
Çetin, olağan ekmeklik buğday unundan alınan hacmin, tam buğday yahut çavdar unu ile yapılan ekmekten alınamayacağını söylese de, literatürde besleyici özellikleri yüksek olarak bildirilen tam buğday yahut çavdar ununun ekmek üretiminde kullanılabileceğini belirtiyor.
Maya ve tuz farklı başka eklenmeli
Ekmek imali için kullanılan suyun ılık olmasının, hem hamur yapısının daha rahat oluşmasına hem de mayanın daha rahat çalışmasına yardımcı olacağını söyleyen Çetin, mayanın aktivitesini düşürmemesi ismine, ekmek yaparken maya ile tuzun da başka ek edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Eklenecek sıvı ölçüsü istikrarlı olmalı
Tüm bunların yanı sıra, hamura eklenecek toplam sıvı ölçüsünü ayarlamanın da hayli değerli bir faktör olduğunu söyleyen Çetin, “Hamura sıvı yağ, zeytinyağ yahut bal üzere sıvı gereçler ekleyecekseniz, olağanda ek edeceğiniz su ölçüsünü düşürmelisiniz. Birebir vakitte, elde ettiğiniz karışıma suyu azar azar ek edip homojen, pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edene kadar, yoğurma sürecine dıştan içe gerçek devam etmelisiniz” açıklamasında bulunarak tanımdaki tüm bileşenlerin, oda sıcaklığında olması gerektiğini belirtiyor.
Bir kap su eşliğinde pişirmeli
Makinede ekmek pişirmek için, mesken tipi ekmek pişirme eserleri üzerinde yer alan kullanıma uyarak yanlışsız pişirilmiş bir ekmek elde edilebileceğini belirten Çetin makinede ekmek pişirirken dikkat edilecekleri şöyle sıraladı:
- Ekmeğinizi makinede yapıyorsanız un, ılık su ve tuzu gerekli bölmelere koyduktan sonra, unun ortasına mayayı ekleyip istediğiniz yoğurma ve pişirme ayarını seçebilirsiniz.
- Pişirme süreci için kendi fırınınızı kullanacak iseniz, kabuğunun kurumasını önlemek ve yüzeyinin parlak olmasını sağlamak ismine, ekmeği fırına atmadan evvel fırının içine yanmaz bir kap ile su koyabilir, evvelden 240 derecede ısıtılmış fırının sıcaklığını, ekmeği attıktan sonra 220 dereceye düşürüp yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirebilirsiniz.