Kuruyemiş, baharat üzere besinlerin tadında yahut kokusunda bir değişiklik olabilir. Kuruyemiş ve baharatları uzun ömürlü koruma edebilmeniz için bir kadro saklama koşullarını bilmeniz gerekmektedir. Kuruyemiş ve baharatlar nasıl saklanır? Bayatlayan kuruyemiş nasıl anlaşılır? Bayat kuruyemiş nasıl tazelenir? İşte, karşılıkları...
Münasebetli koşullar sağlandığı sürece, kuruyemiş, baharat ve bakliyat üzere azıklar uzun periyodik saklanabilir. Bu çeşit azıkların bayatlaması, saklandığı bölgeye bağlı olduğu üzere, saklanılan kaba nazaran de değişkenlik göstermektedir. Tüm etkenleri göz önüne alarak, sizler için kuruyemiş, baharat üzere eserleri nasıl koruma etmeniz gerektiğini araştırdık. Kuruyemiş, baharat üzere eserler nasıl saklanmalıdır? Bir kuruyemişin tazeliğini yitirmesi (bayatlaması) nasıl anlaşılır? Bu eserlerin bayatlamaması için neler yapılmalıdır? Tazeliği nasıl korunmalıdır? İşte, merak ettiğiniz cevaplar...
KURUYEMİŞ VE BAHARATLAR NASIL KORUMA EDİLİR?
Kuruyemişler de baharat ve bakliyatlar üzere tazeliğini himayesi için hava almayan cam saklama kaplarında saklanması gerekmektedir.
Paketi açılmış kuruyemiş eserleri, buzdolabında hava almayan kilitli buzdolabı poşetlerinde uzun mühlet saklanabilir.
Uzun müddet ısı ve ışığa maruz kalan kuruyemiş,baharat ve bakliyat eserleri, çabuk bayatlar. Işık almayan ve serin bir alanda koruma etmeniz ülkü saklama prosedürü olacaktır.
Kuruyemişleri kilitli buzdolabı poşetlerine koyduktan sonra derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Kuruyemişlerinizi oda ısısında beklettikten sonra birinci günkü taze tadıyla tüketebilirsiniz.
Toz al biber, köri , zerdeçal ve pul biber üzere baharat çeşitleri sıcak ortamı sevmeyen baharatlardır. Onları buzdolabında yahut örtük serin ortamlarda koruma ediniz. Ocak üstü dolap içerisinde koruma ederseniz, baharatların birbirine yapışmalarına ve nemlenmesine neden olabilirsiniz.
Yeni aldığınız baharatı, tadı değişir fikriyle eskisiyle karıştırmamaya itina şovunuz.
Baharatı doldurduğunuz şişenin içinin büsbütün kuru olmasına ve sair bir baharat kokusunun şişeye sinmemiş olmasına dikkat ediniz. Koku baharatın tadını etkileyebilir.
Bakliyat ve baharatları cam kavanoza doldurduktan sonra kavanoz üzerine eseri aldığınız tarihi not edin. Baharatı bir yıldan daha uzun vade koruma etmeyiniz.
KURUYEMİŞİN BAYATLADIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Renginden ve kokusundan rahatça anlaşılan kuıruyemişler, yağ istikrarı bozulduğunda acı bir tada sahip olur. Münhasıran de nem kapan kuruyemişler, daha kısa müddette bayatlar ve yenemeyecek kadar acımsı tada sahip olur. Ağzı açık bir paketten kuruyemiş alıyorsanız, taze olduğu söylenemez. Hava alan kuruyemişin tadından bozulma görülmektedir. Zira kuruyemişler hava almayan paketlerde koruma edilmelidir.
BAYAT KURUYEMİŞ NASIL TAZELENİR?
Öncelikle, ölçüsüz küflenmiş ve bayatlamış kuruyemişleri atmanızın daha hakikat olduğu malumatını verip, tekrar yenebilir bayatlamış bir kuruyemişi nasıl tazeleyeceğiniz konusunda sizlere birtakım püf noktalar sıralıyoruz...
Tavada kavurma metodu her vakit için kurtarıcı bir prosedür olmaktadır. Kuruyemişleri kısık ateşte kavurunuz. Sonunda yanmalarına pürüz olabilirsiniz.
Hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Örneğin; bademlli ekmek yahut cevizli kurabiye yapabilirsiniz.
Hane yemeklerinde de kuruyemişleri değerlendirebilirsiniz. Bademli pilav, cevizli makarna üzere yemekler yapabilirsiniz.
Kaloriferin yahut odunun üzerine koyduğunuz kuruyemişleri yeteri ölçüde ısıtınız ve sıcak sıcak yemeyi deneyiniz.