nicealem
FD Üye
Lokum; şeker, nişasta, su ve türüne göre kurutulmuş meyve ya da kuruyemiş gibi farklı malzemeler kullanılarak hazırlanır Jel kıvamında olan bu meşhur Türk tatlısına gülsuyu ya da limonla verilen karakteristik tadın korunması için genellikle lokum, küp küp parçalara ayrıldıktan sonra pudra şekeri ya da hindistancevizi ile kaplanır Lokuma en çok yakışan kuruyemişler; antep fıstığı, ceviz ve fındıktır
Lokum, içerdiği nişasta ve şekerle tam bir enerji deposudur Bu haliyle lokum, vücudun yapı taşlarından biri olan karbonhidratlar grubundadır Lokum da karbonhidrat olan tüm besinler gibi tüketildikten sonra kısa bir süre içinde yakılır Fakat buradaki önemli nokta, vücudun harcayamayacağı kadar fazla miktarda lokum tüketmemektir Bildiğiniz gibi sindirilemeyen ya da enerji olarak kullanılmayan karbonhidratlar karaciğerde yağ olarak depolanır Bu da sağlıksız bir şekilde kilo almanıza neden olur Ancak miktarına dikkat edildiği sürece lokum tüketmek oldukça faydalıdır
Lokum gibi karbonhidratlarla kırmızı et gibi proteinleri karşılaştırdığımızda karbonhidratların sanıldığı kadar tehlikeli olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz Şöyle ki; proteinli besinler vücutta yakılıp kas oluşumunu desteklerken, protein enerjiye dönüştürüldüğü sırada kreatinin, üre ve ürik asit gibi maddeler atık olarak vücutta birikir Bu maddeler kan değerleri içinde karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını yükseltir İdrarla atılamayan bu atık maddelerin kanda birikmesi karaciğer ve böbreklerin görevlerini yerine getirmekte güçlük çektiğinin göstergesidir
Lokum doktorların böbrek hastalarına önerdiği harika bir besindir Özellikle vanilyalı ve kakaolu lokum fazla kalori almadan bahsettiğimiz atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur Bununla birlikte, lokum eski zamanlardan beri yara ve çıbanları iyileştirmek için kullanılmaktadır Bunun ne ölçüde sağlıklı olduğu konusunda şüpheye düşmeniz normal Ancak ‘eski toprak’ diye tabir ettiğimiz büyüklerimiz alternatif olarak hala bu tarz uygulamalara devam etmektedir Kültürümüzde bayramların vazgeçilmez ikramı olan lokum, Türk kahvesiyle birlikte de servis edilir Lokum kararında tüketildiği sürece sağlıklı ve besleyici bir tatlıdır Aşırıya kaçıldığında kilo almanıza neden olabileceğinden tüketilen lokum miktarına dikkat etmeniz gerektiğinin altını çizelim Son olarak, lokumun vücuda verebileceği zararlara da değinelim Açık şekilde satılan lokumları tüketmek sağlığınızı ciddi anlamda tehdit edebilir Bayat ve uygun fiyatlı gözüken, içerisinde ne olduğunu bilmediğiniz lokumları satın almak mide sağlığınızı bozacaktır Sağlık açısından hiçbir faydası bulunmayan, aksine yapay tatlandırıcılar kullanılarak üretilmiş bu ‘hesaplı’ dediğimiz lokumlar, başta mide ağrısı olmak üzere, bulantı, yanma hissi, mide sancıları gibi şikayetlere neden olabilir Bu nedenle lokum tüketirken güvendiğiniz marka ve üreticilerden alışveriş yapmanızda fayda var
Lokumun Besin Değerleri
1 adet 9 gramlık orta boy sade lokum 32 kaloridir 2 adet lokum tüketmek orta boy bir meyvenin 1,5 katı kadar kalori almak demektir Lokumun içine konulan Antep fıstığı ya da ceviz gibi malzemeler kalori değerini arttırsa da daha fazla enerji verir Beslenme uzmanlarına göre 41 gramlık 3 adet lokum 1 porsiyon olarak kabul edilmektedir İşte tadı dillere destan Türk lokumunun besin değerleri:
