Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Laktoz Nedir - Laktoz Ne Demek - Laktoz Hakkında Bilgi

Laktoz Nedir - Laktoz Ne Demek - Laktoz Hakkında Bilgi

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Laktoz Nedir Hakkında Bilgi

Laktoz, doğada yalnız sütte yer alan süt şekeri de denilen bir disakkarit Sütün en kayda değer karbonhidratıdır Sütün aromasında önemli bir payı bulunmaktadır
Dekstroz ve galaktozdan meydana gelmiş bir disakkarit olan laktozun, inek sütündeki oranı sıradan % 4,8, anne sütünde % 7'dir Koyun sütünde % 4,6, keçi sütünde de ortalama % 4,0 oranında yer alır Süt Şekeri, mineral maddeler ile birlikte ozmotik sisteme iştirak ettiği için, bu süt bileşeninin oranı sütte böylece pozitif değiştirme göstermektedir Meme rahatsızlıklarında, elde edilen sütteki süt şekeri oranı eksik ya da fazla oranda düşüş göstermektedir Kolestrum sütünde birincil gün yeniden oldukça düşük bulunmaktadır
Laktozun tatlılık derecesi nisbi olarak düşük bulunmakta, olur ya sakkarozun tatlılık derecesi % 100 olarak ifade edilirse, süt şekeri % 27'lik bir bedel göstermektedir
Süt Şekeri, suda ağır çözündüğü için dil üzerinde kumumsu bir his uyandırmaktadır Kefir ve kımız bakterilerinin enzimleri, laktozu kullanarak bir alkol fermantasyonu meydana getirirler Bunun için ekşi süt mamülü kefir ve kımız bir tedarik alkol ihtiva ederler Belli Başlı olarak sütün laktozu, süt asidi bakterileri kadar fermantasyona uğratılır ve süt asidine dönüştürülür Sütün ekşimesinin ve yoğurt yapımının esasını bu husus teşkil etmektedir
Laktozun, alkole mayalanmaya, diğer şekerler kadar kolay uğramaması çocuk beslenmesinde önemlidir Daha az barsak bozuklukları olmasına takviye eder
Süt Şekeri ancak kaslı asitlerle hidroliz olur, glikoz ve galaktoza ayrılır Limon asidi ve diğer kuvvetsiz asitler laktoza tesir etmezler Asitlerle laktozun hidrolizi sakkarozunkinden çok daha yavaş seyreder Bunun sonucu sindirimi de yavaştır Bu şekilde barsakta daha uzun vakit kalabilen laktoz, hafif asidik bir etraf sağlar Bu asitlik kalsiyumun daha çok emilmesine takviye eder Gaz ve nisbeten zehirli maddeler vererek ayrışan bazı nesil proteinler bu parçalanmayı önler
Süt Şekeri, yağ metabolizması üzerine tesir etmektedir Karaciğerde yağ birikmesini önlemekte ya da kayda değer ölçüde karaciğer yağını azaltmaktadır Laktozun arteriosklerozun önlenmesinde olasılıkla hisse sahibi olduğu varsayım edilmektedir Laktozun keza Bkompleksi vitaminlerinin sentezinde özendirme edici etkide bulunduğu incelemeler sonucu anlaşılmıştır
Anne sütü, inek sütünden manâlı derecede yüksek oranda süt şekeri ihtiva ettiği için, adapte edilmiş süt, yani çocuğa verilecek inek sütü laktozca zenginleştirilmelidir Diğer şekerler de ek edilir Oysa süt şekeri formunda bir ilave, bebeğin metabolizmasında avantajlar sağlamaktadır
Sütteki karbonhidratlara karşısında malabsorpsiyon, yani absorpsiyon bozukluğu olabilmektedir Laktoz malabsorpsiyona kural olarak yalnız yetişkinlerde, gelişme periyodunun bitiminden daha sonra rastlantı edilmektedir Süt Şekeri malabsorpsiyonun sebebi, ince barsak mukozasının laktaz enzimi aktivitesinin azalması ya da iyice ortadan kalkmasıdır Böyle olunca, laktozun parçalanması mümkün olmamakta ve büyüyen laktoz konsantrasyonundan dolayı, barsak içinde çoğalan bir ozmotik basınç meydana gelmektedir Bu basınç da lümenler içine su akımına sebeb olmaktadır Bunun sonucu olarak şahısta bezginlik baş göstermekte, gaz, kolik ve diyare ortaya çıkmaktadır
Laktoz malabsorpsiyonun mevcudiyeti ekseriya süt şekeri hoşgörü testiyle tesbit edilebilir
Süt Şekeri malabsorpsiyonun ortaya çıkmasında ekseriya laktozun gıdadan tamamen elimine edilmesi öğüt edilmektedir Ama böyle durumda süt tüketimini adamakıllı sınırlama getirmek uygun değildir Çünkü sütsüz bir gıda esansiyel yiyecek maddelerinin eksikliğine sebeb olmaktadır Uzun süre düşük süt ve laktoz alınması, uygunsuz kalsiyum absorpsiyonuna sebeb olmaktadır Bu gibi durumlarda süt hiçbir şekilde içilemiyorsa yoğurt, ayran ve peynir alınması nasihat edilir Laktozsuz süt preparatları da hazırlanabilmektedir
Süt Şekeri daha ziyade farklı alanlara yönlendirilmiş süt mamullerinin işlenişinde arta kalan sütçülük artıklarından elde edilebilmektedir süt şekeri bakımından oldukça varlıklı olan peynir suyu, çoğu vakit işlenerek değerlendirilir
Laktozun epeyce geniş bir kullanma alanı bulunmaktadır En çok hekimlikte; eczacılıkta, çocuk beslenmesinde, şeker ve pasta sanayiinde laktozdan istifade edilir


