Lifli Yiyecekler Hangileri?
Lifli Yiyecekler Neler?
Lifli yiyecekler
Baklagiller
Mercimek, nohut, fasulye, bakla, bezelye ve soya fasulyesinden oluşan baklagiller, sebze ailesinin en cok lif ve protein iceren uyeleridir
Lif iceriği yuksek, yağ oranı ise duşuk olduğundan, diyabet ve kalp damar rahatsızlığı olanların diyetinde sıklıkla baklagillere yer vermesi gerekir Lif oranı yuksek diyet, kanser hastalıkları icin koruyucu ve bağırsak calışması icin de olumlu etkiye sahiptir
Baklagiller ayrıca ince kalmanıza da yardımcı olur Neden derseniz, bunu icerdikleri yuksek lif miktarına borcludurlar İcerdikleri bol lif, tok tutar ve yemek aralarında atıştırma ihtiyacı duymazsınız
Ispanak
Vucut icin gerekli mineral ve vitaminlere sahip, zengin bir bitki olan ıspanak, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı onleme ozelliğine de sahiptir Ispanağı geleneksel olarak pişmiş halde yemeyi tercih etsek de aslında ciğ olarak salatada tukettiğinizde iyi bir lif kaynağıdır
Kabızlık sorununda da birebir etkili olan ıspanağı bu sorunun cozumunde kullanmak icin, once kaynatıp sonra da balla tatlandırarak icmek faydalı olur
Brokoli
Brokolinin kendine ozgu lifli yapısı bağırsaklarda oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında etkilidir Bu yapısından dolayı dışkının duzenli bir şekilde dışarı atılmasını sağlar
Bağırsaklardaki ağır metalleri, safra asidi fazlasını sunger gibi emerek, oldukca hızlı bir bicimde vucuttan atılmasında etkili olan brokoli, hem toksin atıcı hem de bağırsak sistemini duzenleyicidir
Brokoli ayrıca kadınlarda meme, erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu gucu olan sulforafen etkin maddesine de sahip, sofralardan eksik etmemeniz gereken ozel bir sebzedir
Karnabahar
Karnabahar, suda cozunmeyen lifli besinlerdendir Cozunmeyen lifler suyu tutar ve kendileri sindirilmeden atık maddelerin bağırsak icerisinde hareketini sağlar Su tutma ozelliği nedeniyle dışkının yumuşak ve hacimli olmasına yardımcı olur
Karnabahar, sindirim sisteminden cok cabuk ve tek parca olarak gecer Duzenli dışkılamayı sağlar Bu sebzeyi bol tuketmek, aclık duygusunu azaltıp uzun sure tok kalmayı sağladığı gibi kan şekerinin duşmesini de onler
Kuru meyveler
Kuru incir
Kuru incir, icerdiği yuksek orandaki lifle kolesterolun kana karışmadan atılmasını sağlar Sindirimi kolaylaştırır ve vucudumuzu bakterilere karşı korur Yuksek orandaki kalsiyum ve fosfor miktarından dolayı kemik ve dişler uzerinde de koruyucu etkisi vardır İncirin icerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine gore daha kolay sindirilir
Kuru kayısı
Kuru kayısı hem besleyicidir hem de potasyum acısından cok zengindir Sindirim sorunlarına iyi gelen, stresi ve kansızlığı onleyen kayısı, icerdiği A vitamini ile cilt bozukluklarının tedavisinde de etkilidir Potasyum sayesinde kalp kasları ve sinirlerin iyi calışmasını sağlayan kayısı, lifli bir meyvedir ve kanserden korur Her sabah ac karnına 56 adet kuru kayısı yerseniz kabızlık sorununu cozersiniz
Elma
180 gramında 5 gram gibi yuksek bir lif zenginliğine sahip olan elma, bağırsakları temizler
Elmada bulunan suda cozunen lifler ve suda cozunmeyen lifler kombinasyonu, bağırsak hareketlerini tetikler ve hızlandırır Ancak, elmayı kabuklarını soymadan yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz Cunku lif, kabuğunda daha yoğun bulunur Ayrıca, elmayı yemeklerden once yerseniz kabızlık sorununu gidermede daha etkili olur
Kabuğuyla kucuk parcalara bolduğunuz elmaları kaynatarak icine isterseniz limon, portakal, tarcın koyup cay olarak da tuketebilirsiniz
Armut
Lifli olduğundan hazmı kolay bir meyve olan armut, mineral acısından da oldukca zengindir Hazımsızlık sorununa iyi gelen armudun sindirimde etkili olması icin, kabuğuyla yediğiniz armudun uzerine bir ya da iki bardak kadar su icmeniz gerekir
Zihni yorgunluğu gidermede de faydalı olan armut, ayrıca hamilelerin kusma sorununda da etkilidir Mafsal kireclenmesi, nikris ve romatizma icin de faydalı olduğu biliniyor
Lifli Yiyecekler Neler?
