iltasyazilim
FD Üye
kütahya yemekleri,kütahya yöresine ait yemekler,kütahya yöresinin yemekleri,kütahyanın yemekleri,kütahyanın yemek kültürü
KÜTAHYA YÖRESEL YEMEKLER
Kütahya'da besin büyük ölçüde ev ürünlerine dayanmaktadır 1960'lı yıllarda Aşçı dükkanıdenen restoran kent yaşamına girmiştir Kütahya'da buğday ürünleri, hamurlula r ve süt ürünleri beslenmenin temelini oluşturmaktadır Konut makarnası dene n erişte, bulgur ve tarhana yörede en çok tüketilen yiyecekler arasındadır Bağcılığın yaygın olduğu dönemlerde pekmez ve şıra değişik biçimlerde kullanılarak, kimi gıda gereksinimlerini karşılamaktaydı Yaygınlaşan kentleşme olgusu gitgide artarak bu beslenme biçiminde köklü değişimler yaratm ıştır Yakın zamana değin çarşı ekmeği, konut ekmeği ayrımı yapılan Kütahya'da beslenme artık büyük ölçüde Pazar ürünlerine dayanmaktadır Yazdan biber, fasulye, patlıcan gibi sebzelerin kurutulması geleneği hala sürmektedir Yerli halk sebze kurutması yanına salça, erişte, bulgur, nişasta, tarhana, turşu gibi genel tüketim maddelerini evde kendileri hazırla maktadır Haşhaşlı, şibit denen saç pidesi beslenmedeki değişime karşın hala yaygın olarak yapılmaktadır Kütahya'da böreklerde oldukça çeşitlilik görülmektedirGökçümen hamursuzu Şibit, gözleme, ıspanaklı şibit gibi Günlük yiyecekler aralarında tarhana ve bulgur kayda değer bir yer miktar Keza kızılcık tahrası yapılma ktadır Cimcik denilen hamur yemeği yöreye özgü yemeklerin başında gelmektedir
Kütahya ’nın mahallî yemekleri zengindir
Kütahya'nın Meşhur yemekleri şunlardır: Şibit (ıspanaklı börek), mantı, kızılcık tarhanası, cimcik (Mantıya benzer hamur işidir) Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve kızgın tereyağ gezdirilir), labada dolması(ılıbıda dolması veya yalancı dolma da denir Bulgur pilavını haşlanmış labada yapraklarına sararak pişirirler ve üzerine taze soğan, nâne, hıyar ve süzme yoğurt dökerler), gözleme, höşmerim, kaygana, kapama, yufka tatlısı, pelüze, dolamber böreği, göveç, küp kebabı, çevirme kebabı ve kuyu kebabı *
KÜTAHYA YÖRESEL YEMEKLER
Kütahya'da besin büyük ölçüde ev ürünlerine dayanmaktadır 1960'lı yıllarda Aşçı dükkanıdenen restoran kent yaşamına girmiştir Kütahya'da buğday ürünleri, hamurlula r ve süt ürünleri beslenmenin temelini oluşturmaktadır Konut makarnası dene n erişte, bulgur ve tarhana yörede en çok tüketilen yiyecekler arasındadır Bağcılığın yaygın olduğu dönemlerde pekmez ve şıra değişik biçimlerde kullanılarak, kimi gıda gereksinimlerini karşılamaktaydı Yaygınlaşan kentleşme olgusu gitgide artarak bu beslenme biçiminde köklü değişimler yaratm ıştır Yakın zamana değin çarşı ekmeği, konut ekmeği ayrımı yapılan Kütahya'da beslenme artık büyük ölçüde Pazar ürünlerine dayanmaktadır Yazdan biber, fasulye, patlıcan gibi sebzelerin kurutulması geleneği hala sürmektedir Yerli halk sebze kurutması yanına salça, erişte, bulgur, nişasta, tarhana, turşu gibi genel tüketim maddelerini evde kendileri hazırla maktadır Haşhaşlı, şibit denen saç pidesi beslenmedeki değişime karşın hala yaygın olarak yapılmaktadır Kütahya'da böreklerde oldukça çeşitlilik görülmektedirGökçümen hamursuzu Şibit, gözleme, ıspanaklı şibit gibi Günlük yiyecekler aralarında tarhana ve bulgur kayda değer bir yer miktar Keza kızılcık tahrası yapılma ktadır Cimcik denilen hamur yemeği yöreye özgü yemeklerin başında gelmektedir
Kütahya ’nın mahallî yemekleri zengindir
Kütahya'nın Meşhur yemekleri şunlardır: Şibit (ıspanaklı börek), mantı, kızılcık tarhanası, cimcik (Mantıya benzer hamur işidir) Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve kızgın tereyağ gezdirilir), labada dolması(ılıbıda dolması veya yalancı dolma da denir Bulgur pilavını haşlanmış labada yapraklarına sararak pişirirler ve üzerine taze soğan, nâne, hıyar ve süzme yoğurt dökerler), gözleme, höşmerim, kaygana, kapama, yufka tatlısı, pelüze, dolamber böreği, göveç, küp kebabı, çevirme kebabı ve kuyu kebabı *