Hayvan yağı olan kuyruk yağı birden fazla kimse tarafından sevilmez. Ağır bir kokusu ve tadı olan kuyruk yağının insan sıhhatine yararları olduğunu biliyor muydunuz? Pekala kuyruk yağının yararları nelerdir? Porf. Dr. Canan Karatay'ın kuyruk yağı hakkındaki icmali nedir? Sizler için tüm bu merak edilen soruları araştırdık. Haberin detayında kuyruk yağına dair her şeyi bulabilirsiniz.
Halk arasında don yağı olarak da geçen kuyruk yağı hayvanların kuyruk kısımlarında ve et aralarında bulunur. Besin endüstrisinde kullanılan kuyruk yağı, yüzyıllardı tüketilir. Eski kişilerin uzun yıllar sağlıklı yaşamasının sırrı olan kuyruk yağı, Amerika bilim kişileri tarafından en yararlı sağlıklı yağlar listesine eklendi. Kuyruk yağı ile ilgili halk arasında çok yanlış malumatlar bulunur. Bunlardan en yaygını zararlı olmasıdır. Fakat kuyruk yağının yüzde 70'i doymamış yağ asidi bakımından zengindir. Otlanan hayvanlar tabiatta bulunan tüm vitamin ve mineralleri vücutlarında taşır. Gelgelelim beşerler besin tüketme konusunda ikiye ayrıldıklarından tüm bu mineralleri vücutlarında barındıramıyor. Bu yüzden bu besinlere muhtaçlık duyarlar. Zira hayvanlar vücutlarına aldıkları her yararlı pahası enzimleyerek depoluyorlar. Ayrıyeten halk arasında kuyruk yağının kolesterolü yükselttiği biliniyor. Eksperler ise bunun muhakkak yanlış bir malumat olduğunu kuyruk yağının damar tıkanıklığını önlediğini vurgulayarak hayli yararlı bir besin olduğunu belirtiyorlar.
KUYRUK YAĞININ YARARLARI NELERDİR?
- Omega-3 yağ asidi bakımından zengindir. Münhasıran gelişim çağındaki evlatların kemik ve kas gelişimi için tüketilmesi öneriliyor.
- Damarlardaki besinler tıkanıklığının önüne geçerek kalp sıhhatini korur. Kan basıncını istikrarlar.
- Had hücrelerini güçlendirerek felç, titreme, siyatik ve romatizma illetlerinin önüne makbul.
- Vücuttaki muaf radikalli hücrelerin sayısını azaltır. Bağışıklık sistemini marazlara karşı daha dirençli hale getirir.
- İçeriğinde cilt hücreleri bulunan kuyruk yağı cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak uzun yıllar daha diri ve parlak görünümünü sağlar.
PROF. DR. CANAN KARATAY'IN KUYRUK YAĞI YORUMU!
Yaptığı çarpıcı açıklamalarla sıhhat meydanına yenilikler getiren Kalp ve İç Illetleri Profesörü Hekim Canan Karatay yeniden ezberleri bozan bir açıklamada bulundu. Karatay, kuyruk yağının inanılmaz yararları olduğunu vurguladı. Başkaca ünlü hekim Anadolu beşerinin uzun yıllar sağlıklı yaşamasının sırrını "Kavurmayı yağı ile birlikte yemelisiniz. Kuyruk yağı ile birlikte yenmeli. O devir dinç olur, dağlara çıkar inersiniz. Yumurta sarısı ile bir arada bol köy yağı ile bir arada yenecek. Kavurmada kuyruk yağı ile bir arada yenecek. Bu Anadolu´da adettir, kuyruk yağını eritip içerler ve de 90-95 yaşına kadar yaşarlar. 'Yağ dokunuyor kalp marazı yapıyor' deniyor. Hangi yağ? Trans yağlar ya da margarin dediğimiz yağlar tehlikelidir. Yoksa yıllardır asırlardır yediğimiz köy tereyağları neden tehlikeli olsun. Önce yoktu, rivayet yeni çıktı" kelamları ile açıkladı.