Kuruyemiş, baharat gibi gıdaların tadında veya kokusunda bir değişiklik olabilir. Kuruyemiş ve baharatları uzun ömürlü muhafaza edebilmeniz için bir takım saklama koşullarını bilmeniz gerekmektedir. Kuruyemiş ve baharatlar nasıl saklanır? Bayatlayan kuruyemiş nasıl anlaşılır? Bayat kuruyemiş nasıl tazelenir? İşte, yanıtları...
Uygun koşullar sağlandığı sürece, kuruyemiş, baharat ve bakliyat gibi gıdalar uzun süreli saklanabilir. Bu tür gıdaların bayatlaması, saklandığı yere bağlı olduğu gibi, saklanılan kaba göre de değişkenlik göstermektedir. Tüm etkenleri göz önüne alarak, sizler için kuruyemiş, baharat gibi ürünleri nasıl muhafaza etmeniz gerektiğini araştırdık. Kuruyemiş, baharat gibi ürünler nasıl saklanmalıdır? Bir kuruyemişin tazeliğini yitirmesi (bayatlaması) nasıl anlaşılır? Bu ürünlerin bayatlamaması için neler yapılmalıdır? Tazeliği nasıl korunmalıdır? İşte, merak ettiğiniz yanıtlar...
KURUYEMİŞ VE BAHARATLAR NASIL MUHAFAZA EDİLİR?
Kuruyemişler de baharat ve bakliyatlar gibi tazeliğini koruması için hava almayan cam saklama kaplarında saklanması gerekmektedir.
Paketi açılmış kuruyemiş ürünleri, buzdolabında hava almayan kilitli buzdolabı poşetlerinde uzun süre saklanabilir.
Uzun süre ısı ve ışığa maruz kalan kuruyemiş,baharat ve bakliyat ürünleri, çabuk bayatlar. Işık almayan ve serin bir yerde muhafaza etmeniz ideal saklama yöntemi olacaktır.
Kuruyemişleri kilitli buzdolabı poşetlerine koyduktan sonra derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Kuruyemişlerinizi oda ısısında beklettikten sonra ilk günkü taze tadıyla tüketebilirsiniz.
Toz kırmızı biber, köri , zerdeçal ve pul biber gibi baharat çeşitleri sıcak ortamı sevmeyen baharatlardır. Onları buzdolabında veya kapalı serin ortamlarda muhafaza ediniz. Ocak üstü dolap içerisinde muhafaza ederseniz, baharatların birbirine yapışmalarına ve nemlenmesine neden olabilirsiniz.
Yeni aldığınız baharatı, tadı değişir düşüncesiyle eskisiyle karıştırmamaya özen gösteriniz.
Baharatı doldurduğunuz şişenin içinin tamamen kuru olmasına ve başka bir baharat kokusunun şişeye sinmemiş olmasına dikkat ediniz. Koku baharatın tadını etkileyebilir.
Bakliyat ve baharatları cam kavanoza doldurduktan sonra kavanoz üzerine ürünü aldığınız tarihi not edin. Baharatı bir yıldan daha uzun süre muhafaza etmeyiniz.
KURUYEMİŞİN BAYATLADIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Renginden ve kokusundan rahatça anlaşılan kuıruyemişler, yağ dengesi bozulduğunda acı bir tada sahip olur. Özellikle de nem kapan kuruyemişler, daha kısa sürede bayatlar ve yenemeyecek kadar acımsı tada sahip olur. Ağzı açık bir paketten kuruyemiş alıyorsanız, taze olduğu söylenemez. Hava alan kuruyemişin tadından bozulma görülmektedir. Çünkü kuruyemişler hava almayan paketlerde muhafaza edilmelidir.
BAYAT KURUYEMİŞ NASIL TAZELENİR?
Öncelikle, aşırı küflenmiş ve bayatlamış kuruyemişleri atmanızın daha doğru olduğu bilgisini verip, yeniden yenebilir bayatlamış bir kuruyemişi nasıl tazeleyeceğiniz konusunda sizlere bazı püf noktalar sıralıyoruz...
Tavada kavurma yöntemi her zaman için kurtarıcı bir yöntem olmaktadır. Kuruyemişleri kısık ateşte kavurunuz. Böylelikle yanmalarına engel olabilirsiniz.
Hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Örneğin; bademlli ekmek veya cevizli kurabiye yapabilirsiniz.
Ev yemeklerinde de kuruyemişleri değerlendirebilirsiniz. Bademli pilav, cevizli makarna gibi yemekler yapabilirsiniz.
Kaloriferin veya odunun üzerine koyduğunuz kuruyemişleri yeteri miktarda ısıtınız ve sıcak sıcak yemeyi deneyiniz.