iltasyazilim
FD Üye
Lifli Gıdaların faydaları
Lifli besinlerin faydaları,
Lifli besinlerin yararları,
Yürek hastalıkları ve barsak kanserlerinin beslenme ile olan ilgileri, bir çok araştırmaya konu olmaktadır Atheroskleroz (damar kireçlenmesi) içim en önemli yapıcı faktörler doymuş yağların alınması (başlıca hayvansal yağlar, katı yağlar), kolesterol alınması ve şişmanlıktır Atheroskleroz, yürek damarlarını tıkayarak kalp krizine niçin olan bir durumdur Yapılacak iyi bir rejimle kan kolesterol seviyeleri %15 dek düşürülebilir Özellikle liften zengin karbon hidratlı besinlerin günlük kalori alımında kullanılmasının kolesterolü daha da düşürücü etkileri gözlenmiştir
Lifler sindirim sistemimiz göre sindirilemeyen ve başlıca bitkisel hücrelerin duvarlarını oluşturan selüloz, hemiselüloz, pectin, lignin gibi maddelerden oluşur Lifli (posalı) besinlerin ortak özellikleri, su emmeleri ve şişmeleridir Yüksek miktarda su tutabilen pectin, psyllium, gums gibi lifler çözünebilir lifler olarak adlandırılırlar
Lifli besinler bağırsaklarda sindirilemedikleri gibi keza suda tutarak hacim oluştururlar bağırsakların içi dolu iken içindekileri uzaklaştırmak için çalışma hızı ve itme gücü artar Lifsiz besinler bazen bağırsaklarda 24 saatten fazla atılmadan dururlarsa da lifli besinler 24 saat içinde beden dışına atılırlar Bu alıştırma ve bağırsaklardaki doluluk barsak kanserlerinin oluşumunu engellediği bilinmektedir
En çok lif içeren besinlerin başında tahıllar kazanç Yulaf en fazla çözünebilen lif içeren tahıldır Arpada çok lif içerirse de bu lifler çözünmeyen cinstedirler
Liflerin kan kolesterolü üzerine etkisinin, liflerdeki bir takım polisakkaritlerin (karbonhidrat) bağırsaklardan kolesterolün emilimini engellemesi ile olduğunu hem betaglukan isimli bir maddenin de hayvanlarda kolesterol seviyesini düşürdüğü gösterilmiştir Yulaf ve arpadaki amino asit oranlarının da kolesterolü düşürücü etkisi olduğu düşünülmektedir (Argininelysine oranı)
Yapılan metabolik incelemeler besinlerine yulaf, arpa gibi tahılları ekleyenlerde ve yağ alımını durduranlarda kan kolesterol seviyesinin %15 lere değin düştüğünü göstermiştir Bu beslenme rejimine pectin ve bazı nebati reçinleri katanlarda %10 daha da düşebilmektedir Ancak bu durumda sindirim sistemine ait bir takım şikayetler görülebilmektedir Beslenmede liflerin çoğalması kalp hastalıkları ve yürek krizi riskinde ciddi azalmalara niçin olmaktadır
Kollesterol üzerindeki liflerin etkisinin ne miktarlarda görüleceği konusunda çalışmalar sürmektedir Günde 56gr yulaf alınmasının bu etkiyi sağladığı gösterilmiştir Amerikan Yürek Derneği Psyllium (Pakistan Hindistan 'da yetişen taneli bir bitki) dan günde 2 defa alınmasının kolesterolü en çok düşüren teşebbüs olduğunu kabul etmişler ve kendi hastalarına 1aşama diyeti olarak önermektedirler devam eden araştırmalarda pectin, soya lifi, bezelye lifi, mısır kepeğinin de kan LDL kolesterol seviyelerinde %7 8 oranında düşmeye niçin oldukları gösterildi
Aşırı miktarda lif alınması bağırsaklardan mineral emilimini bozabilmekte ve yumuşak dışkılamaya neden olabilmektedir Bol meyve, sebze ve tahılı besinleri ile bölge kişilerde Kalp hastalıklarının daha eksik görüldüğü bilinmektedir Erişkinler için önerilen jurnal lif miktarı 25 30 gr dır
Çocuklar için Lifli beslenme
Çocukların gelecekte yürek hastalıklarından, şişmanlıktan, kan basıncı problemlerinden, barsak kanserlerinden, safra sorunlarından korunmasında lifli besinler ile beslenmesi gerekmektedir 2 yaşına gelen tüm çocuklarda (olağan afiyet ve metabolizma koşullarına sahip çocuklar) yağların genel enerji ihtiyacını karşılamada %30 seviyesine indirilmesi (jurnal kalori ihtiyacının %30 u yağlardan olması) ve dolu yağlarında (hayvansal yağlar, katı yağlar) %10 dan fazla olmaması Amerikan Kalp Derneğince önerilmektedir
Aynı dernek çocukların ünlük olarak alması gereken lif miktarını da yaş + 5 olarak önermektedirler Yani 5 yaşındaki bir çocuk için 5 + 5 10 gr lif gereklidir Çocuklar büyüdükçe enerji gereksinimleri 1500 Kcal e yaklaştığında jurnal 25 gr lif alımı uygun olmaktadır *
