Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

limon neden ekşidir

limon neden ekşidir
0
68

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
86
Puan
48
F-D Coin
0
limon neden ekşidir Limon Neden Ekşidir Bu soru 'limonun ekşi olmasına yol açan nedir' şeklinde sorulsaydı cevabı basitti, 'içindeki asit oranı' Ekşiliğin asit oranının yüksekliğinden kaynaklandığı kabul edilir fakat ikisi arasındaki senet bu dek basit değildir Değişik asitler öbür tatlardadırlar Ekşilik asidin miktarı ve çeşidinin yanı sıra gıdanın öteki bileşenleri özellikle şekerlerin varlığı ile de ilgilidir 'Limonun tadı neden ekşidir' sorusunun cevabı ise tam belirlenmiş değildir Tabiat kurallarına kadar limonun ekşi olmaması gerekiyor Limon aydınlık renkli, güzel kokulu bir meyvedir Meyve ise bitkide tohumlan taşıyan organdır Çoğunlukla tatlı, sulu ve etli olur Meyvelerin en esas görevlerinden biri tohumların olabildiğince uzaktan bir alana yayılmalarını sağlamaktır Böylece tohumların asıl bitkinin dibine düşerek onun besinini bölüşmesi ve burada çimlenen fidelerin sıkışık biçimde büyümeleri önlenmiş olur Bazı meyve türlerinde tohumlar paraşüte benzer tüy demetlerinin yardımıyla uçarak bitkiden uzaklaşırlar Bazı kuru meyveler kendiliklerinden yarılıp açılırlar ve bitki rüzgarda sallandıkça tohumlan çevreye saçılırlar Bazıları ise birden patlayarak tohumlarını tez çevreye fırlatırlar Doğadaki meyvelerin çoğunluğunda ise tohumlar ilk olarak kuşlar almak üzere çeşitli hayvanlar göre çevreye yayılırlar Meyveler parlak renkleri, güzel kokuları ve tatları ile hayvanların dikkatlerini çekerler Hayvanlar, yedikleri meyvelerin etlerini sindirip sert çekirdeklerini yani tohumlarını dışkılarıyla kilometrelerce öteye atarlar Bu Nedenle tohumların fazla uzaklara yayılmalarına aracı olurlar Limon meyvesinin etli içi o kadar ekşidir fakat, millet kadar aracısız olarak yenmez, daha fazla sıkılarak yemeklere, salatalara, içkilere katılır Öyleyse limonu diğer meyvelerden ayıran nedir? Niçin tadı, hayvanların ilgisini çeksin, tohumları dağılabilsin diye tatlı değildir? Fiilen limonun ekşi tadından hoşlanan ilk kez maymunlar almak üzere birçok hayvan vardır Bunların fiilen ekşi tattan hoşlandıkları için mi limon yedikleri yoksa vücutlarındaki C vitamini dengesini sağlamak için içgüdüsel olarak mı böyle davrandıkları bütün bilinmemektedir Anayurdunun Hindistan'ın kuzeybatı kesimleri olduğu sayılan limon ağaçları yüzyıllardır Güney Asya'da ve Anadolu'da yetiştirilmektedir 12 yüzyılda Araplar tarafından İspanya'ya götürülmüş ve oradan bütün Avrupa'ya yayılmıştır Turunçgillerin en manâlı özelliği eski çağlardan beri halk müziği kadar bilinçli olarak yetiştirilmeleridir Turunçgiller ailesinin fertlerini yani limon, portakal, turunç ve greyfurtu ticari olarak sınıflandırmak oldukça kolaysa da türlerin bitki bilimi açısından ayırt edilmesi son derecede güçtür, çünkü günümüzde birbirlerinden kolaylıkla ayırt edilebilen turunçgiller fertlerinin yüzyıllar boyu melezlenerek nasıl oluştuklarını, hele tabiattaki ilk hallerini kestirmek zordur Limon ağaçlan hala üstün kaliteli ağaçlardan alınan sürgünlerin dayanıklı anaçlarla çapraz şekilde aşılanmaları yolu ile çoğaltılırlar Bu iş için de anaç olarak genelde tadı ekşi ve acı olan turunç ağaçlan seçilir Görünen odur ama, limona ekşilik tabiat göre verilmemiştir Muhtemelen ilk limonlar tatlıydı Tohumlarının saçılması için bundan böyle hayvanlara ihtiyacı kalmayan limon, ırk kadar aralıksız aşılanarak istenilen özelliği kazanması sağlandı ve ekşi ayla getirildi  
 
858,480Konular
981,431Mesajlar
29,593Kullanıcılar
Üst Alt