lise 2 dil ve anlatım kitabı cevapları
S15 Olcme ve Değerlendirme Soruları
1panel,saygı nezaket
2y,d,y,d,y
3b
4C
5D
6TARTIŞMADA KURALLAR VARDIR MUNAKAŞA DA YOKTUR…
7KONU DIŞINA CIKMAMAYA…
8TARAFSIZLIĞI
Sayfa 23
1*guncel konular
*gondergesel
2d,d,y
3c
4e
unite sonu olcme ve değerlendirme
1d
2a
3c
4d
5e
6b
7a
8e
9d
10e
11e
Anlatıma Hazırlık
Sayfa 27
Hazırlık
1Yarışmalara hazırlık yapmadan katılan bir sporcunun başarılı olup olmayacağını sebepleriyle acıklayınız
Cevap:Başarılı olma ihtimali duşuktur;cunku alt yapı olmalı zemin sağlam olmalı
2Duygu ve duşuncelerinizi sozlu olarak mı yoksa yazılı olarak mı daha rahat ifade edersiniz?
Cevap:Yazılı kişinin yuzune soyleyemediğim şeyleri yazarak soyleyebilirim
3Duygu ve duşuncelerinizi ifade etmede okuduğunuz kitapların nasıl bir katkısı vardır?
Cevap:Kelime dağarcığımızı geliştirir
4 ’ ’Bakar kor ’ ’ deyiminden hareketle, bakmak ile gormenin farkını acıklayınız
Cevap:Bakmak anlamak , gormek aydınlatmak
5 ’ ’Kitap istikbale yollanan mektuptur ’ ’ Cemil Meric ’e ait bu sozden anladıklarınızı birkac paragraf halinde yazıp sınıfta okuyunuz
Cevap: kitap okumak ilk başta faydasız goruluranlık faydası olmasına rağmen cok belirgin değildirzaman gectikce, insan hayata atladıkca okuduğunun faydasını gormeye başlarbunu kendiside fark ederistikbale yol alan mektup derken bu kastedilir
6Hangi şair ve yazarların uslubunu beğendiğinizi nedenleriyle soyleyiniz
Cevap:Reşat Nuri Gun tekin turkceyi yalın halinde sade şekilde kullanması
Sayfa 27
1Etkinlik
’lirik şiir ’ ’ hakkında hazırlık yapmadan bir metin yazınız
Cevap: Lirik şiir: Toplumun hemen her kesimini ilgilendiren sevinc,coşku veya acı gibi ortak duyguların veya aşk, ayrılık, ozlem gibi bireysel duyguların coşkulu bir tarzda işlendiği şiirlere lirik şiir denir
Bu konunun anlatımında kendinizi başarılı gorup gormediğinizi nedenleriyle soyleyiniz
Cevap:Evet başarılı gordum
Sayfa 28
Sorular
1 ’ ’Huzunlu donuş ’ ’ adlı metinde yazar neyi, nicin, nasıl anlatmıştır?
Cevapimageslise2dilveanlatimkitabicevaplari5b0321f55b728pngeyami Safa hakkında anlatmıştır
2Neyi, nicin ve nasıl anlatmak gerektiği uzerinde duşunmeden konuşmanın ve yazmanın tutarlı olup olmayacağını nedenleriyle belirtiniz
Cevap:Anlatımın kanıtlayıcı yonu olması
3Yazar, metni hazırlarken hangi kaynaklara başvurmuştur?
Cevapimageslise2dilveanlatimkitabicevaplari5b0321f55b728pngeyami Safa hakkında bilgi bulunan kitaplardan ansiklopedilerden faydalanmıştır
4Kaynak gosterilmesi metni hangi yonlerden etkilemiştir?
Cevap:Kanıtlayıcı yonuyle
5Alıntı yapılan kaynakların ne şekilde verildiğini ceşitli kapıları inceleyerek soyleyiniz
Cevapipnot şeklinde
Sayfa 29
Sorular
1metinde hangi konu uzerinde durulmuştur?
Cevap:istanbulun guzelliklerinden bahsedilmiştir
2yazarların konuya bakış acılarının aynı olup olmadığını acıklayınız
Cevap:her yazarın bakış acısı farklıdır Orneğin bir yazar bir konuya on yargılı yaklaşır farklı bir yazar ise o konuya farklı yaklaşır
3kultur birikiminin,deneyimin ve cevrenin anlatıma nasıl bir etkisi olduğunu acıklayınız
Cevap:cok etkisi vardır
Sayfa 30
2etkinlik
“gece ve “beş şehir metinlerinde butunluğu sağlayan oğeleri bulunuz Bu oğelerin anlamlı bir birlik sağlayacak şekilde bir araya getirilip getirilmediğini acıklayınız
Cevap:anlamlı bir birlik sağlamazlar her yazının kendi teması ve ifade bicimi vardır
Sayfa30
Sorular
1gencliğe hitabemetninin hedef kitlesini ve yazılış amacını belirleyiniz
cevap:Turk genclerine yazılmıştırvatana sahip cıkmaları icin
2hedef kitlesinin ve yazılış amacının metnin anlatımını nasıl etkilediğini acıklayınız
cevap:hedef kitlesinin belli olması o kişiye karşı hitapta bulunması acısından onemlidir
3metinden Ataturk ’un tecrubelerini gosteren cumleleri bulunuz
Cevap:seni,bu hazineden ,mahrum etmek isteyecek,dahi ve harici,bedhahların olacak
4bu metin sizde nasıl bir duygu uyandırdı?
