iltasyazilim
FD Üye
Lorlu Biber Tarifi İçin Malzemeler
*1 kilo biber
*2 2,5 kilo lor
*Salamura tuz
*Acı süs biber(sevenlere)
Lorlu Biber Tarifi Yapılışı Merhabalar,, ,,
Yine bizim mutfağa ait yöresel bir tarif, biber severler, lor, çökelek veee acı severler umuyorum ki mutlaka denemek isteyecektir Ama acı yemiyorsanız hiç sorun değil, ilave etmezsiniz olur, biter
Lorla yaptığımız için harika lezzetli oluyor
Tarif ölçülerine uymak zorunda değilsiniz, ne kadar biberden yapmak isterseniz ona göre lor ve kap ayarlarsınız
Tuz turşuluk salamura tuz olmalı, biberin erimemesi, dayanması için, yine tuzu az olursa lor çabuk bozulan bir gıda olduğu için dayanması gerekli, yani tuz önemli
Biber sarı renkli biraz kalın ve etli olanlar çok iyi sonuç verir
Kap cam kavanoz olmalı mümkünse sağlık açısından, ve yapıldıktan sonra serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza edilmeli
Ve son olarak eylül sonu ekim ayı içinde yapılırsa serin havada daha iyi olur
Şimdi yapalım, istediğimiz kadar biberi yıkayıp süzüyoruz, biberler kuru olmalı
Yeteri kadar kaşar lorunu bir kabın içine alalım, tuzuna bakalım, hafifse dediğim gibi biraz tuz ilave edip elle karıştıralım Kavanozu hazır edelim, kavanoz kuru olmalı, en altına bir kat lor koyup elimizle tabanı iyice bastırarak lorla ince bir kat yapalım Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp temizleyelim, içlerini çok hafif tuzlayalım Lorla biraz dolduralım, resimler yardımcı olacaktır, kavanozun dibine yerleştirelim, ve bastıralım, üzerine bir kat lor koyup yine bastıra bastıra lorla biberlerin üzerini kapatalım, bastırmamızın sebebi hiç aralarında hava boşluğu kalmasın, bozulmaması için önemli, böyle böyle bir biber bir lor katı yaparak kavanozu dolduralım En üste lor koyup iyice hava boşluğu kalmayıncaya kadar kapatalım Kavanozun altına büyükçe bir tabak koyalım, kapağını tam kapatmayalım, çünkü lorun bir kaç gün üzerine suyu çıkacak, bu suyu her gün alıp temizleyelim Su kalmasın Dört beş gün sonra yeriniz varsa buzdolabına koyun, bu günler için söylüyorum, ama ekim ayında yapılırsa serin havada soğuk ve ışıksız bir yerde kapağını sıkı sıkı kapatarak muhafaza edebiliriz
Kışın veya canınız ne zaman yemek isterse çıkarıp yiyebilirsiniz Zaten yapıldıktan tercihen bir ay sonra yenebilir
Turşu tadında ekşimsi ve lezzetli bir tat Bir çok yerde kullanabiliriz, biz genelde kahvaltılarda yiyoruz, kavuruyoruz veya sade yiyoruz
Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin afiyetler olsun diyorum Hoşçakalın
*1 kilo biber
*2 2,5 kilo lor
*Salamura tuz
*Acı süs biber(sevenlere)
Lorlu Biber Tarifi Yapılışı Merhabalar,, ,,
Yine bizim mutfağa ait yöresel bir tarif, biber severler, lor, çökelek veee acı severler umuyorum ki mutlaka denemek isteyecektir Ama acı yemiyorsanız hiç sorun değil, ilave etmezsiniz olur, biter
Lorla yaptığımız için harika lezzetli oluyor
Tarif ölçülerine uymak zorunda değilsiniz, ne kadar biberden yapmak isterseniz ona göre lor ve kap ayarlarsınız
Tuz turşuluk salamura tuz olmalı, biberin erimemesi, dayanması için, yine tuzu az olursa lor çabuk bozulan bir gıda olduğu için dayanması gerekli, yani tuz önemli
Biber sarı renkli biraz kalın ve etli olanlar çok iyi sonuç verir
Kap cam kavanoz olmalı mümkünse sağlık açısından, ve yapıldıktan sonra serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza edilmeli
Ve son olarak eylül sonu ekim ayı içinde yapılırsa serin havada daha iyi olur
Şimdi yapalım, istediğimiz kadar biberi yıkayıp süzüyoruz, biberler kuru olmalı
Yeteri kadar kaşar lorunu bir kabın içine alalım, tuzuna bakalım, hafifse dediğim gibi biraz tuz ilave edip elle karıştıralım Kavanozu hazır edelim, kavanoz kuru olmalı, en altına bir kat lor koyup elimizle tabanı iyice bastırarak lorla ince bir kat yapalım Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp temizleyelim, içlerini çok hafif tuzlayalım Lorla biraz dolduralım, resimler yardımcı olacaktır, kavanozun dibine yerleştirelim, ve bastıralım, üzerine bir kat lor koyup yine bastıra bastıra lorla biberlerin üzerini kapatalım, bastırmamızın sebebi hiç aralarında hava boşluğu kalmasın, bozulmaması için önemli, böyle böyle bir biber bir lor katı yaparak kavanozu dolduralım En üste lor koyup iyice hava boşluğu kalmayıncaya kadar kapatalım Kavanozun altına büyükçe bir tabak koyalım, kapağını tam kapatmayalım, çünkü lorun bir kaç gün üzerine suyu çıkacak, bu suyu her gün alıp temizleyelim Su kalmasın Dört beş gün sonra yeriniz varsa buzdolabına koyun, bu günler için söylüyorum, ama ekim ayında yapılırsa serin havada soğuk ve ışıksız bir yerde kapağını sıkı sıkı kapatarak muhafaza edebiliriz
Kışın veya canınız ne zaman yemek isterse çıkarıp yiyebilirsiniz Zaten yapıldıktan tercihen bir ay sonra yenebilir
Turşu tadında ekşimsi ve lezzetli bir tat Bir çok yerde kullanabiliriz, biz genelde kahvaltılarda yiyoruz, kavuruyoruz veya sade yiyoruz
Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin afiyetler olsun diyorum Hoşçakalın