iltasyazilim
FD Üye
restoran ne süre bulundu, Birincil lokanta ne vakit, Birincil lokantayı kim açtı, lokantanın tarihi
Champ d ’Oiseau adıyla Mösyö Boulanger göre 1765 yılında Paris ’te açıldı Dükkanın girişine Latince bir atasözü yazılmıştı: “Venite ad me, omnes qui stomacho laboratis et ego restaurabo vos Bu sözlerin anlamı şuydu: ‘Siz ey midesi guruldayanlar… Bana gelin, iyileştireyim Bu özdeyişteki “Restauraboiyileştirmek sözcüğü, zamanla restoran anlamında “restoran olarak kullanıldı Mösyö Boulanger ’nin lokantasınin iç kısmı, üstü mermer masalarla süslenmişti Özel yemeği ise bir tür tavuk yemeği olan “Volaille au Gros Sel ’di Boulanger ’nin bu girişiminin öncesinde, tavernalarda, hanlarda, aşçı dükkanlarında ve bir takım kahvehanelerde yemek yemek yenilebiliyordu Ancak bunlar, bugünkü çağdaş anlamıyla restoranların atası olarak sayılabilecek niteliklere sahip delillerdi Mösyö Boulanger ’nin lokantası başarılı olunca, kısa vakit içinde başka örnekleri de açıldı1789 Devrimi sırasında, Paris ’te 100 restoran vardı 15 sene sonradan birincil restoran rehberi “Almanach des Gourmands (Damak Tadına Düşkünler Almanağı) adıyla yayınlandı *
Champ d ’Oiseau adıyla Mösyö Boulanger göre 1765 yılında Paris ’te açıldı Dükkanın girişine Latince bir atasözü yazılmıştı: “Venite ad me, omnes qui stomacho laboratis et ego restaurabo vos Bu sözlerin anlamı şuydu: ‘Siz ey midesi guruldayanlar… Bana gelin, iyileştireyim Bu özdeyişteki “Restauraboiyileştirmek sözcüğü, zamanla restoran anlamında “restoran olarak kullanıldı Mösyö Boulanger ’nin lokantasınin iç kısmı, üstü mermer masalarla süslenmişti Özel yemeği ise bir tür tavuk yemeği olan “Volaille au Gros Sel ’di Boulanger ’nin bu girişiminin öncesinde, tavernalarda, hanlarda, aşçı dükkanlarında ve bir takım kahvehanelerde yemek yemek yenilebiliyordu Ancak bunlar, bugünkü çağdaş anlamıyla restoranların atası olarak sayılabilecek niteliklere sahip delillerdi Mösyö Boulanger ’nin lokantası başarılı olunca, kısa vakit içinde başka örnekleri de açıldı1789 Devrimi sırasında, Paris ’te 100 restoran vardı 15 sene sonradan birincil restoran rehberi “Almanach des Gourmands (Damak Tadına Düşkünler Almanağı) adıyla yayınlandı *