Cevap:Ataturk ’un bize calışmamız gerektiğini ve calışmamı istediğini uyandırdı
Sayfa31
Sorular
1metinden kişisel gozlemlerin anlatıma yansıtıldığı cumleleri gosteriniz
Cevap:ben farkına varmıyorum,adanın tepesine doğru gittiklerini gorurdum,icim cız ederdi
2metinden hareketle anlatımda gozlemin onemini belirtiniz
cevap:gozlem olduğu zaman kanıtlayıcı olmuş olur
Sayfa31
4etkinlik
hangi metin ve konuşmalarda gozleme ihtiyac duyuluracıklayınız
cevap:her yazıda ihtiyac duyulur(makale,gezi yazısı,deneme vb)
sayfa 32
7etkinlik
yine yalnızım bu sokaklarda gidiyorum bilmeden nereye gittiğimi korkuyorum bana bakan o karanlık sokaklardan sanki ustume ustume geliyor sokaklar
O eski korkunc gunlerden biriydi yine ruzgar ve yağmur butun sinirini cıkarırcasına nereye denk gelirse vuruyordu Guneş eski guneş değildibulutlar,onun guzelliğini kıskanır gibi uzerini ortmuşlerdikazalar,cığlıklar,hasarlar hepsi bir aradaydı insanlar bu felaketin bitmesini caresizlikle beklediler
32 sayfadaki metinler
SONSUZLUK BU MU?
Sokaktayım,kalabalık bir sokak arasında
Koşuyorum,etrafıma bakmadan koşuyorum
Yolumun ufukla kesişen noktasında
Sanki beni cağıran bir ucurum goruyorum
33 Sayfa 12Etkinlik
Bu metinelrde bireysel zevk ve anlayışın etkisi buyukturyani bireysel zevk ve anlayış yazarın eserine yansırCunku Beş şehir ve Gece metinlerinde İstanbul anlatılıyorFakat ikiside aynı değildirBiiri tarihi olarak bakıyor biri akşamki guzelliğini eserinde yansıtıyor…Sonuc olarak:zevkler farklı olduğundan aynı konu hakkındaki eserlerde farklı olur
S15 Olcme ve Değerlendirme Soruları
1panel,saygı nezaket
2y,d,y,d,y
3b
4C
5D
6TARTIŞMADA KURALLAR VARDIR MUNAKAŞA DA YOKTUR…
7KONU DIŞINA CIKMAMAYA…
8TARAFSIZLIĞI
Sayfa 23
1*guncel konular
*gondergesel
2d,d,y
3c
4e
unite sonu olcme ve değerlendirme
1d
2a
3c
4d
5e
6b
7a
8e
9d
10e
11e
Anlatıma Hazırlık
Sayfa 27
Hazırlık
1Yarışmalara hazırlık yapmadan katılan bir sporcunun başarılı olup olmayacağını sebepleriyle acıklayınız
Cevap:Başarılı olma ihtimali duşuktur;cunku alt yapı olmalı zemin sağlam olmalı
2Duygu ve duşuncelerinizi sozlu olarak mı yoksa yazılı olarak mı daha rahat ifade edersiniz?
Cevap:Yazılı kişinin yuzune soyleyemediğim şeyleri yazarak soyleyebilirim
3Duygu ve duşuncelerinizi ifade etmede okuduğunuz kitapların nasıl bir katkısı vardır?
Cevap:Kelime dağarcığımızı geliştirir
4 ’ ’Bakar kor ’ ’ deyiminden hareketle, bakmak ile gormenin farkını acıklayınız
Cevap:Bakmak anlamak , gormek aydınlatmak
5 ’ ’Kitap istikbale yollanan mektuptur ’ ’ Cemil Meric ’e ait bu sozden anladıklarınızı birkac paragraf halinde yazıp sınıfta okuyunuz
Cevap: kitap okumak ilk başta faydasız goruluranlık faydası olmasına rağmen cok belirgin değildirzaman gectikce, insan hayata atladıkca okuduğunun faydasını gormeye başlarbunu kendiside fark ederistikbale yol alan mektup derken bu kastedilir
6Hangi şair ve yazarların uslubunu beğendiğinizi nedenleriyle soyleyiniz
Cevap:Reşat Nuri Gun tekin turkceyi yalın halinde sade şekilde kullanması
Sayfa 27
1Etkinlik
’lirik şiir ’ ’ hakkında hazırlık yapmadan bir metin yazınız
Cevap: Lirik şiir: Toplumun hemen her kesimini ilgilendiren sevinc,coşku veya acı gibi ortak duyguların veya aşk, ayrılık, ozlem gibi bireysel duyguların coşkulu bir tarzda işlendiği şiirlere lirik şiir denir
Bu konunun anlatımında kendinizi başarılı gorup gormediğinizi nedenleriyle soyleyiniz
Cevap:Evet başarılı gordum
Sayfa 28
Sorular
1 ’ ’Huzunlu donuş ’ ’ adlı metinde yazar neyi, nicin, nasıl anlatmıştır?