Lifli besinlerin faydaları,
Lifli besinlerin yararları,
Yürek hastalıkları ve barsak kanserlerinin beslenme ile olan ilgileri, bir çok araştırmaya konu olmaktadır Atheroskleroz (damar kireçlenmesi) içim en önemli yapıcı faktörler doymuş yağların alınması (başlıca hayvansal yağlar, katı yağlar), kolesterol alınması ve şişmanlıktır Atheroskleroz, yürek damarlarını tıkayarak kalp krizine niçin olan bir durumdur Yapılacak iyi bir rejimle kan kolesterol seviyeleri %15 dek düşürülebilir Özellikle liften zengin karbon hidratlı besinlerin günlük kalori alımında kullanılmasının kolesterolü daha da düşürücü etkileri gözlenmiştir
Lifler sindirim sistemimiz göre sindirilemeyen ve başlıca bitkisel hücrelerin duvarlarını oluşturan selüloz, hemiselüloz, pectin, lignin gibi maddelerden oluşur Lifli (posalı) besinlerin ortak özellikleri, su emmeleri ve şişmeleridir Yüksek miktarda su tutabilen pectin, psyllium, gums gibi lifler çözünebilir lifler olarak adlandırılırlar
Lifli besinler bağırsaklarda sindirilemedikleri gibi keza suda tutarak hacim oluştururlar bağırsakların içi dolu iken içindekileri uzaklaştırmak için çalışma hızı ve itme gücü artar Lifsiz besinler bazen bağırsaklarda 24 saatten fazla atılmadan dururlarsa da lifli besinler 24 saat içinde beden dışına atılırlar Bu alıştırma ve bağırsaklardaki doluluk barsak kanserlerinin oluşumunu engellediği bilinmektedir
En çok lif içeren besinlerin başında tahıllar kazanç Yulaf en fazla çözünebilen lif içeren tahıldır Arpada çok lif içerirse de bu lifler çözünmeyen cinstedirler
Liflerin kan kolesterolü üzerine etkisinin, liflerdeki bir takım polisakkaritlerin (karbonhidrat) bağırsaklardan kolesterolün emilimini engellemesi ile olduğunu hem betaglukan isimli bir maddenin de hayvanlarda kolesterol seviyesini düşürdüğü gösterilmiştir Yulaf ve arpadaki amino asit oranlarının da kolesterolü düşürücü etkisi olduğu düşünülmektedir (Argininelysine oranı)
Yapılan metabolik incelemeler besinlerine yulaf, arpa gibi tahılları ekleyenlerde ve yağ alımını durduranlarda kan kolesterol seviyesinin %15 lere değin düştüğünü göstermiştir Bu beslenme rejimine pectin ve bazı nebati reçinleri katanlarda %10 daha da düşebilmektedir Ancak bu durumda sindirim sistemine ait bir takım şikayetler görülebilmektedir Beslenmede liflerin çoğalması kalp hastalıkları ve yürek krizi riskinde ciddi azalmalara niçin olmaktadır
Kollesterol üzerindeki liflerin etkisinin ne miktarlarda görüleceği konusunda çalışmalar sürmektedir Günde 56gr yulaf alınmasının bu etkiyi sağladığı gösterilmiştir Amerikan Yürek Derneği Psyllium (Pakistan Hindistan 'da yetişen taneli bir bitki) dan günde 2 defa alınmasının kolesterolü en çok düşüren teşebbüs olduğunu kabul etmişler ve kendi hastalarına 1aşama diyeti olarak önermektedirler devam eden araştırmalarda pectin, soya lifi, bezelye lifi, mısır kepeğinin de kan LDL kolesterol seviyelerinde %7 8 oranında düşmeye niçin oldukları gösterildi
Aşırı miktarda lif alınması bağırsaklardan mineral emilimini bozabilmekte ve yumuşak dışkılamaya neden olabilmektedir Bol meyve, sebze ve tahılı besinleri ile bölge kişilerde Kalp hastalıklarının daha eksik görüldüğü bilinmektedir Erişkinler için önerilen jurnal lif miktarı 25 30 gr dır
Çocuklar için Lifli beslenme
Çocukların gelecekte yürek hastalıklarından, şişmanlıktan, kan basıncı problemlerinden, barsak kanserlerinden, safra sorunlarından korunmasında lifli besinler ile beslenmesi gerekmektedir 2 yaşına gelen tüm çocuklarda (olağan afiyet ve metabolizma koşullarına sahip çocuklar) yağların genel enerji ihtiyacını karşılamada %30 seviyesine indirilmesi (jurnal kalori ihtiyacının %30 u yağlardan olması) ve dolu yağlarında (hayvansal yağlar, katı yağlar) %10 dan fazla olmaması Amerikan Kalp Derneğince önerilmektedir
Aynı dernek çocukların ünlük olarak alması gereken lif miktarını da yaş + 5 olarak önermektedirler Yani 5 yaşındaki bir çocuk için 5 + 5 10 gr lif gereklidir Çocuklar büyüdükçe enerji gereksinimleri 1500 Kcal e yaklaştığında jurnal 25 gr lif alımı uygun olmaktadır *