Lif deyince aklımıza genellikle kepek ya da kabızlığı onleyen ve tadı kartona benzeyen Metamucil gelir Bu duşunceyi değiştirin Lif, insan sağlığı icin cok onemli, yaşamsal bir besindir Ne yazık ki, Amerikan diyeti tehlikeli bir şekilde az lif icerir Bu eksiklik bircok hastalığa (orneğin, hemoroid,kabızlık, varis ve diyabet) yol acar ve kanserin de başlıca nedenidir Diyetinizdeki lezzetli yiyeceklerle doğal bir şekilde yeterli lif alırsanız, sadece kabızlıktan kurtulmakla kalmazsınız
Meyve, sebze ve baklagil gibi daha cok doğal bitkisel yiyecekler yediğinizde, farklı lif ceşitlerinden bol miktarda almış olursunuz Bu yiyecekler kompleks karbonhidratlar ve hem suda cozulebilen hem de cozulemeyen lifler acısından zengindirler Lifler glikoz emilimini yavaşlatır ve sindirim hızını kontrol eder Bitkisel lifler sindirim yolunda ceşitli faydalar sağlayan (orneğin kolesterolu duşurmek) karmaşık fizyolojik etkilere sahiptirler
Doğal bitkisel gıdalar, lif icerdikleri icin ve değerli bileşenlerini birtakım işlemler sırasında kaybetmedikleri icin sizi doyurur ve anormal fizyolojik yiyecek krizlerine ya da hormonal dengesizliklere neden olmazlar
Piyasada liflerin rolu ile ilgili bir karışıklık mevcuttur
Bazı kişilerin kafası o kadar karışmıştır ki artık neye inanacaklarını bilememektedirler Orneğin, lifler hakkındaki iki guncel araştırma New England Journal of Medicine’de 20 Nisan 2000′de yayımlandıktan sonra medyada cok geniş bir yer almıştır Gazeteler buyuk başlıklar kullanmışlardır: COK LİFLİ DİYETLER KOLON KANSERİNDEN KORUMUYOR İnsanların kafasının birbiriyle celişen mesajlardan dolayı karışmasına hic şaşmamak gerek Bazı kişiler sağlıklı beslenmeye calışmaktan vazgecmiştir; cunku bir gun bir iddia, ertesi gun onun tam zıttı olan başka bir iddia duymaktadırlar Buradan alınması gereken bir ders vardır: Sağlıkla ilgili tavsiyeleri medyadan almayın
Bu konuyu gundeme getirmemin nedeni, tek bir araştırmaya ya da gazete haberine dayanarak sonuclar cıkarmamanız gerektiğini fark etmenizdir Araştırma bilgileri medyada sık sık yanlış rapor edilmektedir Bu kitabı hazırlarken iki binden fazla beslenme araştırmasını inceledim, oncesinde de bircok araştırmayı gozden gecirmiştim; bu konuda cok fazla celişkili bulgu yok Kanıtlar sayısız defa ve değiştirilemez bir şekilde gostermektedir ki, cok lifli yiyecekler hem kansere (kolon kanseri de dahil olmak uzere) hem de kalp hastalığına karşı onemli bir koruma sağlamaktadır Burada, lif değil, cok lifli yiyecekler dediğime dikkat edin Coreğimize ve patates kızartmamıza cok lifli bir şekerleme ya da Metamucil ekleyerek lifli yiyecekler yemenin faydalarını gormeyi bekleyemeyiz (bu arada, ilk araştırmada izlenen yontem buydu)
Yukarıda sozu edilen araştırmalar, taze meyve, sebze, fasulyegil, tam tahıl, ciğ kuruyemiş ve cekirdekleri iceren bir diyetin kolon kanserine karşı koruma sağlamadığını gostermemiştir Boyle bir diyetin kolon kanseri de dahil olmak uzere birkac bolgedeki kansere karşı koruma sağladığı yuzlerce araştırmada yeterince kanıtlanmıştır
Bu konudaki ilk araştırmada diyete sadece lif tamamlayıcısı eklenmiştir 13,5 gr lif tamamlayıcısının hastalıklara neden olan Amerikan diyetinde bir işe yarayacağını duşunemem bile Bu araştırmanın gercekleştirilmiş olması bile şaşırtıcıdır Diyete lif tamamlayıcısı eklemenin, koruyucu bitkisel gıdalar acısından zengin bir diyetin yerini tutamayacağı acıktır
