Boşlukta yer kaplayan ve kutlesi olan varlıklara madde denir Kapı,masa,sandalye ve pencere gibi eşyalar; tahta,demir,cam ve plastik gibi maddelerden yapılmışlardır
Su,buz ve su buharını renkleri yonunden inceleyelim İnceleme sonunda suyun renksiz,buzun beyaz,su buharının sis renginde olduğunu goruruz Aslında bu uc madde aynı maddenin uc farlı halidir
Farklı bitkilerden hatta aynı bitkiden alınmış yaprakların renklerini karşılaştıralım Bazı yaprakların acık yeşil bazılarının koyu yeşil olduğunu goruruz O halde aynı maddeler farklı renklerde olabilir
Isınma,ıslanma (nemlenme),kuruma gibi etkilerle maddelerin renkleri değişebilir
Maddeler renklerine,renk tonlarının parlaklık ve matlıklarına gore birbirlerinden ayırt edilebilirler
Pencere camından dışarıya bakalım Karşımızdaki evleri,ağacları,taşları ve oteki cisimleri net goruruz Aynı cisimlere buzlu camdan baktığımızda cisimleri puslu ya da golge gibi goruruz
Cam gibi ışığı iyi geciren maddelere saydam maddeler denir Buzlu cam gibi ışığı az geciren maddelere yarı saydam maddeler denir Tahta gibi ışığı gecirmeyen maddelere opak maddeler denir
Acık havadaki cisimler, sisli havadaki cisimlerden daha iyi gorulur Cunku saydam maddeler yoğunlaştıkca saydamlıkları azalır
Bazı maddeleri kokularından tanıyabiliriz Bildiğiniz gibi kolonya, parfum,tup gaz ve benzin gibi maddeler kokularından kolayca tanınır Un, şeker,tuz gibi maddelerin ise ayırt edici kokuları yoktur
Bazı maddeler ise tatlarına bakılarak tanınabilir Limon gibi bazı maddeler ekşi, şeker gibi bazı maddeler tatlı,yemek tuzu ise tuzludur
Bazı maddeleri ise dokunarak tanırız Taş,tahta;demir;cam gibi maddeler serttir Pamuk, yun, sunger, macun gibi maddeler yumuşaktır
Maddelere elimizi surterek duzgun ya da puruzlu olduklarını anlarız Pencere camı, masa ve sıranın uzeri duzgundur Taş, ağac, duvar yuzeyleri puruzludur
Hareket ettirilen maddelerin cıkardığı seslerle de onları tanıyabiliriz
Bir maddenin yalnız sertliği, yumuşaklığı, saydamlığı, parlaklığı ya da matlığı onu diğerlerinden ayırt etmemizi sağlamaz Maddelerin gorulen ya da hissedilen ozellikleri onları tanımamıza yardım eder Ancak tek başlarına maddeleri oteki maddelerden ayırt etmemize yetmez
Su,buz ve su buharını renkleri yonunden inceleyelim İnceleme sonunda suyun renksiz,buzun beyaz,su buharının sis renginde olduğunu goruruz Aslında bu uc madde aynı maddenin uc farlı halidir
Farklı bitkilerden hatta aynı bitkiden alınmış yaprakların renklerini karşılaştıralım Bazı yaprakların acık yeşil bazılarının koyu yeşil olduğunu goruruz O halde aynı maddeler farklı renklerde olabilir
Isınma,ıslanma (nemlenme),kuruma gibi etkilerle maddelerin renkleri değişebilir
Maddeler renklerine,renk tonlarının parlaklık ve matlıklarına gore birbirlerinden ayırt edilebilirler
Pencere camından dışarıya bakalım Karşımızdaki evleri,ağacları,taşları ve oteki cisimleri net goruruz Aynı cisimlere buzlu camdan baktığımızda cisimleri puslu ya da golge gibi goruruz
Cam gibi ışığı iyi geciren maddelere saydam maddeler denir Buzlu cam gibi ışığı az geciren maddelere yarı saydam maddeler denir Tahta gibi ışığı gecirmeyen maddelere opak maddeler denir
Acık havadaki cisimler, sisli havadaki cisimlerden daha iyi gorulur Cunku saydam maddeler yoğunlaştıkca saydamlıkları azalır
Bazı maddeleri kokularından tanıyabiliriz Bildiğiniz gibi kolonya, parfum,tup gaz ve benzin gibi maddeler kokularından kolayca tanınır Un, şeker,tuz gibi maddelerin ise ayırt edici kokuları yoktur
Bazı maddeler ise tatlarına bakılarak tanınabilir Limon gibi bazı maddeler ekşi, şeker gibi bazı maddeler tatlı,yemek tuzu ise tuzludur
Bazı maddeleri ise dokunarak tanırız Taş,tahta;demir;cam gibi maddeler serttir Pamuk, yun, sunger, macun gibi maddeler yumuşaktır
Maddelere elimizi surterek duzgun ya da puruzlu olduklarını anlarız Pencere camı, masa ve sıranın uzeri duzgundur Taş, ağac, duvar yuzeyleri puruzludur
Hareket ettirilen maddelerin cıkardığı seslerle de onları tanıyabiliriz
Bir maddenin yalnız sertliği, yumuşaklığı, saydamlığı, parlaklığı ya da matlığı onu diğerlerinden ayırt etmemizi sağlamaz Maddelerin gorulen ya da hissedilen ozellikleri onları tanımamıza yardım eder Ancak tek başlarına maddeleri oteki maddelerden ayırt etmemize yetmez