Çözünür ve çözünmez olmak üzere iki çeşit diyet lifi vardır .
Çözünmez olan bağırsak faaliyetlerini düzenler, kabızlığı önler. Çoğunlukla buğday kepeği, tam tahıllı ekmek ve gevrekler, keten tohumu ve meyve ve sebzelerin derilerinde bulunur.
Çözünür lif ise kolesterolün ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Çoğunlukla yulaf, arpa, kurubaklagiller ile bazı sebze ve meyvelerde bulunur. Lifin en önemli özelliği yiyeceklerin vücut içinde rahatlıkla ilerlemesini sağlamaktır. Bunların dışında kalp hastalıklarının, sindirim problemlerinin, diyabetin, obezitenin, hipertansiyonun, bazı kanser türlerinin ve ağırlık kazanımının önlenmesini sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.
Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi lifin fazlasıda zarardır. Aşırı lif mide bulantısı ve gaza neden olur. Özellikle su başta olmak üzere sıvı tüketimi arttırılmalıdır ki vücut lifi daha iyi bir şekilde kullanabilsin. Günlük kadınların 25 g erkeklerin ise 38 g kadar lif alması önerilir. 50 yaşından sonra kadınlarda lif alımı 21 grama erkeklerde 30 grama düşer.