Kutbağrı (Ligustrum) ligustrum bakımı ligustrum ovalifolium ligüstrüm 1548824385 1548824385 kutbagriligustrum5c512f47b3578kutbagriligustrum5c512f47b3578 http:uploadwikimediaorgwikipediacommonsthumbff5LigusterBl%C3%BCtenstand260pxLigusterBl%C3%BCtenstand Kurtbağrı, Oleaceae (Zeytingiller) familyasının Ligustrum cinsini oluşturan çalı ya da ufak ağaçlara verilan ad Anavatanı Avrupa, kuzey Afrika, Asya ve Avustralya ile Çin ve Japonyadır Normal kurtbağrı Türkiye'de doğal olarak yetişen tek kurtbağrı türüdür Yaprak döken veya herdem yeşil çalı veya minik ağaçlardır Yapraklar iki taraflı, kolay, kısa saplı; kenarları tamdır Terminal çiçekler salkım, ara sıra de emrindeki durumludur Çiçekler erselik, saplı ya da sapsızdır Çanaklar çan biçiminde, ucu kesik veya 4 dişlidir Koralla beyaz, tekerlek şeklinde, huni, 4 loplu; loplar koralladan uzun veya fazla kısa, tomurcukla bitişiktir 2 stamenli, korolla tüpünün ağzına gömülmüş, içinde ya da dışındadır Anterler (başçık) sarı ya da bazen mor renkli, uzun ve incedir Tohum taslağı 2 gözlü, sarkıktır Stamenler kısa; stigma (dişicik başı) 2 yarıklıdır Drupa meyvenin (eriksi) endokarpı zarımsı veya kağıt gibidir Tohumlar 14; endosperm (besidoku) etli; kökçük kısa, yukarı dönüktür Türler Ligustrum amamianum Ligustrum angustum Ligustrum chenaultii Ligustrum compactum Ligustrum confusum Ligustrum delavayanum Delevay kurtbağrı Ligustrum expansum Ligustrum gracile Ligustrum henryi id Ligustrum ibota Ligustrum indicum Ligustrum japonicum Japon kurtbağrı Ligustrum leucanthum Ligustrum lianum Ligustrum liukiuense Ligustrum longitubum Ligustrum lucidum Ligustrum massalongianum Ligustrum morrisonense Ligustrum obovatilimbum Ligustrum obtusifolium Ligustrum ovalifolium Ligustrum pedunculare Ligustrum pricei Ligustrum punctifolium Ligustrum quihoui Ligustrum retusum Ligustrum robustum Ligustrum sempervirens Ligustrum sinense Ligustrum strongylophyllum Ligustrum tenuipes Ligustrum tschonoskii Ligustrum vulgare adı kurtbağrı Türkiye Ligustrum xingrenense Ligustrum yunguiense