Apple tarafından AirPods 3 ve yeni kuşak MacBook Pro ailesinin tanıtıldığı Unleashed aktifliği sonrasında macOS Monterey işletim sisteminin çıkış tarihi konusunda da açıklama geldi. Buna nazaran, aylardır beta basamağında olan macOS Monterey, 25 Ekim tarihinde kullanıcılar ile buluşacak. Bu süreçte Apple; Safari, Mac için Kısayollar, Üniversal Denetim ve çok daha fazlası üzere işletim sisteminin birkaç kısmını büsbütün yeniledi.
Esas yeni özelliklerden biri de birinci olarak 2018 yılında iOS 12’de ortaya çıkan Kısayollar takviyesi. Kısayollar, Automator yahut AppleScript’in yerini çabucak almıyor fakat büyük olasılıkla Mac’lerde karmaşık vazifeleri otomatikleştirmenin en âlâ yolu olacak. Başka değerli özellikler ortasında, birden fazla Mac yahut iPad’i meselesiz bir formda denetim etmek için bir Mac klavyesini ve track pad’i kullanmanıza müsaade veren Kozmik Denetim ve Rahatsız Etmeyin özelliğine daha fazla detay ekleyen bir Odak modu bulunuyor.
Monterey, hem Intel hem de Apple Silicon Mac’lerde çalışacak. Öte yandan, şu anda macOS Big Sur’u destekleyen her modelde çalışmayacak. İşletim sistemi, kimi 2013 ve 2014 model Intel Mac’in yanı sıra 2015’ten itibaren 12 inç MacBook’un birinci yinelemesi için takviye vermiyor.
Bu ortada tıpkı tarihte SharePlay özelliğini etkin edecek olan iOS 15.1 ve iPadOS 15.1 taşınabilir işletim sistemlerinin de çıkış yapacağını da belirtelim.
macOS Monterey Dayanağı Alacak Mac Modelleri
- 2015’in başı ve sonrası MacBook Air
- 2015’in başı ve sonrası MacBook Pro
- 2016’nın başı ve sonrası MacBook
- 2015 sonu ve sonrası iMac
- 2014 sonu ve sonrası Mac küçük
- 2017 ve sonrası iMac Pro
- 2013’ün sonları ve sonrası Mac Pro