limon ve elm akabugu dislerinize faydali gelecek diş hekimi Seyhan Ergin, dişe arkadaş veya düşman olan yiyecekleri sıraladı Limonun tek başına yenildiğinde dişleri aşındırdığını bildiren Ergin, kabuklu elmanın ise diş yüzeyini temizlediğini belirtti 1548343760 1548343760 limonveelmakabugudislerinizefaydaligelecek5c4fb0dbe2f4climonveelmakabugudislerinizefaydaligelecek5c4fb0dbe2f4c http:imgsabahcomtri3spgif dişçi Seyhan Ergin dişlerin çürümesine yol açan besin şekilleri ve diyetlerle ilgili sorularımızı yanıtladı: * Neler dişlerimizi çürütüyor? Besinlerden ağzımızda asite dönüşen her şey, çürüğe niçin olabilir Karbonhidratlı yiyecekler, şeker, çikolata, hatta pilav ve makarna da dahil Fakat bu hiçbir şey yemeyeceğimiz anlamına gelmesin Yediğimiz şeylerin asite dönüşmesini engellememiz gerekir Bunun tek yolu da mekanik temizliktir Dünya Sağlık Durumu Örgütü diş çürüğünü davranış ve besin hastalığı olarak tanımlıyor Asite dönüşen gıdaların sıkça tüketilmesi çürük riskini artırıyor bu nedenle de belli başlı öğünlerde alınması öneriliyor Yani makarnayı ana öğünde yiyeceksiniz Dinç bir beden için besin alışkanlığı önerileri neyse, çürüğe karşısında da aynı şeyler öneriliyor Bol sebze ve meyve yenilmesi, bol su içimi, pilav ve makarnanın belli başlı öğünde alınması gibi BOL SU İÇİN * Tatlı, çürüğü artırır mı? Bakteriler en basit şekeri asite dönüştürdüğü için tatlılar diş çürüklerini artırır Kişinin canı çekiyorsa, asıl öğünde tatlı yemesini nasihat ederim Anında peşinde, dişlerin fırçalanması gerekir Şekerli ve nişastalı gıdaları tükettikten sonradan ağzı temizlemek için yapılabilecek en basit şey; üzerine su içmektir * Bir Takım meyveler çürükleri artırır mı? Limon gibi asit içeriği yüksek, ekşi meyveler dişe aracısız zarar verir Bazen ırk limonu tuzlayıp yer Bu; dişler için çok zararlıdır Diş yüzeyinde önemli madde kaybına neden olur Sert dokuyu yumuşatır Limonu geleneksel şekilde salata sosu veya çorba sosu biçiminde harcamak gerekir Direkt yemek dürüst değildir Ekşi şeyler asitlidir Bunlar yendiğinde, dişler öğütme hareketi yapar gibi birbirine değerinde ve gıcır gıcır eder Yani dişlerde eskime olur Asitli meyveler yendikten sonradan dişler hemencecik fırçalanmamalıdır Çünkü asit dişlerin üzerindeki sert dokuyu yumuşattığı için fırçalamanın mekanik etkisi ile dişler aşınabilir Meyvelerden elmanın kabuğu ile ısırılarak yenilmesi ise, diş sağlığı için çok yararlıdır Dişlerin üzerinde temizleme etkisi yaratır Karbonhidrat içeriği yüksek muz, incir ve aşırı şekerli meyveler ise; dişler üstünde herhangi bir tatlının yaptığı etkiyi yapar Bunları yedikten daha sonra dişler fırçalanmalı, en azından ağız su ile çalkalanmalıdır AHŞAP KÜRDAN YASAKLANMIŞ! * Peynir yiyenlerin dişleri sağlam olur mu? Fazla süt içenlerin dişleri daha mı beyazdır? Bunlar doğru değil Çünkü dişlerin yapısı, daha diş ağız ortamına çıkmadan son şeklini almıştır Dolayısıyla peynirin fakat ağızdaki asit ortamını tamponlama özelliği fayda sağlar Dişlerin yapısına ise, herhangi bir etkisi olmaz Dişlerin beyazlamasında süt ya da herhangi başka bir yiyeceğin etkisi yoktur * Yemeklerden daha sonra kürdan kullanımını diş sağlığı açısından öneriyor musunuz? Kürdan plastikse öneriyorum Fakat sofralarımızda çoğunlukla ahşap kürdan kullanılıyor Bunlar dişler üstünde kırılma riski yarattığı için bu cins kürdanları önermiyoruz