İkinci bir araştırmada kontrol grubu, diyetlerini iyileştirmeleri konusunda danışmanlık verilen bir başka grupla karşılaştırılmıştır Katılımcılar dort yıl boyunca normal (hastalıklara yol acan) diyetlerini yemeye devam ederken, sadece yağ alımını biraz azaltıp sebze ve meyve alımlarını biraz artırmışlardır Dort yıl sonraki kolorektal adonemaların sayısı aynı bulunmuştur Kolorektal adonemalar kolon kanseri değildir; iyi huylu poliplerdir Bu poliplerin sadece cok kucuk bir yuzdesi gelişerek kolon kanserine donuşur ve kucuk, iyi huylu adonemaların klinik onemi tam olarak bilinmemektedir Bu sonuclara dayanarak sebze ve meyveler acısından zengin bir diyetin kolon kanserinden korumadığını soylemek buyuk bir yanlıştır Bu calışma doğrudan kolon kanserini muhatap almamıştır bile; nadiren kansere donuşen iyi huylu poliplerle ilgilenmiştir
Her iki araştırmada da, guya cok lif tuketen gruplar bile benim standartlarıma gore az lifli bir diyet uygulamışlardır En cok lif tuketen grup gunde sadece 25 gr lif almıştır Yuksek lif alımı, doğal yiyeceklerin bircok antikanser ozelliklerinin, ozellikle de fitokimyasalların alındığının gostergesidir sadece Benim onerdiğim diyet planı tek bir araştırmaya değil, iki binden fazla araştırmaya ve binlerce hastamda gozlemlediğim sonuclara dayanmaktadır Bu planı izleyerek gunde 50100 gr lif (gercek yiyeceklerden, tamamlayıcılardan değil) tuketeceksiniz
New England Journal of Medicine’nin aynı sayısında yayımlanan başyazıda Dr Tim Byers şoyle demiştir: “Dunya capında yapılan gozlemsel araştırmalarda kolorektal kanser riskinin bol meyve ve sebze tuketen toplumlarda daha az gorulduğu ve farklı bir diyet uygulanmasıyla bu riskin değişiklik gosterdiği surekli olarak doğrulanmaktadır Dr Byers ayrıca, ucdort senelik deney suresinin cok kısa olduğunu ve kolorektal kansere karşı koruma sağladığı kanıtlanmış olan beslenme şekillerinin uzun vadeli etkisinin bu kısa sure icinde değerlendirilemeyeceğini soylemiştir
Sağlıklı, besleyici yiyeceklerin lif acısından da zengin olduğu ve hastalık riski taşıyan yiyeceklerin ise lifler acısından fakir olduğu bir gercektir Et ve sut urunleri lif icermez ve rafine tahıllardan yapılmış yiyeceklerin (orneğin, beyaz ekmek, beyaz pirinc ve makarna) lifleri gecirildikleri işlemler sırasında yok olmuştur Eğer kilo vermek ve uzun, sağlıklı bir omur surmek istiyorsak, lif acısından fakir bu yiyeceklerin tuketimini onemli derecede azaltmamız gerektiği kesindir
Yiyeceklerden alınan lif miktarı hastalık riskinin iyi bir gostergesidir Journal ofthe American Medical Associatiorim 27 Ekim 1999′da yayımlanan sayısında, alınan lif miktarının, kilo alımını, ensulin seviyesini ve diğer kardiyovaskuler risk faktorlerini tahmin etmede, tuketilen toplam yağ miktarından daha iyi bir gosterge olduğu belirtilmiştir Ayrıca yine beslenmeden lifi cıkarmanın cok tehlikeli olduğu verilerle gosterilmiştir
Cok lifli yiyecekler tuketenlerin en sağlıklı insanlar olduğu, bel olculeri, duşuk ensulin seviyeleri ve hastalık riskinin diğer gostergeleriyle ortaya konmuştur Bu kitabın ana temalarından biri budur: Bir kişinin kendi diyetine sağlıklı diyebilmesi icin diyetinde ağırlıklı olarak cok lifli, doğal yiyecekler bulunması şartır
