Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Laykopen(likopen) deposu domates

Laykopen(likopen) deposu domates
0
130

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
LAYKOPEN DEPOSU DOMATES

images

Domates laykopen denilen bitkisel karotenoidden varlıklı bir sebzedir. Karotenoidler tabiatta 600 çeşit farklı çeşidi bulunan, sebzelere sarı, turuncu yahut al rengi veren besin bileşenleridir. Besinlerle %80-90 orantısıyla aldığımız en güçlü karotenoid laykopendir.

Domates birinci olarak Meksika’da Aztekler tarafından yetiştirilmiştir. 16. yy da İspanya’da üretilmeye başlamıştır. Yerkürede 2. noktada üretime sahiptir.

Laykopenin sıhhat üzerine pek çok olumlu tesiri vardır. Kalp-damar sistemi, kanser, osteoporoz, bağışıklık sistemi, hipertansiyon, üreme sistemi başlıcalarıdır.

Yapılan bir çalışma 3 hafta boyunca domates soslu makarna verilen hastaların kanserli hücre sayısında artış olmadığı gözlenmiştir.

Domates ve eserlerinin tüketimi LDL oksidasyonunu azaltmakta ve kolesterolü düşürmektedir. Bu nedenle kalp damar hastalıklarına karşı hamidir.

Üreme sistemi üzerinede laykopenin olumlu tesirleri vardır. Kısır bireylerin spermlerinde laykopen düşük bulunurken, laykopen kapsül alan bireylerin sperm yapılarının düzeldiği gözlenmiştir.

Laykopen domatesin en çok kabuk kısmında bulunur.

İnsan dokularındaki dağılıma bakıldığında en çok testisler, karaciğer, adrenal bezler ve adipoz dokuda olduğu görülür.

Laykopen alım seviyesi memleketler bazında incelendiğinde ABD’nin başı çektiği gözlenir.

Alışılagelmiş bireylerde 5-7 mg/gün laykopenin kronik marazlardan kollayıcı olduğu bulunmuştur. Kanser ve kalp-damar marazları için önerilen ortlama 40-70 mg/gün dür.

Sigara içen bireylere ise günde 500 ml domates suyu önerilir.

Pişirme, eklenen yağ laykopen yararlanımını arttırır.

Kaynatma ve fırında pişirmeden domatesin antoksidan aktivitesinin çok az etkilendiği gelgelelim yağda kızartma ile bariz biçimde azaldığı görülmüştür.

Dyt. Gülşen Lükel

 

Similar threads

Alınan her nefeste vücutta muaf radikaller oluşur. Hava kirliliği, kronik illetler, sigara, pasif içicilik, diyetsel kanserojenler, enfeksiyonlar, kuvvetli egzersiz, gerilim ve güneşe maruz kalma vücutta özgür radikalleri arttırabilecek faktörlerdir. Bu hür radikaller vücutta biriktikçe sıhhat...
Cevaplar
0
Görüntüleme
151
Uzun yaşamak kadar değerli olan velev daha değerli olan şey kaliteli yaşamak. Kaliteli yaşamanın sırrı ise beslenmemizin doğruluğundan geçiyor. Bağımsız radikallerden yoksul, antioksidanlardan varlıklı, besin ögelerinden ehil bir beslenme programını benimsemek bağışıklık sistemini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
144
Sofralarımızın vazgeçilmez sebzelerinden domatesi pişirerek tüketmek daha faydalı. Kırmızı olan meyvesi şifa kaynağıdır. İçeriğindeki C vitamini ve A vitamini başlı başına faydalı olmaktadır. Bu vitaminler domatesten vücuda bol miktarda alınabilir. Yapraklarından merhem niyetine kullanılabilecek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
143
Vitaminler, bedenimize yararı epey fazla olan ve birebir vakitte bedenimizde olması kural olan: Metabolizmamızın sağlıklı bir halde çalışmasını çeşitli yollarla destekleyen, yediğimiz pek çok besinin içinde bulunan organik bileşiklerdir. İnsan bedeni kısıtlı formda vitamin ürettiği için genelde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
109
Vejetaryenlik, hayvansal besinlerin sınırlı tüketilmesi veya hiç tüketilmemesi şeklindeki beslenme türüdür. Veganlık ise daha sınırlı ve keskin olarak hayvansal hiçbir ürünün tüketilmediği bir beslenme tarzı olmasının yanında hayvanlardan elde edildiği için yün, ipek, deri gibi ürünlerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
78
858,505Konular
982,762Mesajlar
33,063Kullanıcılar
netflixdunySon üye
Üst Alt