Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Laktik Asit Fermantasyonu Hakkında Bilgi

Laktik Asit Fermantasyonu Hakkında Bilgi

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Süt Asiti Fermantasyonu nedir
Süt Asiti Fermantasyonu

Süt Asiti fermantasyonu, oksijen yokluğunda bazı bakteri ve hayvan hücrelerinde görülen bir mayalanma biçimidir



Normalde, üzüm şekeri glikoliz yoluyla parçalanır, iki molekül ATP, iki molekül NADH ve iki molekül pirüvat elde edilir Ancak, NADH moleküllerinde bulunan hidrojen atomunun diğer bir moleküle aktarılarak NAD+'nın baştan oluşturulması gerekir oysa yeni glikoz molekülleri parçalanmaya devam edebilsin

Ortamda yeterli oksijen olduğu süre NADH molekülünde yer alan hidrojen bazı ara moleküller yoluyla sonunda oksijene aktarılır ve glikolizin ilk aşamalarında ortaya meydana çıkan bir hidrojen iyonu da kullanılarak bir molekül su meydana kazanç Bu süreç esnasında hücreye enerji sağlayan ek ATP molekülleri açığa çıkar

Ortamda oksijen bulunmadığı vakit pirüvatın laktik aside dönüşmesi NADH'den tekrar NAD+ elde edilmesini sağlar Laktat daha fazla parçalanamasa deha NAD+ yenilendiği için yeni dekstroz moleküllerinin parçalanmasında kullanılabilir, eksik miktarda ATP üretimi sağlanır Laktat hücreden dışarı difüzyonla çıkar

Laktik Asit fermantasyonu, altında özet olarak verilmiş tepkimelerden meydana gelir:



İnsan vücudunda süt asiti fermantasyonu

Adale hücreleri kandan yeterince oksijen elde edemeyince süt asiti fermantasyonu ile enerji üretmeye devam ederler Ancak süt asiti ortamın pH'sini düşürür Glikolizin tersinmez bir tepkimesini sentezleyen fosfofruktokinaz enzimi düşük pH'de inhibe olur, bu yüzden aşırı laktat üretimi ve kanda asidoz meydana gelmez

Bazı hücreler, örneğin karaciğer ve yürek adale hücreleri, laktatı kolaylıkla içlerine alıp onu pirüvata çevirirler, sonradan da normal yolla (sitrik asit döngüsüyle) metabolize ederler Oksijen kıtlığı çeken kas hücrelerinin tersine bu hücrelerde bol oksijen olduğu için onlarda laktat birikmez Bu sayede kas hücreleri de glikozu parçalamaya devam edebilirler

Gıda üretiminde rolü

Süt Asiti fermantasyonu neolitik çağdan beri kullanılmıştır Laktik asitin etkisiyle yiyecek asitlenir, bu da bozulmaya niçin olacak mikroorganizmaların büyümesini engeller, hatta öldürebilir Bunun örnekleri sütün ekşimesinden elde edilen yoğurt, yayık ayranı, tuzsuzbeyaz peynir, sayılabilir Alman lahana turşusu (sauerkraut), Korelilerin kimçisi ve öteki bir takım diğer turşu türleri de bu şekilde hazırlanır

Hayvancılıkta rolü

Yazın elde edilen yeşil otların kışa kadar dayanması için laktik asit fermantasyonuna tâbi tutulması işlemine silaj denir Yeşil otlar, silolara doldurularak veya plastikle örtülerek oksijenle teması kesilir Bu ortamda artan laktik asit bakterileri ortamı asitlendirerek silajın bozulmasına niçin olabilecek diğer organizmaların büyümesine engel olurlar *
 

Similar threads

Fermantasyon Nedir? Mayalanma Türleri Fermantasyon, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve öteki mikroorganizmalar aracılığıyla, genel olarak ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır1 Fermantasyon anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
48
Oksijenli Solunum ve Oksijensiz Solunum Arasındaki Farklar OKSİJENSİZ SOLUNUM 1Basit yapılı canlıların enerji üretme şeklidir 2Oksijensiz ortamda gerçekleşir 3Hücrenin sitoplazmasında gerçekleşir 4Oluşan ürünler etil içki ve CO2 dır 5Toplam 4 ATPnet 2 ATP oluşur OKSİJENLİ SOLUNUM...
Cevaplar
0
Görüntüleme
108
Mayalanma Hakkında data Mayalanma Tanımı Fermantasyon ya da fermantasyon, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve öteki mikroorganizmalar Mayalanma anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATPzimolojidir Fermantasyonda dekstroz (veya diğer bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
63
Hücreli Solunum Konu Anlatımı, Hücre Solunum Nedir, Gözenekli Olan Solunum Biyoloji GÖZENEKLI OLAN SOLUNUM SOLUNUM Canlılar yaşamlarını devam ettirebilmek için aralıksız enerji elde etmek zorundadır Enerjiyi de ancak beslenme maddelerini yıkarak yani daha ufak moleküllere parçalayarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
79
Laktik Asit Fermantasyonunun Yiyecek Sektöründeli Yeri Süt Asiti fermantasyonu neolitik çağdan beri kullanılmıştır Laktik asitin etkisiyle yiyecek asitlenir, bu da bozulmaya neden olacak mikroorganizmaların büyümesini engeller, hatta öldürebilir Bunun örnekleri sütün ekşimesinden elde edilen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
152
858,475Konular
981,237Mesajlar
29,550Kullanıcılar
rastgeleSon üye
Üst Alt