Lifli yiyecekler
Baklagiller
Mercimek, nohut, fasulye, bakla, bezelye ve soya fasulyesinden oluşan baklagiller, sebze ailesinin en cok lif ve protein iceren uyeleridir
Lif iceriği yuksek, yağ oranı ise duşuk olduğundan, diyabet ve kalp damar rahatsızlığı olanların diyetinde sıklıkla baklagillere yer vermesi gerekir Lif oranı yuksek diyet, kanser hastalıkları icin koruyucu ve bağırsak calışması icin de olumlu etkiye sahiptir
Baklagiller ayrıca ince kalmanıza da yardımcı olur Neden derseniz, bunu icerdikleri yuksek lif miktarına borcludurlar İcerdikleri bol lif, tok tutar ve yemek aralarında atıştırma ihtiyacı duymazsınız
Ispanak
Vucut icin gerekli mineral ve vitaminlere sahip, zengin bir bitki olan ıspanak, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı onleme ozelliğine de sahiptir Ispanağı geleneksel olarak pişmiş halde yemeyi tercih etsek de aslında ciğ olarak salatada tukettiğinizde iyi bir lif kaynağıdır
Kabızlık sorununda da birebir etkili olan ıspanağı bu sorunun cozumunde kullanmak icin, once kaynatıp sonra da balla tatlandırarak icmek faydalı olur
Brokoli
Brokolinin kendine ozgu lifli yapısı bağırsaklarda oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında etkilidir Bu yapısından dolayı dışkının duzenli bir şekilde dışarı atılmasını sağlar
Bağırsaklardaki ağır metalleri, safra asidi fazlasını sunger gibi emerek, oldukca hızlı bir bicimde vucuttan atılmasında etkili olan brokoli, hem toksin atıcı hem de bağırsak sistemini duzenleyicidir
Brokoli ayrıca kadınlarda meme, erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu gucu olan sulforafen etkin maddesine de sahip, sofralardan eksik etmemeniz gereken ozel bir sebzedir
Karnabahar
Karnabahar, suda cozunmeyen lifli besinlerdendir Cozunmeyen lifler suyu tutar ve kendileri sindirilmeden atık maddelerin bağırsak icerisinde hareketini sağlar Su tutma ozelliği nedeniyle dışkının yumuşak ve hacimli olmasına yardımcı olur
Karnabahar, sindirim sisteminden cok cabuk ve tek parca olarak gecer Duzenli dışkılamayı sağlar Bu sebzeyi bol tuketmek, aclık duygusunu azaltıp uzun sure tok kalmayı sağladığı gibi kan şekerinin duşmesini de onler
Kuru meyveler
Kuru incir
Kuru incir, icerdiği yuksek orandaki lifle kolesterolun kana karışmadan atılmasını sağlar Sindirimi kolaylaştırır ve vucudumuzu bakterilere karşı korur Yuksek orandaki kalsiyum ve fosfor miktarından dolayı kemik ve dişler uzerinde de koruyucu etkisi vardır İncirin icerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine gore daha kolay sindirilir
Kuru kayısı
Kuru kayısı hem besleyicidir hem de potasyum acısından cok zengindir Sindirim sorunlarına iyi gelen, stresi ve kansızlığı onleyen kayısı, icerdiği A vitamini ile cilt bozukluklarının tedavisinde de etkilidir Potasyum sayesinde kalp kasları ve sinirlerin iyi calışmasını sağlayan kayısı, lifli bir meyvedir ve kanserden korur Her sabah ac karnına 56 adet kuru kayısı yerseniz kabızlık sorununu cozersiniz
Elma
180 gramında 5 gram gibi yuksek bir lif zenginliğine sahip olan elma, bağırsakları temizler
Elmada bulunan suda cozunen lifler ve suda cozunmeyen lifler kombinasyonu, bağırsak hareketlerini tetikler ve hızlandırır Ancak, elmayı kabuklarını soymadan yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz Cunku lif, kabuğunda daha yoğun bulunur Ayrıca, elmayı yemeklerden once yerseniz kabızlık sorununu gidermede daha etkili olur
Kabuğuyla kucuk parcalara bolduğunuz elmaları kaynatarak icine isterseniz limon, portakal, tarcın koyup cay olarak da tuketebilirsiniz
Armut
Lifli olduğundan hazmı kolay bir meyve olan armut, mineral acısından da oldukca zengindir Hazımsızlık sorununa iyi gelen armudun sindirimde etkili olması icin, kabuğuyla yediğiniz armudun uzerine bir ya da iki bardak kadar su icmeniz gerekir
Zihni yorgunluğu gidermede de faydalı olan armut, ayrıca hamilelerin kusma sorununda da etkilidir Mafsal kireclenmesi, nikris ve romatizma icin de faydalı olduğu biliniyor