*
 

Similar threads

Laktoz Nedir Hakkında Bilgi Laktoz, doğada yalnız sutte bulunan sut şekeri de denilen bir disakkarit Sutun en onemli karbonhidratıdır Sutun aromasında onemli bir payı bulunmaktadır Glikoz ve galaktozdan meydana gelmiş bir disakkarit olan laktozun, inek sutundeki oranı ortalama % 4,8, anne...
Cevaplar
0
Görüntüleme
454
Anında her hastalığa şifa nihayeti veren süt içerisinde çoğu vitamin ve minerallerle sayısız üstünlük sağlayan bir besin türüdür Kayda Değer bir gıda kaynağı olan sütün içerisinde yer alan değerler sadece çocuklar için yok, aynı süre ’da her yaştan herkesin tüketmesi gereken bir gıda öğesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
93
Besin pahaları açısından yüksek ve kemik gelişiminde büyük role sahip olarak bildiğimiz, kimimizin etik bedelleri yahut içerisinde bulunan laktoza karşı alerjiye sahip olması sebebiyle tüketemediği bir eser süt. Çocukların kahvaltıdaki içeceği, birtakım tatlıların mihenk taşı niteliğindeki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
58
Laktoz Nedir ve Laktozsuz sütü Kimler İçmeli ? süt şekeri nedir laktos nedir laktoze laktozsuz ürünler galaktoz Bir bardak süt içtikten sonra eğer siz de kendinizi şiş hissediyorsanız dünya nüfusunun yüzde 70’iyle aynı probleme sahip olabilirsiniz Sindirim sorunu olan süt şekeri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
72
Sütün Beslenme değerleri nedir Sütün Beslenme değerleri hakkında data Süt Şekeri (Laktoz) • Doğada yüksek oranda yalnızca sütte yer alan süt şekeri enerji sağlar • Sütte yer alan galaktoz, beyin ve asap dokularının oluşumunda rol oynar • Laktozun hidrolizi sonucu oluşan süt asiti...
Cevaplar
0
Görüntüleme
205
858,496Konular
981,671Mesajlar
29,757Kullanıcılar
firat118Son üye
Üst Alt