iltasyazilim
FD Üye
Süt Asiti Fermantasyonu nedir
Süt Asiti Fermantasyonu
Süt Asiti fermantasyonu, oksijen yokluğunda bazı bakteri ve hayvan hücrelerinde görülen bir mayalanma biçimidir
Normalde, üzüm şekeri glikoliz yoluyla parçalanır, iki molekül ATP, iki molekül NADH ve iki molekül pirüvat elde edilir Ancak, NADH moleküllerinde bulunan hidrojen atomunun diğer bir moleküle aktarılarak NAD+'nın baştan oluşturulması gerekir oysa yeni glikoz molekülleri parçalanmaya devam edebilsin
Ortamda yeterli oksijen olduğu süre NADH molekülünde yer alan hidrojen bazı ara moleküller yoluyla sonunda oksijene aktarılır ve glikolizin ilk aşamalarında ortaya meydana çıkan bir hidrojen iyonu da kullanılarak bir molekül su meydana kazanç Bu süreç esnasında hücreye enerji sağlayan ek ATP molekülleri açığa çıkar
Ortamda oksijen bulunmadığı vakit pirüvatın laktik aside dönüşmesi NADH'den tekrar NAD+ elde edilmesini sağlar Laktat daha fazla parçalanamasa deha NAD+ yenilendiği için yeni dekstroz moleküllerinin parçalanmasında kullanılabilir, eksik miktarda ATP üretimi sağlanır Laktat hücreden dışarı difüzyonla çıkar
Laktik Asit fermantasyonu, altında özet olarak verilmiş tepkimelerden meydana gelir:
İnsan vücudunda süt asiti fermantasyonu
Adale hücreleri kandan yeterince oksijen elde edemeyince süt asiti fermantasyonu ile enerji üretmeye devam ederler Ancak süt asiti ortamın pH'sini düşürür Glikolizin tersinmez bir tepkimesini sentezleyen fosfofruktokinaz enzimi düşük pH'de inhibe olur, bu yüzden aşırı laktat üretimi ve kanda asidoz meydana gelmez
Bazı hücreler, örneğin karaciğer ve yürek adale hücreleri, laktatı kolaylıkla içlerine alıp onu pirüvata çevirirler, sonradan da normal yolla (sitrik asit döngüsüyle) metabolize ederler Oksijen kıtlığı çeken kas hücrelerinin tersine bu hücrelerde bol oksijen olduğu için onlarda laktat birikmez Bu sayede kas hücreleri de glikozu parçalamaya devam edebilirler
Gıda üretiminde rolü
Süt Asiti fermantasyonu neolitik çağdan beri kullanılmıştır Laktik asitin etkisiyle yiyecek asitlenir, bu da bozulmaya niçin olacak mikroorganizmaların büyümesini engeller, hatta öldürebilir Bunun örnekleri sütün ekşimesinden elde edilen yoğurt, yayık ayranı, tuzsuzbeyaz peynir, sayılabilir Alman lahana turşusu (sauerkraut), Korelilerin kimçisi ve öteki bir takım diğer turşu türleri de bu şekilde hazırlanır
Hayvancılıkta rolü
Yazın elde edilen yeşil otların kışa kadar dayanması için laktik asit fermantasyonuna tâbi tutulması işlemine silaj denir Yeşil otlar, silolara doldurularak veya plastikle örtülerek oksijenle teması kesilir Bu ortamda artan laktik asit bakterileri ortamı asitlendirerek silajın bozulmasına niçin olabilecek diğer organizmaların büyümesine engel olurlar *
Süt Asiti Fermantasyonu
Süt Asiti fermantasyonu, oksijen yokluğunda bazı bakteri ve hayvan hücrelerinde görülen bir mayalanma biçimidir
Normalde, üzüm şekeri glikoliz yoluyla parçalanır, iki molekül ATP, iki molekül NADH ve iki molekül pirüvat elde edilir Ancak, NADH moleküllerinde bulunan hidrojen atomunun diğer bir moleküle aktarılarak NAD+'nın baştan oluşturulması gerekir oysa yeni glikoz molekülleri parçalanmaya devam edebilsin
Ortamda yeterli oksijen olduğu süre NADH molekülünde yer alan hidrojen bazı ara moleküller yoluyla sonunda oksijene aktarılır ve glikolizin ilk aşamalarında ortaya meydana çıkan bir hidrojen iyonu da kullanılarak bir molekül su meydana kazanç Bu süreç esnasında hücreye enerji sağlayan ek ATP molekülleri açığa çıkar
Ortamda oksijen bulunmadığı vakit pirüvatın laktik aside dönüşmesi NADH'den tekrar NAD+ elde edilmesini sağlar Laktat daha fazla parçalanamasa deha NAD+ yenilendiği için yeni dekstroz moleküllerinin parçalanmasında kullanılabilir, eksik miktarda ATP üretimi sağlanır Laktat hücreden dışarı difüzyonla çıkar
Laktik Asit fermantasyonu, altında özet olarak verilmiş tepkimelerden meydana gelir:
İnsan vücudunda süt asiti fermantasyonu
Adale hücreleri kandan yeterince oksijen elde edemeyince süt asiti fermantasyonu ile enerji üretmeye devam ederler Ancak süt asiti ortamın pH'sini düşürür Glikolizin tersinmez bir tepkimesini sentezleyen fosfofruktokinaz enzimi düşük pH'de inhibe olur, bu yüzden aşırı laktat üretimi ve kanda asidoz meydana gelmez
Bazı hücreler, örneğin karaciğer ve yürek adale hücreleri, laktatı kolaylıkla içlerine alıp onu pirüvata çevirirler, sonradan da normal yolla (sitrik asit döngüsüyle) metabolize ederler Oksijen kıtlığı çeken kas hücrelerinin tersine bu hücrelerde bol oksijen olduğu için onlarda laktat birikmez Bu sayede kas hücreleri de glikozu parçalamaya devam edebilirler
Gıda üretiminde rolü
Süt Asiti fermantasyonu neolitik çağdan beri kullanılmıştır Laktik asitin etkisiyle yiyecek asitlenir, bu da bozulmaya niçin olacak mikroorganizmaların büyümesini engeller, hatta öldürebilir Bunun örnekleri sütün ekşimesinden elde edilen yoğurt, yayık ayranı, tuzsuzbeyaz peynir, sayılabilir Alman lahana turşusu (sauerkraut), Korelilerin kimçisi ve öteki bir takım diğer turşu türleri de bu şekilde hazırlanır
Hayvancılıkta rolü
Yazın elde edilen yeşil otların kışa kadar dayanması için laktik asit fermantasyonuna tâbi tutulması işlemine silaj denir Yeşil otlar, silolara doldurularak veya plastikle örtülerek oksijenle teması kesilir Bu ortamda artan laktik asit bakterileri ortamı asitlendirerek silajın bozulmasına niçin olabilecek diğer organizmaların büyümesine engel olurlar *