iltasyazilim
FD Üye
Kurutulmuş Domates Tarifi
Kurutulmuş Domates Mezesi
Domates Kurutması Tarifleri
Domates Kurutması
Domatesler yıkanırdörde bölünür Bir tepsiye gazete serilir Domatesler üstüne yerleştirilir, bol tuz serpilir, güneşe konur Gerekirse 12 gün içinde çevirilir
Anekdot: Kuru domates kışın tüm yemeklerinizde kullanabileceğiniz harikulade bir lezzettir
Kurutulmuş Domates Mezesi (Şanlıurfa)
Malzemeler
150 gr kurutulmus domates
Zeytinyağı
12 su bardagi kıyılmış ceviz
Sarımsak
Tuzlu
Hazırlanışı
Domatesi, kaynar suda bekletin veya 5 dakika haşlayın
Süzün Tuzu ve ezilmiş sarımsağı zeytinyağına ekleyin Domateslerin üstüne gezdirin En üste ceviz serpiştirin
Domates Kurutması
Tam olgunluktaki domatesler yıkanıp soyulur ve 34 mm kalınlığında dilimlenir Bu dilimler haşlanmadan kerevetlere serilir Domatesler, kurutma fırınlarında, 6065 derece sıcaklıkta kururlar Kurutma işlemi, domatesler ele alınıp sıkıldığında, çıtırdayıp kırılacak ülkü gelinceye değin devam etmelidir Kurumuş domates dilimleri toz haline getirildikten sonra ambalajlanır 15 kilo domatesten 1 kilo domates tozu elde edilir Domatesler güneşte kurutulacaksa, tamamen yıkanır, ortasından ikiye kesilir ve bu indirimli yerlere hafifçe tuz ekilir Tuzlanmış domatesler kerevete dizilerek güneşe konur
KURUTULMUŞ DOMATESLİ PİLAV
Malzemeler
2 su bardağı baldo pirinç
6 dilim kurutulmuş domates
Yarım fincan kuşüzümü
2 yemek kaşığı tereyağ
1 nehir kaşığı tuzlu
2 adet kesme şeker
25 bardak tavuk suyu
Hazırlanışı
Tereyağının birazcık kokusu çıkana kadar eritiliyor Ilık suda asgari 15 dakika bekletilen pirinçler suyu süzüldükten daha sonra yağa ek edilirHızlı ateşte pirinçler fazla kırılmadan ve çok kızarmadan kavrulur Domatesler ilave edilir Bir miktar da domateslerle çevrilirArdından kuş üzümleri ilave edilir Tuz ve domatesin ekşiliğini alsın diye iki tane kesme şeker ilave edilirPilavın suyu eklenir Su sıcak olursa pilav daha başarılı olur *
Kurutulmuş Domates Mezesi
Domates Kurutması Tarifleri
Domates Kurutması
Domatesler yıkanırdörde bölünür Bir tepsiye gazete serilir Domatesler üstüne yerleştirilir, bol tuz serpilir, güneşe konur Gerekirse 12 gün içinde çevirilir
Anekdot: Kuru domates kışın tüm yemeklerinizde kullanabileceğiniz harikulade bir lezzettir
Kurutulmuş Domates Mezesi (Şanlıurfa)
Malzemeler
150 gr kurutulmus domates
Zeytinyağı
12 su bardagi kıyılmış ceviz
Sarımsak
Tuzlu
Hazırlanışı
Domatesi, kaynar suda bekletin veya 5 dakika haşlayın
Süzün Tuzu ve ezilmiş sarımsağı zeytinyağına ekleyin Domateslerin üstüne gezdirin En üste ceviz serpiştirin
Domates Kurutması
Tam olgunluktaki domatesler yıkanıp soyulur ve 34 mm kalınlığında dilimlenir Bu dilimler haşlanmadan kerevetlere serilir Domatesler, kurutma fırınlarında, 6065 derece sıcaklıkta kururlar Kurutma işlemi, domatesler ele alınıp sıkıldığında, çıtırdayıp kırılacak ülkü gelinceye değin devam etmelidir Kurumuş domates dilimleri toz haline getirildikten sonra ambalajlanır 15 kilo domatesten 1 kilo domates tozu elde edilir Domatesler güneşte kurutulacaksa, tamamen yıkanır, ortasından ikiye kesilir ve bu indirimli yerlere hafifçe tuz ekilir Tuzlanmış domatesler kerevete dizilerek güneşe konur
KURUTULMUŞ DOMATESLİ PİLAV
Malzemeler
2 su bardağı baldo pirinç
6 dilim kurutulmuş domates
Yarım fincan kuşüzümü
2 yemek kaşığı tereyağ
1 nehir kaşığı tuzlu
2 adet kesme şeker
25 bardak tavuk suyu
Hazırlanışı
Tereyağının birazcık kokusu çıkana kadar eritiliyor Ilık suda asgari 15 dakika bekletilen pirinçler suyu süzüldükten daha sonra yağa ek edilirHızlı ateşte pirinçler fazla kırılmadan ve çok kızarmadan kavrulur Domatesler ilave edilir Bir miktar da domateslerle çevrilirArdından kuş üzümleri ilave edilir Tuz ve domatesin ekşiliğini alsın diye iki tane kesme şeker ilave edilirPilavın suyu eklenir Su sıcak olursa pilav daha başarılı olur *