100 gram lokum 1 adet sade lokum
Karbonhidrat: 89,28 gr 8,04 gr
Protein: 0,12 gr 0,01 gr
Yağ: 0,19 gr 0,02 gr
Lif: 0 gr 0 gr
Kolesterol: 0 mg 0 mg
Potasyum: 19 mg 171 mg
Kalsiyum: 5 mg 0,45 mg
Demir: 0,1 mg 0,01 mg
Lokum, içerdiği nişasta ve şekerle tam bir enerji deposudur Bu haliyle lokum, vücudun yapı taşlarından biri olan karbonhidratlar grubundadır Lokum da karbonhidrat olan tüm besinler gibi tüketildikten sonra kısa bir süre içinde yakılır Fakat buradaki önemli nokta, vücudun harcayamayacağı kadar fazla miktarda lokum tüketmemektir Bildiğiniz gibi sindirilemeyen ya da enerji olarak kullanılmayan karbonhidratlar karaciğerde yağ olarak depolanır Bu da sağlıksız bir şekilde kilo almanıza neden olur Ancak miktarına dikkat edildiği sürece lokum tüketmek oldukça faydalıdır
Lokum gibi karbonhidratlarla kırmızı et gibi proteinleri karşılaştırdığımızda karbonhidratların sanıldığı kadar tehlikeli olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz Şöyle ki; proteinli besinler vücutta yakılıp kas oluşumunu desteklerken, protein enerjiye dönüştürüldüğü sırada kreatinin, üre ve ürik asit gibi maddeler atık olarak vücutta birikir Bu maddeler kan değerleri içinde karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını yükseltir İdrarla atılamayan bu atık maddelerin kanda birikmesi karaciğer ve böbreklerin görevlerini yerine getirmekte güçlük çektiğinin göstergesidir
Lokum doktorların böbrek hastalarına önerdiği harika bir besindir Özellikle vanilyalı ve kakaolu lokum fazla kalori almadan bahsettiğimiz atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur Bununla birlikte, lokum eski zamanlardan beri yara ve çıbanları iyileştirmek için kullanılmaktadır Bunun ne ölçüde sağlıklı olduğu konusunda şüpheye düşmeniz normal Ancak ‘eski toprak’ diye tabir ettiğimiz büyüklerimiz alternatif olarak hala bu tarz uygulamalara devam etmektedir Kültürümüzde bayramların vazgeçilmez ikramı olan lokum, Türk kahvesiyle birlikte de servis edilir Lokum kararında tüketildiği sürece sağlıklı ve besleyici bir tatlıdır Aşırıya kaçıldığında kilo almanıza neden olabileceğinden tüketilen lokum miktarına dikkat etmeniz gerektiğinin altını çizelim Son olarak, lokumun vücuda verebileceği zararlara da değinelim Açık şekilde satılan lokumları tüketmek sağlığınızı ciddi anlamda tehdit edebilir Bayat ve uygun fiyatlı gözüken, içerisinde ne olduğunu bilmediğiniz lokumları satın almak mide sağlığınızı bozacaktır Sağlık açısından hiçbir faydası bulunmayan, aksine yapay tatlandırıcılar kullanılarak üretilmiş bu ‘hesaplı’ dediğimiz lokumlar, başta mide ağrısı olmak üzere, bulantı, yanma hissi, mide sancıları gibi şikayetlere neden olabilir Bu nedenle lokum tüketirken güvendiğiniz marka ve üreticilerden alışveriş yapmanızda fayda var
Lokumun Besin Değerleri
1 adet 9 gramlık orta boy sade lokum 32 kaloridir 2 adet lokum tüketmek orta boy bir meyvenin 1,5 katı kadar kalori almak demektir Lokumun içine konulan Antep fıstığı ya da ceviz gibi malzemeler kalori değerini arttırsa da daha fazla enerji verir Beslenme uzmanlarına göre 41 gramlık 3 adet lokum 1 porsiyon olarak kabul edilmektedir İşte tadı dillere destan Türk lokumunun besin değerleri:
100 gram lokum 1 adet sade lokum
Karbonhidrat: 89,28 gr 8,04 gr
Protein: 0,12 gr 0,01 gr
Yağ: 0,19 gr 0,02 gr
Lif: 0 gr 0 gr
Kolesterol: 0 mg 0 mg
Potasyum: 19 mg 171 mg
Kalsiyum: 5 mg 0,45 mg
Demir: 0,1 mg 0,01 mg