teknolojiuzmani
FD Üye
İnşaat ve müteahhitlik alanında farklı ülkelerde başarılı projelere imza atan Limak, eğitim alanında toplumsal yarar sağlayan projelerine devam ediyor. Bu projeler aracılığıyla faaliyette bulunduğu her bölgenin iktisadına olduğu üzere toplumsal hayatına da dokunan Limak’ın bu husustaki en yeni durağı Senegal oldu.
Limak’ın birincisini Kosova’da oluşturduğu ve birçok itibarlı mükafatın de sahibi olan “Limak Havalimanı Hizmetleri Enstitüsü” projesi, LAS Academie adıyla Senegal’de birinci eğitim devrini tamamladı. 2019’un başında faaliyete geçen ve birinci mezunlarını veren LAS Academie, Senegalli gençlere mesleklerini şekillendirme fırsatı sağlarken, kesimin eğitimli işgücü muhtaçlığını karşılamayı planlıyor.
“Bu projeyi, sektörel misyon görüyoruz”
Limak’ın havalimanı alanında eğitim sunmak ve bölüme genç yetenekler kazandırmak maksadıyla kurduğu enstitünün birinci adresi Kosova olmuştu. LimakASI (Limak Airport Services Institute) ile Kosova'da yarattığı mucizeyi 5 yıldır sürdüren Limak Havalimanı Hizmetleri Enstitüsü, bugüne kadar 150 öğrenciyi mezun etti. 2019’un Ocak ayında LAS Academie ile bu eğitim modelinin bir benzerini Senegal’e taşıyan şirket, bu bölgede de birinci mezunlarını verdi. Milletlerarası geçerliliği olan sertifikalarını alan gençler, havacılık kesimi mesleklerine başlama fırsatı yakaladı bile.
Bu değerli muvaffakiyetle ilgili açıklama yapan Limak Yatırım İdare Heyeti Üyesi Hakan Öztürk, eğitim alanında, Türkiye’de olduğu üzere, faaliyette bulundukları başka bölgelerde de farklı toplumsal projelere imza atmaktan duydukları memnunluğu vurguladı. “Havacılık Enstitüsü, bu alanda gerçekleştirdiğimiz değerli bir muvaffakiyet. Birincisini Kosova’da hayata geçirdiğimiz bu proje, IPRA, Hermes ve Stevie üzere birçok itibarlı mükafatın de sahibi oldu. Bu enstitü, artık yalnızca bölgede değil, tüm dünyada örnek projeler ortasında gösteriliyor” diyen Öztürk, kelamlarını şöyle sürdürdü: “Şimdi işsizliğin büyük bir sorun olduğu Senegal’de gençlerin eğitimlerine katkı sağlayan, kendi mesleklerini oluşturma fırsatı veren bir teşebbüse öncülük etmekten ötürü memnunuz. Rusya’dan Kosova’ya, İstanbul Havalimanı başta olmak üzere Türkiye’nin farklı kentlerinden Senegal ve Kahire’ye, dünyanın değerli havalimanı inşaatı ve işletmeciliğini üstlenen bir şirket olarak, bu projeyi sektörel bir vazife görüyoruz. Bu kapsamda Kosova’da başlattığımız ve artık Senegal’de devam ettirdiğimiz projemizi, öteki havalimanlarımızda da hayata geçirmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Maksadımız, bölgelerdeki genç nüfusa mesleklerini çizme bahtı tanırken, bölümümüze nitelikli iş gücü kazandırmak…”
Sertifikalar, 100’ü aşkın havalimanında çalışma fırsatı sunuyor
Senegalli gençlerin donanımlarını artırarak, onlara bu dalda küresel meslek fırsatı sunmayı amaçlayan LAS Academie için havalimanı lokasyonunda yer alan Thies Üniversitesi ile işbirliği yapan Limak’ın bu projedeki öbür paydaşları ise Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi ve ERNAM (l'Ecole Régionale de la Navigation Aérienne et du Management) oldu.
Boğaziçi Üniversitesi’nin yaptığı iki kademeli imtihandan sonra, Limak yöneticileriyle üniversite temsilcilerinin yer aldığı heyet tarafından seçilen 30 Senegalli genç, havaalanı ekipman planlamasından bağlantı marifetlerine, siber güvenlikten işletme ve iktisada uzanan geniş bir yelpazede eğitim aldı. Eğitim sonunda Pearson ve BTEC’den hem havalimanı işletmeciliği hem de liderlik programı sertifikalarını almaya hak kazanan gençler, bu sertifikalar ile 100’den fazla havalimanında çalışma fırsatı bulabilecek. Programı en yüksek muvaffakiyetle bitiren 2 öğrencinin Limak ve SUMMA İstanbul ofislerinde stajlarına başladığını açıklayan şirket, LAS Academie mezunlarının büyük bir kısmının da, Senegal’de ilgili kuruluşlarda stajlarına başladığını ve iş hayatına sağlam bir başlangıç yaptığını ekledi.