iltasyazilim
FD Üye
Laktoz Nedir Hakkında Bilgi
Laktoz, doğada yalnız sütte yer alan süt şekeri de denilen bir disakkarit Sütün en kayda değer karbonhidratıdır Sütün aromasında önemli bir payı bulunmaktadır
Dekstroz ve galaktozdan meydana gelmiş bir disakkarit olan laktozun, inek sütündeki oranı sıradan % 4,8, anne sütünde % 7'dir Koyun sütünde % 4,6, keçi sütünde de ortalama % 4,0 oranında yer alır Süt Şekeri, mineral maddeler ile birlikte ozmotik sisteme iştirak ettiği için, bu süt bileşeninin oranı sütte böylece pozitif değiştirme göstermektedir Meme rahatsızlıklarında, elde edilen sütteki süt şekeri oranı eksik ya da fazla oranda düşüş göstermektedir Kolestrum sütünde birincil gün yeniden oldukça düşük bulunmaktadır
Laktozun tatlılık derecesi nisbi olarak düşük bulunmakta, olur ya sakkarozun tatlılık derecesi % 100 olarak ifade edilirse, süt şekeri % 27'lik bir bedel göstermektedir
Süt Şekeri, suda ağır çözündüğü için dil üzerinde kumumsu bir his uyandırmaktadır Kefir ve kımız bakterilerinin enzimleri, laktozu kullanarak bir alkol fermantasyonu meydana getirirler Bunun için ekşi süt mamülü kefir ve kımız bir tedarik alkol ihtiva ederler Belli Başlı olarak sütün laktozu, süt asidi bakterileri kadar fermantasyona uğratılır ve süt asidine dönüştürülür Sütün ekşimesinin ve yoğurt yapımının esasını bu husus teşkil etmektedir
Laktozun, alkole mayalanmaya, diğer şekerler kadar kolay uğramaması çocuk beslenmesinde önemlidir Daha az barsak bozuklukları olmasına takviye eder
Süt Şekeri ancak kaslı asitlerle hidroliz olur, glikoz ve galaktoza ayrılır Limon asidi ve diğer kuvvetsiz asitler laktoza tesir etmezler Asitlerle laktozun hidrolizi sakkarozunkinden çok daha yavaş seyreder Bunun sonucu sindirimi de yavaştır Bu şekilde barsakta daha uzun vakit kalabilen laktoz, hafif asidik bir etraf sağlar Bu asitlik kalsiyumun daha çok emilmesine takviye eder Gaz ve nisbeten zehirli maddeler vererek ayrışan bazı nesil proteinler bu parçalanmayı önler
Süt Şekeri, yağ metabolizması üzerine tesir etmektedir Karaciğerde yağ birikmesini önlemekte ya da kayda değer ölçüde karaciğer yağını azaltmaktadır Laktozun arteriosklerozun önlenmesinde olasılıkla hisse sahibi olduğu varsayım edilmektedir Laktozun keza Bkompleksi vitaminlerinin sentezinde özendirme edici etkide bulunduğu incelemeler sonucu anlaşılmıştır
Anne sütü, inek sütünden manâlı derecede yüksek oranda süt şekeri ihtiva ettiği için, adapte edilmiş süt, yani çocuğa verilecek inek sütü laktozca zenginleştirilmelidir Diğer şekerler de ek edilir Oysa süt şekeri formunda bir ilave, bebeğin metabolizmasında avantajlar sağlamaktadır
Sütteki karbonhidratlara karşısında malabsorpsiyon, yani absorpsiyon bozukluğu olabilmektedir Laktoz malabsorpsiyona kural olarak yalnız yetişkinlerde, gelişme periyodunun bitiminden daha sonra rastlantı edilmektedir Süt Şekeri malabsorpsiyonun sebebi, ince barsak mukozasının laktaz enzimi aktivitesinin azalması ya da iyice ortadan kalkmasıdır Böyle olunca, laktozun parçalanması mümkün olmamakta ve büyüyen laktoz konsantrasyonundan dolayı, barsak içinde çoğalan bir ozmotik basınç meydana gelmektedir Bu basınç da lümenler içine su akımına sebeb olmaktadır Bunun sonucu olarak şahısta bezginlik baş göstermekte, gaz, kolik ve diyare ortaya çıkmaktadır
Laktoz malabsorpsiyonun mevcudiyeti ekseriya süt şekeri hoşgörü testiyle tesbit edilebilir
Süt Şekeri malabsorpsiyonun ortaya çıkmasında ekseriya laktozun gıdadan tamamen elimine edilmesi öğüt edilmektedir Ama böyle durumda süt tüketimini adamakıllı sınırlama getirmek uygun değildir Çünkü sütsüz bir gıda esansiyel yiyecek maddelerinin eksikliğine sebeb olmaktadır Uzun süre düşük süt ve laktoz alınması, uygunsuz kalsiyum absorpsiyonuna sebeb olmaktadır Bu gibi durumlarda süt hiçbir şekilde içilemiyorsa yoğurt, ayran ve peynir alınması nasihat edilir Laktozsuz süt preparatları da hazırlanabilmektedir
Süt Şekeri daha ziyade farklı alanlara yönlendirilmiş süt mamullerinin işlenişinde arta kalan sütçülük artıklarından elde edilebilmektedir süt şekeri bakımından oldukça varlıklı olan peynir suyu, çoğu vakit işlenerek değerlendirilir
Laktozun epeyce geniş bir kullanma alanı bulunmaktadır En çok hekimlikte; eczacılıkta, çocuk beslenmesinde, şeker ve pasta sanayiinde laktozdan istifade edilir
