadaşını korumak için ileri içten atıldığından nedeniyle kendisine Tayyar Rahmiyelakabı verilir

Temmuz 1920 ’de Osmaniye ’deki Fransız karargahına yapılan hücumda arkadaşlarının tereddüdünü görür görmez, Ben bayan olduğum halde ayakta duruyorum da, siz erkek olduğunuz halde yerde sürünmekten utanmıyor musunuz?diyerek hücuma geçilmesini sağladığı tarihi kaynaklarda yer almaktadır

BİNBAŞI AYŞE
İstikbal Harbi hakkında yazılmış eserlerde göğüs göğüse çarpışmış pekçok Müslüman Türk kadınlarından bahsedilir Nene Hatun, Kara Fatma, Ayşe Çavuş isimleri pek sık zikredilen şahsiyetlerdir Binbaşı Ayşe de, adını her zaman minnet duygularıyla anmamız gereken kahramanlar arasındadır Binbaşı Ayşe, kanımca kendi macerasını şöyle anlatmaktadır:
“Büyük harpte Kafkas Cephesi ’nde yaralanarak ölen kocamın ve bütün vatan evlatlarının intikamını almaya and içmiştim Allah, bu fırsatı 15 Mayıs (1)335–(1919) ’da bana verdi İzmir ’i Yunanlılar işgal ettiği sırada ilk mukâvemetimiz sona erip şehre Yunanlılar hâkim olunca Okumuş ’a gittim Orada faaliyete geçerek bir Kuva–yı Milliye birliği teşkil edip, bilâhare Nuri Çetesi ’ne katıldım Aydın muharebelerini yaptıktan sonradan Koçarlı ’ya çekildik Bu sûretle, bilfiil atıldığım İstiklal Mücadelesi ’ne başından ardına kadar iştirak ettim
Ilk defa Sakarya ’da sol kasığımdan piyâde mermisi ile yaralandım Seyyar hastanede tedaviden sonra yeniden müfrezeme iltihak ettim Büyük Taarruz ’da Mürsel Paşa Fırkası ’na iltihak ettik Ve Ağıl Dağları ’ndan düşman gerilerine akmağa memur edildik İzmir ’e birincil giden birlikler aralarında ben de vardım Ancak, sırası gelmişken misketle sol bacağım kırıldı
Binbaşı Ayşe, kocasının en kıymetli birer yâdigârı olarak sakladığı ziynetlerini satarak beygir, mavzer, elbise ve çizme miktar etmiş ve bu mücadelede, aşamalı terfi ederek Binbaşılığa dek yükselmiştir

SÜREYYA SÜLÜN HANIM
İşte kahraman Türk kadınlarından bir kahraman; Milli Çaba yıldızlarından bir yıldız daha: Süreyya Sülün BayanVan ’da doğmuştur Yaşadığı kasaba, düşmanın korkunç cefa ve tarruzuna maruz kalmış, babası şehit olmuştur Nihayet, biraraya gelen beşyüz civarında cengaver, Erek kasabasında toplanarak aziz topraklarını savunmaya karar verirler Ve tabii, Süreyya Sülün bayan ve üç kardeşi de bu kahramanlar meydanındadır
Yoğun topa tutma aşağı ilerleyerek Karaköse ’ye gelen bu kahraman Kuva–yı Milliyeciler, Murat Irmağı boylarında bütün bir buçuk ay düşmanla çarpıştılar Beyazıd ’a içten yürürken yürekler acısı bir bakış ile karşılaştılar Binlerce Türk köylüsünün işkenceler içinde can vermiş cesetlerini gördüler Bu mezalimi yapan düşmana hınçla taarruz edenlerin başında Süreyya Sülün bayan vardı
Iğdır civarında kanlı çarpışmalar oldu Düşman birlikleri fazla kaslı ve Rusya ’dan sürekli surette takviye alıyordu Beşyüz yiğit, yılmadan, kaçmadan döğüştüler Ölüyor, teslim olmuyorlardı Bu muharebede Süreyya Hanımın üç kardeşi aniden şehadet şerbetini içtiler Kardeşlerinin kollarında can vermesine rağmen yılmadı ve cenk meydanını terk etmedi Kala kala dört birey kalmışlardı sonradan Karaköse ’ye çekilen Süreyya Sülün Bayan, burada Ziverbey Taburu ’na iltihak etti Bir ara yaralandı ve Erzurum ’a döndü

NENE HATUN (1857 1955)
Tarihimize 93 Harbiadıyla geçen TürkRus savaşında Erzurum'un Aziziye Tabyası'nda gösterdiği kahramanlıkla adını tarihe yazdıran Türk kadını Erzurum'da doğdu, bütün doksansekiz sene orada yaşadı Bir mertlik sembolü olarak tanındı ve anıldı Ömrünün son demlerini Üçüncü Ordu'nun annesiolarak geçirdi 1955 yılında Yılın Annesiseçildikten sonra, 22 Mayıs 1955 günü Erzurum'da zatürreeden vefat etti, Aziziye Şehitliğine gömüldü
Nene Hatun, Erzurum'da dogdu 98 yil Erzurum'da yasadiktan daha sonra yeniden Erzurum'da, zatürre hastaligindan hayata vedâ etti Ölümünden üç ay önce Türk Kadinlar Birligi tarafindan ANNELER ANNESI seçilmisti

NEZAHAT HANIM
Gördes ve Inönü meydan savaslarinda , çarpismalara katilan 70 Alay Komutani Hafiz Halit Beyin kizi olan Nezahat Hanim 8 yasinda kimsesiz kalmis ve babasiyla cephelerde dolasmistir Askerlere hizmet ve cesaret veren Nezahat Hanim ’in 100 den pozitif düsman askeri öldürdügü bilinmektedir *

858,496Konular
981,879Mesajlar
29,918Kullanıcılar
gorkemnocSon üye
Üst Alt