louis pasteur kimdir
louis pasteur 1822 yılında Fransa'nın Dole şehrinde doğdu 1846'da École Normale Supérieure'un fen bolumunu bitirdi 1847'de fizik ve kimya dalında doktora derecesini alan Pasteur, bu yıllarda izomerlik, kristal yapı ve optik etkinlik konularındaki calışmalarıyla adını duyurmayı başardı 1848'de Strasbourg Fen Fakultesi'nde yardımcı kimya profesorluğune yukseltildi 1854'te Lille Fen Fakultesi'nde kimya profesorluğune ve Ecole Normale'de kurulmasını istediği araştırma laboratuarının yoneticiliğine getirildi Bu laboratuarda, 1871'de şarbon, tavuk kolerası ve kuduz gibi virutik hastalıklar, bağışıklık mekanizması ve aşı hazırlama teknikleri uzerinde calışmaya başlayan Pasteur, kuduz kopekler uzerindeki incelemelerini daha guvenli bir ortamda yapabilmek icin 1885'te eski bir imparatorluk şatosunu amaca uygun olarak duzenleyerek, Pasteur Enstitusu'nun cekirdeğini oluşturdu
Pasteur, Strasberg'li Marie Laurent ile evlendi Marie'nin eşini, araştırmalarını her şeyin ustunde tutması icin ozendirmesi sayesinde Pasteur laboratuar calışmaları uzerinde yoğunlaşabiliyor ve işine gereken zamanı ve onemi verebiliyordu 1895 yılında Fransa'da oldu
louis pasteur neyi buldu
Kuduz Aşısı
Joseph Meister adlı bir cocuk kuduz bir kopek tarafından on dort yerinden ısırıldığında, anne ve babası cocuğu Louis Pasteur'e getirdiler Bu bilim insanı daha once sadece hayvanların uzerinde denemiş olan kuduz aşısını cocuğa uygulamakta tereddut etti Pasteur bunu ancak, kendisine gelen iki doktorun, cocuğun kuduz hastalığından her durumda oleceğini ve başarılı olursa yontemin kuduz hastalığına bir care olabileceğini soylemesinden sonra denemeye karar verdi Aşının başarılı olması bu oldurucu hastalığın onlenmesi ve aşıların geliştirilmesi icin buyuk bir adım oldu
Pastorizasyon
Pasteur'un, ozellikle mayalanma olayında ve bulaşıcı hastalıklarda mikroorganizmaların sorumlu olduğunu kanıtlaması, kendiliğinden tureme teorisini curutmesi, şarap, bira, sut, meyve suyu gibi mayalanabilir sıvıların uzun sure bozulmadan saklanabilmelerini sağlayan pastorizasyonadlı konserve yonteminin gelişmesini sağladı
Bu yontemde, sutu 63 °C'de otuz dakika sureyle ısıtmak ve sonra hızlı bir bicimde soğuttuktan sonra sutu kapalı ve sterilize edilmiş şişelere koymak gerekiyordu Buna benzer bir yontem (UHT) sutu mikroplardan arındırmak icin gunumuzde de kullanılmaktadır
louis pasteur 1822 yılında Fransa'nın Dole şehrinde doğdu 1846'da École Normale Supérieure'un fen bolumunu bitirdi 1847'de fizik ve kimya dalında doktora derecesini alan Pasteur, bu yıllarda izomerlik, kristal yapı ve optik etkinlik konularındaki calışmalarıyla adını duyurmayı başardı 1848'de Strasbourg Fen Fakultesi'nde yardımcı kimya profesorluğune yukseltildi 1854'te Lille Fen Fakultesi'nde kimya profesorluğune ve Ecole Normale'de kurulmasını istediği araştırma laboratuarının yoneticiliğine getirildi Bu laboratuarda, 1871'de şarbon, tavuk kolerası ve kuduz gibi virutik hastalıklar, bağışıklık mekanizması ve aşı hazırlama teknikleri uzerinde calışmaya başlayan Pasteur, kuduz kopekler uzerindeki incelemelerini daha guvenli bir ortamda yapabilmek icin 1885'te eski bir imparatorluk şatosunu amaca uygun olarak duzenleyerek, Pasteur Enstitusu'nun cekirdeğini oluşturdu
Pasteur, Strasberg'li Marie Laurent ile evlendi Marie'nin eşini, araştırmalarını her şeyin ustunde tutması icin ozendirmesi sayesinde Pasteur laboratuar calışmaları uzerinde yoğunlaşabiliyor ve işine gereken zamanı ve onemi verebiliyordu 1895 yılında Fransa'da oldu
louis pasteur neyi buldu
Kuduz Aşısı
Joseph Meister adlı bir cocuk kuduz bir kopek tarafından on dort yerinden ısırıldığında, anne ve babası cocuğu Louis Pasteur'e getirdiler Bu bilim insanı daha once sadece hayvanların uzerinde denemiş olan kuduz aşısını cocuğa uygulamakta tereddut etti Pasteur bunu ancak, kendisine gelen iki doktorun, cocuğun kuduz hastalığından her durumda oleceğini ve başarılı olursa yontemin kuduz hastalığına bir care olabileceğini soylemesinden sonra denemeye karar verdi Aşının başarılı olması bu oldurucu hastalığın onlenmesi ve aşıların geliştirilmesi icin buyuk bir adım oldu
Pastorizasyon
Pasteur'un, ozellikle mayalanma olayında ve bulaşıcı hastalıklarda mikroorganizmaların sorumlu olduğunu kanıtlaması, kendiliğinden tureme teorisini curutmesi, şarap, bira, sut, meyve suyu gibi mayalanabilir sıvıların uzun sure bozulmadan saklanabilmelerini sağlayan pastorizasyonadlı konserve yonteminin gelişmesini sağladı
Bu yontemde, sutu 63 °C'de otuz dakika sureyle ısıtmak ve sonra hızlı bir bicimde soğuttuktan sonra sutu kapalı ve sterilize edilmiş şişelere koymak gerekiyordu Buna benzer bir yontem (UHT) sutu mikroplardan arındırmak icin gunumuzde de kullanılmaktadır