*
Laktoz, doğada yalnız sütte yer alan süt şekeri de denilen bir disakkarit Sütün en kayda değer karbonhidratıdır Sütün aromasında önemli bir payı bulunmaktadır
Dekstroz ve galaktozdan meydana gelmiş bir disakkarit olan laktozun, inek sütündeki oranı sıradan % 4,8, anne sütünde % 7'dir Koyun sütünde % 4,6, keçi sütünde de ortalama % 4,0 oranında yer alır Süt Şekeri, mineral maddeler ile birlikte ozmotik sisteme iştirak ettiği için, bu süt bileşeninin oranı sütte böylece pozitif değiştirme göstermektedir Meme rahatsızlıklarında, elde edilen sütteki süt şekeri oranı eksik ya da fazla oranda düşüş göstermektedir Kolestrum sütünde birincil gün yeniden oldukça düşük bulunmaktadır
Laktozun tatlılık derecesi nisbi olarak düşük bulunmakta, olur ya sakkarozun tatlılık derecesi % 100 olarak ifade edilirse, süt şekeri % 27'lik bir bedel göstermektedir
Süt Şekeri, suda ağır çözündüğü için dil üzerinde kumumsu bir his uyandırmaktadır Kefir ve kımız bakterilerinin enzimleri, laktozu kullanarak bir alkol fermantasyonu meydana getirirler Bunun için ekşi süt mamülü kefir ve kımız bir tedarik alkol ihtiva ederler Belli Başlı olarak sütün laktozu, süt asidi bakterileri kadar fermantasyona uğratılır ve süt asidine dönüştürülür Sütün ekşimesinin ve yoğurt yapımının esasını bu husus teşkil etmektedir
Laktozun, alkole mayalanmaya, diğer şekerler kadar kolay uğramaması çocuk beslenmesinde önemlidir Daha az barsak bozuklukları olmasına takviye eder
Süt Şekeri ancak kaslı asitlerle hidroliz olur, glikoz ve galaktoza ayrılır Limon asidi ve diğer kuvvetsiz asitler laktoza tesir etmezler Asitlerle laktozun hidrolizi sakkarozunkinden çok daha yavaş seyreder Bunun sonucu sindirimi de yavaştır Bu şekilde barsakta daha uzun vakit kalabilen laktoz, hafif asidik bir etraf sağlar Bu asitlik kalsiyumun daha çok emilmesine takviye eder Gaz ve nisbeten zehirli maddeler vererek ayrışan bazı nesil proteinler bu parçalanmayı önler
Süt Şekeri, yağ metabolizması üzerine tesir etmektedir Karaciğerde yağ birikmesini önlemekte ya da kayda değer ölçüde karaciğer yağını azaltmaktadır Laktozun arteriosklerozun önlenmesinde olasılıkla hisse sahibi olduğu varsayım edilmektedir Laktozun keza Bkompleksi vitaminlerinin sentezinde özendirme edici etkide bulunduğu incelemeler sonucu anlaşılmıştır
Anne sütü, inek sütünden manâlı derecede yüksek oranda süt şekeri ihtiva ettiği için, adapte edilmiş süt, yani çocuğa verilecek inek sütü laktozca zenginleştirilmelidir Diğer şekerler de ek edilir Oysa süt şekeri formunda bir ilave, bebeğin metabolizmasında avantajlar sağlamaktadır
Sütteki karbonhidratlara karşısında malabsorpsiyon, yani absorpsiyon bozukluğu olabilmektedir Laktoz malabsorpsiyona kural olarak yalnız yetişkinlerde, gelişme periyodunun bitiminden daha sonra rastlantı edilmektedir Süt Şekeri malabsorpsiyonun sebebi, ince barsak mukozasının laktaz enzimi aktivitesinin azalması ya da iyice ortadan kalkmasıdır Böyle olunca, laktozun parçalanması mümkün olmamakta ve büyüyen laktoz konsantrasyonundan dolayı, barsak içinde çoğalan bir ozmotik basınç meydana gelmektedir Bu basınç da lümenler içine su akımına sebeb olmaktadır Bunun sonucu olarak şahısta bezginlik baş göstermekte, gaz, kolik ve diyare ortaya çıkmaktadır
Laktoz malabsorpsiyonun mevcudiyeti ekseriya süt şekeri hoşgörü testiyle tesbit edilebilir
Süt Şekeri malabsorpsiyonun ortaya çıkmasında ekseriya laktozun gıdadan tamamen elimine edilmesi öğüt edilmektedir Ama böyle durumda süt tüketimini adamakıllı sınırlama getirmek uygun değildir Çünkü sütsüz bir gıda esansiyel yiyecek maddelerinin eksikliğine sebeb olmaktadır Uzun süre düşük süt ve laktoz alınması, uygunsuz kalsiyum absorpsiyonuna sebeb olmaktadır Bu gibi durumlarda süt hiçbir şekilde içilemiyorsa yoğurt, ayran ve peynir alınması nasihat edilir Laktozsuz süt preparatları da hazırlanabilmektedir
Süt Şekeri daha ziyade farklı alanlara yönlendirilmiş süt mamullerinin işlenişinde arta kalan sütçülük artıklarından elde edilebilmektedir süt şekeri bakımından oldukça varlıklı olan peynir suyu, çoğu vakit işlenerek değerlendirilir
Laktozun epeyce geniş bir kullanma alanı bulunmaktadır En çok hekimlikte; eczacılıkta, çocuk beslenmesinde, şeker ve pasta sanayiinde laktozdan istifade edilir
*