Mucizevi sağlık faktorleri, bitkinin doğal ambalajından ayrıştırılan lifinde değildir; nebatın kendisi bir butun olarak lif acısından zengindir ve doğanın antikanser besinlerini icerir
Meyve, sebze ve baklagil gibi daha cok doğal bitkisel yiyecekler yediğinizde, farklı lif ceşitlerinden bol miktarda almış olursunuz Bu yiyecekler kompleks karbonhidratlar ve hem suda cozulebilen hem de cozulemeyen lifler acısından zengindirler Lifler glikoz emilimini yavaşlatır ve sindirim hızını kontrol eder Bitkisel lifler sindirim yolunda ceşitli faydalar sağlayan (orneğin kolesterolu duşurmek) karmaşık fizyolojik etkilere sahiptirler
Doğal bitkisel gıdalar, lif icerdikleri icin ve değerli bileşenlerini birtakım işlemler sırasında kaybetmedikleri icin sizi doyurur ve anormal fizyolojik yiyecek krizlerine ya da hormonal dengesizliklere neden olmazlar
Piyasada liflerin rolu ile ilgili bir karışıklık mevcuttur
Bazı kişilerin kafası o kadar karışmıştır ki artık neye inanacaklarını bilememektedirler Orneğin, lifler hakkındaki iki guncel araştırma New England Journal of Medicine’de 20 Nisan 2000′de yayımlandıktan sonra medyada cok geniş bir yer almıştır Gazeteler buyuk başlıklar kullanmışlardır: COK LİFLİ DİYETLER KOLON KANSERİNDEN KORUMUYOR İnsanların kafasının birbiriyle celişen mesajlardan dolayı karışmasına hic şaşmamak gerek Bazı kişiler sağlıklı beslenmeye calışmaktan vazgecmiştir; cunku bir gun bir iddia, ertesi gun onun tam zıttı olan başka bir iddia duymaktadırlar Buradan alınması gereken bir ders vardır: Sağlıkla ilgili tavsiyeleri medyadan almayın
Bu konuyu gundeme getirmemin nedeni, tek bir araştırmaya ya da gazete haberine dayanarak sonuclar cıkarmamanız gerektiğini fark etmenizdir Araştırma bilgileri medyada sık sık yanlış rapor edilmektedir Bu kitabı hazırlarken iki binden fazla beslenme araştırmasını inceledim, oncesinde de bircok araştırmayı gozden gecirmiştim; bu konuda cok fazla celişkili bulgu yok Kanıtlar sayısız defa ve değiştirilemez bir şekilde gostermektedir ki, cok lifli yiyecekler hem kansere (kolon kanseri de dahil olmak uzere) hem de kalp hastalığına karşı onemli bir koruma sağlamaktadır Burada, lif değil, cok lifli yiyecekler dediğime dikkat edin Coreğimize ve patates kızartmamıza cok lifli bir şekerleme ya da Metamucil ekleyerek lifli yiyecekler yemenin faydalarını gormeyi bekleyemeyiz (bu arada, ilk araştırmada izlenen yontem buydu)
Yukarıda sozu edilen araştırmalar, taze meyve, sebze, fasulyegil, tam tahıl, ciğ kuruyemiş ve cekirdekleri iceren bir diyetin kolon kanserine karşı koruma sağlamadığını gostermemiştir Boyle bir diyetin kolon kanseri de dahil olmak uzere birkac bolgedeki kansere karşı koruma sağladığı yuzlerce araştırmada yeterince kanıtlanmıştır
Bu konudaki ilk araştırmada diyete sadece lif tamamlayıcısı eklenmiştir 13,5 gr lif tamamlayıcısının hastalıklara neden olan Amerikan diyetinde bir işe yarayacağını duşunemem bile Bu araştırmanın gercekleştirilmiş olması bile şaşırtıcıdır Diyete lif tamamlayıcısı eklemenin, koruyucu bitkisel gıdalar acısından zengin bir diyetin yerini tutamayacağı acıktır
