Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kütahya'nın neyi meşhurdur?

Kütahya'nın neyi meşhurdur?
0
112

Profösör

Super Mod
Katılım
Ocak 11, 2022
Mesajlar
3,752
Etkileşim
28
Puan
38
Yaş
36
Konum
Rusya
Web sitesi
bilgilihocam.com
F-D Coin
125
  • Haşhaşlı Pide: Ekmeklik hamur, çekilmiş haşhaş ve sıvı yağ ile yapılıp fırında pişirilen bir pide türü.

  • Kütahya Bitli Helva: Şeker, su ve limon tuzunun bakır kazanlarda çırpılarak kaynatılması, kaynayan karışıma çöven suyu eklenerek yoğun bir kıvam alıncaya değin çırpılmaya devam edilmesi, yoğun kıvama ulaşan karışımın zemin üzerine serpilmiş susamlar üzerine dökülmesi ve 2-3 mm incelikte yayılıp soğutulmasıyla elde edilen, beyaz renkli, yüzeyi susamlı, çok ince ve gevrek yapılı olan bir helva türü.

  • Kütahya Cimcik Aşı: Un, yumurta, su ve tuzdan oluşan hamurun yufka şeklinde açılması, küçük (1,5 cm x 1,5 cm) kareler şeklinde kesilmesi, karşılıklı iki köşesinden sıkılıp cimciklenerek kurdelemsi bir şekil verilmesi, kaynar suda 10-12 dakika kadar pişirilmesi ve üzerine kızgın tereyağı gezdirilmesi ile hazırlanan ve isteğe göre sarımsaklı veya sade yoğurt ile servis edilen bir tür etsiz mantı yemeği.

  • Kütahya Çinisi: Kütahya'nın sembolü haline gelen ve kökü 1000 yıl öncesine Uygurlar'a kadar uzanan çini sanatı, kil, kaolin, kuvars, feldspat, kalker gibi inorganik maddelerin uygun oranlardaki karışımlarının sulu olarak öğütülmesi, çamur haline getirilmesi, susuzlandırılması, şekillendirilmesi ve ~1000 °C sıcaklıkta pişirilmesi ile elde edilen beyaz renkteki çini yarı mamulünün geleneksel motiflerle süslenmesinden sonra saydam veya renkli sır (camsı tabaka) ile kaplanıp ikinci defa pişirilmesiyle tabak, duvar karosu, hediyelik eşya (vazo, biblo...) gibi çeşitli ürünlerin elde edildiği ata yadigarı bir el sanatı türüdür.

  • Kütahya Köpük Helvası: Su, şeker ve limon suyunun bakır kazanlarda kaynatılarak şerbet haline getirilmesi ve çöven kökünün kaynatılmasıyla elde edilen çöven suyunun eklenip çırpılarak köpürtülmesiyle elde edilen, beyaz renkli köpük görünümünde, yumuşak kıvamlı, yarı akışkan ve geçmişi 1800'lü yıllara kadar uzanan bir helva türü.

  • Kütahya Kızılcık Tarhanası: Yörede ekşimsi mayhoş tadından dolayı ekşi tarhana olarak da bilinen Kızılcık Tarhanası, Cornus mas L. türü ergin kızılcık meyvelerinin püre haline getirilerek pişirilmesi ve buğday unu ve tuz ilave edilerek yoğrulmasıyla elde edilen hamurun kurtulmasıyla hazırlanan pembemsi-mor renge sahip küçük taneler halindeki bir tarhana türüdür.

  • Kütahya Pazarlar Kirazı: Latince Prunus avium L. türü ve "0900 Ziraat" çeşidinden elde edilen, yuvarlak-kalp şeklinde, kabuk rengi kırmızı, meyve eti sert ve pembe renkli olan tatlı bir kiraz türü.

  • Kütahya Şaphane Vişnesi: Latince tür adı Prunus cerasus L. olan Kütahya çeşidi vişneden elde edilen, yuvarlakça-kalp şeklinde, meyve kabuğu parlak, sert ve koyu kırmızı renkli, meyve eti koyu kırmızı renkli ve sulu ve meyve tadı mayhoş olan bir vişne türü.

  • Paşa Helvası: Şeker, su ve limon tuzunun bakır kazanlarda kaynatılarak şerbet haline getirilmesi, üzerine tahin ve tahinlik beyaz susam eklenerek karıştırılması, elde edilen yoğun kıvamlı ve bol susam içeren helva hamurunun tepsilere dökülüp preslenmesi, soğuyan helvanın yaklaşık 2,5 cm x 2,5 cm ebatlarında küçük küpler halinde kesilmesi ve tekrar susama bulanmasıyla yapılan, adını helvayı ilk olarak tadan ve beğenen Osmanlı Valisi Fuat Paşa'dan alan geleneksel bir helva türü.

  • Simav El Halısı: Kendine has desen ve özelliklere sahip olan Simav Halısı, 1800'lü yıllardan bu yana Kütahya'nın Simav ilçesinde elde dokunarak geleneksel olarak üretilen, kalitesi 18x24, çözgüsü 6/18 pamuk, kalın atkısı 6/21 pamuk, ince atkısı 6/21 pamuk, ilmelik 2/2 yün, hav yüksekliği 12-16 mm ve dm²'deki ilme sayısı 432 olan ve çift Türk düğümü dokunan bir halı türüdür.

  • Simav Kestanesi: Simav dağlarında halen yaşamakta olan 300 yaşındaki verimli kestane ağaçlarından elde edilen Simav kestanesi farklı ve güzel lezzetini şeker oranının yüksek oluşuna borçludur.

  • Tavşanlı Leblebisi: Balıkesir, Uşak, Kütahya ve Manisa'da yetişen ve seçilerek temin edilen kaliteli nohutlardan, tavlama, dinlendirme, sulama, kabuk soyma, kavurma, parlatma, kaplama gibi birçok işlemden geçilerek yılda ortalama 15 bin ton üretilen ve hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlara sunulan Tavşanlı Leblebisinin sade ve kavrulmuşunun yanı sıra karanfilli, acılı, tuzlu, sakızlı, vanilyalı, tarçınlı, kahveli, kakaolu, naneli, çilekli, limonlu, portakallı, kivili, vişneli, çikolatalı, şekerli, muzlu, nostaljik ve çıtır leblebi olmak üzere yaklaşık 19 çeşidi bulunur.

  • Aizanoi Antik Kenti: Antik Frigya'ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis'lerin ana yerleşim merkezi olan Aizanoi kenti, Kütahya Çavdarhisar ilçe merkezinde, Kütahya'ya 50 kilometre uzaklıktadır.

  • Dumlupınar Şehitliği: Başkomutanlık Meydan Muharebesi, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar'da büyük zaferle sona ermiştir. Dumlupınar Şehitliği, Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen vatan kahramanlarının anısına yaptırılan şehitliktir.

  • Evliya Çelebi Anıtı: Kütahya'nın Zeryen Mahallesi'nden olduğunu belirten ve 50 yıl boyunca yeryüzünde gezip, duyup gördüklerini 10 ciltlik Seyahatnamesinde toplayan Evliya Çelebi'nin (1611-1682) Kütahya Valiliği tarafından yaptırılan anıtı Kütahya girişinde yer alır.
 

Similar threads

Aksaray İnceelek Tatlısı: Buğday unu, süt, zeytinyağı, yumurta, yoğurt, limon suyu ve karbonat ile hazırlanan hamurun fermantasyonundan sonra açılan ince yufkaların sac üzerinde veya fırında hafif kızartılarak aralarına ceviz ve üzerlerine zeytinyağı dökülmek suretiyle tepsiye döşenip fırında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
55
Akkuş Şeker Fasulyesi: Akkuş ilçesi ve köylerinde yetişen, böbrek şekilli, tombul ve beyaz renkli olan, kendine has tadı, aroması ve kokusu bulunan Akkuş Şeker Fasulyesi zirai ilaç ve suni gübre kullanılmadan doğal olarak yetiştirilir. Dağ Çileği Reçeli: Ordu'nun yüksek kesimlerinde yetişen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
29
Bayramiç Beyazı: Meyve rengi açık sarımsı veya açık yeşilimsi olan, güneş gören yerleri hafif kızaran, kendine özgü tadı, kokusu ve aroması bulunan, diğer nektarin çeşitlerine göre kısmen daha dayanıklı olan, tamamen çekirdekten yetişen ve tüysüz şeftali olarak da bilinen bir nektarin türü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
48
Bolu Çikolatası: Fındık, Antep fıstığı, badem ve yer fıstığı gibi kuruyemişlerden üretilen krokanın çikolata ile kaplanmasıyla hazırlanan lokma büyüklüğündeki çikolata türü. Bolu Çivril Fasulyesi: Taneleri küçük, beyaz, ovalimsi, dolgun ve parlak olan, ince kabuklu olması sayesinde kolay pişen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
53
Isparta Elması: Dünyada elma üretiminde Türkiye üçüncü sırada yer alırken, Isparta da Türkiye'de %25'lik üretim ile ilk sırada yer alır. Isparta ve ilçelerinde üretilen çeşitler % 40 oranında Starkrimson Delicious, % 30 Golden Delicious, % 3 Granny Smith ve % 27 diğer elma çeşitlerinden (Red...
Cevaplar
0
Görüntüleme
54
858,465Konular
981,146Mesajlar
29,533Kullanıcılar
TUNCAMMSon üye
Üst Alt