İki saat kala ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası ihtiyaçlarını gidermeye çalışan halk arasında elinde Luppo paketiyle görüntülenen kişi gündem oldu.
Luppo’yu üreten Şölen emekçileri sokağa çıkma yasağına karşın, sıhhatsiz şartlarda çalışıyor olmaları hakkında açıklama yaptı.
Evrensel'den Hilal Tok'un haberine nazaran; çoğunluğu bayan, neredeyse 700 kişinin çalıştığı Şölen fabrikasına ilişkin işçi bayanlardan biri şu tabirleri kullandı:
“Şu an çalışma devam ediyor, birtakım arkadaşlarımız 12 saat falan çalışmak zorunda kalıyorlar. Bir şey diyemiyorlar. Biz artık iş yerinde bitişik çalışıyoruz, tamam maske falan takıyoruz lakin bir maske ile akşama kadar yönetim edin diyorlar. Biz de bir maske ile zorlanıyoruz, gün içinde hapşırma/öksürme oluyor, yemekhaneye gidip geliyoruz, onu tüm gün kullanmak zorundayız. Ayrıyeten kıyafetlerimiz içeride yıkanıyor, tüm işçilerin kıyafetleri bir makinenin içinde, nasıl temizlendiği muhakkak değil, haftada en fazla iki sefer yıkanıyor, giyiyorsun olağanda çıkan çikolata lekesi çıkmamış, makûs kokuyor. Konutlarımıza götürüp yıkamamıza müsaade vermiyorlar, burada da pak yıkanmıyor. İtiraz ettik lakin dinlemediler. ‘Bir şey olmaz, gerekli tedbirler alınıyor’ diyorlar.”
GECE SERVİSLERİ TIKLIM TIKIŞ
“Bir şeye karşı çıktığında çabucak tutanak tutuyorlar, üçüncü tutanakta da işten atıyorlar” diyen Luppo emekçisi bayan, servislerde fizikî araya uyulması gerektiğine ait açıklanan tedbirlere karşın fabrika servisindeki durumu şöyle anlattı:
“Servislerde gündüzleri göz boyamak için tekli oturtuyorlar fakat geceleri ikili üçlü derken bir bakıyoruz ayakta gittiğimiz oluyor. Söylüyoruz itiraz ediyoruz ancak boş. Düşünmüyorlar yani.”
Bir diğer bayan personel ise “Fabrikada günde bir kez maske veriyorlar, servislerde maske yok, ya kendimiz para verip alıyoruz, ya da takılmıyor. Servislerden inince elimizi oraya buraya vuruyoruz. Kaygılıyız” dedi.
"DİP TABANA ÇALIŞIYORUZ"
Fabrikada ateşlenen, öksüren çalışanların de olduğunu fakat o çalışanlara test yapılmadığını aktaran bayan çalışanlar reaksiyon gösterince “İşinize gelmiyorsa çalışmayın” dayatmasıyla karşılaştıklarını tabir ettiler.
Emekçiler, “Bu süreçte rapor almamıza da karşı çıkıyorlar. İnsanların halinden anlamıyorlar, hasta olana inanmıyorlar aslında. İnsanın bir nedeni var ki rapor alıyor. Ateşleneni meskene gönderiyorlar, hiç bilemiyoruz işte virüs var mı yok mu, test yapılmıyor zira, bize de bilgisi verilmiyor. Fabrikada bir tabibin olması daha yeterli olur ancak şu anda o da yok. Evvelden haftada 1 gün ya da 2 gün gelirdi ancak artık gidiyoruz, odası daima kilitli. İşverenler müdürler hiç gelmiyorlar, ortada geldiklerinde üretim alanına girmiyorlar, odalarından çıkmıyorlar. Mühendisler bile gidip gelmiyor artık yanımıza. Onlar odalarından çıkmıyor lakin biz burada taban tabana çalışıyoruz. Bir sigara odası var küçücük, içeride 70 kişi birlikte sigara içiyor” açıklamasını yaptı.
AĞIR BASAN TELAŞ: YARIN NE OLACAK?
Telaş ve endişeyle çocuklarının, ailelerinin yanına giden çalışanların talebi ise üretime orta vererek fiyatlı müsaadeye çıkabilmek:
“Virüsten sonra bir şey değişmedi, yeniden yan yana tıpkı süratte devam ediyor üretim. Ürettiklerimiz temel gereksinim değil, talebimiz hiç değilse birkaç hafta da olsa bizi fiyatlı müsaadeye göndermeleri… Fiyatsız müsaade istemiyoruz zira esasen halimiz ortada, perişan oluruz. Çalışırken daima dertliyiz, yanımızda çalışan bayanda ‘Acaba virüs var mı, yok mu’ diye düşünüyoruz. Elimiz birbirine değiyor illaki, süratli ve yan yana üretim yaparken. Sanki virüs bulaştı mı diye niyetlere kapılıyor insan. İnsan korkuyor işte. Çalışanların durumu çok berbat, gün geliyor ağlayanlar da oluyor, korkuyorlar işyerine gidip gelirken; ‘Acaba çocuğuma bulaşır mı, ben de var mı?’ diye insan tasa içinde.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.