Cevapimageslise2dilveanlatimkitabicevaplari5b0321f55b728pngeyami Safa hakkında anlatmıştır
2Neyi, nicin ve nasıl anlatmak gerektiği uzerinde duşunmeden konuşmanın ve yazmanın tutarlı olup olmayacağını nedenleriyle belirtiniz
Cevap:Anlatımın kanıtlayıcı yonu olması
3Yazar, metni hazırlarken hangi kaynaklara başvurmuştur?
Cevapimageslise2dilveanlatimkitabicevaplari5b0321f55b728pngeyami Safa hakkında bilgi bulunan kitaplardan ansiklopedilerden faydalanmıştır
4Kaynak gosterilmesi metni hangi yonlerden etkilemiştir?
Cevap:Kanıtlayıcı yonuyle
5Alıntı yapılan kaynakların ne şekilde verildiğini ceşitli kapıları inceleyerek soyleyiniz
Cevapipnot şeklinde
Sayfa 29
Sorular
1metinde hangi konu uzerinde durulmuştur?
Cevap:istanbulun guzelliklerinden bahsedilmiştir
2yazarların konuya bakış acılarının aynı olup olmadığını acıklayınız
Cevap:her yazarın bakış acısı farklıdır Orneğin bir yazar bir konuya on yargılı yaklaşır farklı bir yazar ise o konuya farklı yaklaşır
3kultur birikiminin,deneyimin ve cevrenin anlatıma nasıl bir etkisi olduğunu acıklayınız
Cevap:cok etkisi vardır
Sayfa 30
2etkinlik
“gece ve “beş şehir metinlerinde butunluğu sağlayan oğeleri bulunuz Bu oğelerin anlamlı bir birlik sağlayacak şekilde bir araya getirilip getirilmediğini acıklayınız
Cevap:anlamlı bir birlik sağlamazlar her yazının kendi teması ve ifade bicimi vardır
Sayfa30
Sorular
1gencliğe hitabemetninin hedef kitlesini ve yazılış amacını belirleyiniz
cevap:Turk genclerine yazılmıştırvatana sahip cıkmaları icin
2hedef kitlesinin ve yazılış amacının metnin anlatımını nasıl etkilediğini acıklayınız
cevap:hedef kitlesinin belli olması o kişiye karşı hitapta bulunması acısından onemlidir
3metinden Ataturk ’un tecrubelerini gosteren cumleleri bulunuz
Cevap:seni,bu hazineden ,mahrum etmek isteyecek,dahi ve harici,bedhahların olacak
4bu metin sizde nasıl bir duygu uyandırdı?
Cevap:Ataturk ’un bize calışmamız gerektiğini ve calışmamı istediğini uyandırdı
Sayfa31
Sorular
1metinden kişisel gozlemlerin anlatıma yansıtıldığı cumleleri gosteriniz
Cevap:ben farkına varmıyorum,adanın tepesine doğru gittiklerini gorurdum,icim cız ederdi
2metinden hareketle anlatımda gozlemin onemini belirtiniz
cevap:gozlem olduğu zaman kanıtlayıcı olmuş olur
Sayfa31
4etkinlik
hangi metin ve konuşmalarda gozleme ihtiyac duyuluracıklayınız
cevap:her yazıda ihtiyac duyulur(makale,gezi yazısı,deneme vb)
sayfa 32
7etkinlik
yine yalnızım bu sokaklarda gidiyorum bilmeden nereye gittiğimi korkuyorum bana bakan o karanlık sokaklardan sanki ustume ustume geliyor sokaklar
O eski korkunc gunlerden biriydi yine ruzgar ve yağmur butun sinirini cıkarırcasına nereye denk gelirse vuruyordu Guneş eski guneş değildibulutlar,onun guzelliğini kıskanır gibi uzerini ortmuşlerdikazalar,cığlıklar,hasarlar hepsi bir aradaydı insanlar bu felaketin bitmesini caresizlikle beklediler
32 sayfadaki metinler
SONSUZLUK BU MU?
Sokaktayım,kalabalık bir sokak arasında
Koşuyorum,etrafıma bakmadan koşuyorum
Yolumun ufukla kesişen noktasında
Sanki beni cağıran bir ucurum goruyorum
33 Sayfa 12Etkinlik
Bu metinelrde bireysel zevk ve anlayışın etkisi buyukturyani bireysel zevk ve anlayış yazarın eserine yansırCunku Beş şehir ve Gece metinlerinde İstanbul anlatılıyorFakat ikiside aynı değildirBiiri tarihi olarak bakıyor biri akşamki guzelliğini eserinde yansıtıyor…Sonuc olarak:zevkler farklı olduğundan aynı konu hakkındaki eserlerde farklı olur