İkinci bir araştırmada kontrol grubu, diyetlerini iyileştirmeleri konusunda danışmanlık verilen bir başka grupla karşılaştırılmıştır Katılımcılar dort yıl boyunca normal (hastalıklara yol acan) diyetlerini yemeye devam ederken, sadece yağ alımını biraz azaltıp sebze ve meyve alımlarını biraz artırmışlardır Dort yıl sonraki kolorektal adonemaların sayısı aynı bulunmuştur Kolorektal adonemalar kolon kanseri değildir; iyi huylu poliplerdir Bu poliplerin sadece cok kucuk bir yuzdesi gelişerek kolon kanserine donuşur ve kucuk, iyi huylu adonemaların klinik onemi tam olarak bilinmemektedir Bu sonuclara dayanarak sebze ve meyveler acısından zengin bir diyetin kolon kanserinden korumadığını soylemek buyuk bir yanlıştır Bu calışma doğrudan kolon kanserini muhatap almamıştır bile; nadiren kansere donuşen iyi huylu poliplerle ilgilenmiştir
Her iki araştırmada da, guya cok lif tuketen gruplar bile benim standartlarıma gore az lifli bir diyet uygulamışlardır En cok lif tuketen grup gunde sadece 25 gr lif almıştır Yuksek lif alımı, doğal yiyeceklerin bircok antikanser ozelliklerinin, ozellikle de fitokimyasalların alındığının gostergesidir sadece Benim onerdiğim diyet planı tek bir araştırmaya değil, iki binden fazla araştırmaya ve binlerce hastamda gozlemlediğim sonuclara dayanmaktadır Bu planı izleyerek gunde 50100 gr lif (gercek yiyeceklerden, tamamlayıcılardan değil) tuketeceksiniz
New England Journal of Medicine’nin aynı sayısında yayımlanan başyazıda Dr Tim Byers şoyle demiştir: “Dunya capında yapılan gozlemsel araştırmalarda kolorektal kanser riskinin bol meyve ve sebze tuketen toplumlarda daha az gorulduğu ve farklı bir diyet uygulanmasıyla bu riskin değişiklik gosterdiği surekli olarak doğrulanmaktadır Dr Byers ayrıca, ucdort senelik deney suresinin cok kısa olduğunu ve kolorektal kansere karşı koruma sağladığı kanıtlanmış olan beslenme şekillerinin uzun vadeli etkisinin bu kısa sure icinde değerlendirilemeyeceğini soylemiştir
Sağlıklı, besleyici yiyeceklerin lif acısından da zengin olduğu ve hastalık riski taşıyan yiyeceklerin ise lifler acısından fakir olduğu bir gercektir Et ve sut urunleri lif icermez ve rafine tahıllardan yapılmış yiyeceklerin (orneğin, beyaz ekmek, beyaz pirinc ve makarna) lifleri gecirildikleri işlemler sırasında yok olmuştur Eğer kilo vermek ve uzun, sağlıklı bir omur surmek istiyorsak, lif acısından fakir bu yiyeceklerin tuketimini onemli derecede azaltmamız gerektiği kesindir
Yiyeceklerden alınan lif miktarı hastalık riskinin iyi bir gostergesidir Journal ofthe American Medical Associatiorim 27 Ekim 1999′da yayımlanan sayısında, alınan lif miktarının, kilo alımını, ensulin seviyesini ve diğer kardiyovaskuler risk faktorlerini tahmin etmede, tuketilen toplam yağ miktarından daha iyi bir gosterge olduğu belirtilmiştir Ayrıca yine beslenmeden lifi cıkarmanın cok tehlikeli olduğu verilerle gosterilmiştir
Cok lifli yiyecekler tuketenlerin en sağlıklı insanlar olduğu, bel olculeri, duşuk ensulin seviyeleri ve hastalık riskinin diğer gostergeleriyle ortaya konmuştur Bu kitabın ana temalarından biri budur: Bir kişinin kendi diyetine sağlıklı diyebilmesi icin diyetinde ağırlıklı olarak cok lifli, doğal yiyecekler bulunması şartır
Mucizevi sağlık faktorleri, bitkinin doğal ambalajından ayrıştırılan lifinde değildir; nebatın kendisi bir butun olarak lif acısından zengindir ve doğanın antikanser besinlerini icerir