Doğada bulunan ve ceşitli besinleri barındıran meyvelerden farklı olarak, işlenmiş karbonhidratlar (ekmek, makarna ve pasta gibi) işlenme surecinde lif, fitobesin, vitamin ve minerallerini kaybederler
Tam buğdayla karşılaştırıldığında tipik bir makarna ve ekmekte eksik olan besinler:
♦ Cinkonun yuzde 62′si
♦ Magnezyumun yuzde 72′si
♦ E Vitamininin yuzde 95′i
♦ Folik asidin yuzde 50′si
♦ Kromun yuzde 72′si
♦ B6 Vitamininin yuzde 78′i
♦ Liflerin yuzde 78′i
65,000 kadın uzerinde altı yıl boyunca yapılan bir araştırmada, beyaz ekmek, beyaz pirinc ve makarna gibi rafine karbonhidratlar acısından zengin bir diyet uygulayan kadınlarda, tam buğdaylı ekmek ve esmer pirinc gibi cok lifli yiyecekler tuketenlere gore, iki bucuk kat daha fazla Tip II diyabet gorulmuştur Bu bulgular 43,000 erkek uzerinde yapılan bir calışmada tekrarlanmıştır7 Diyabet onemsiz bir problem değildir; Amerika’da hastalıktan dolayı olumlerin dorduncu nedenidir ve gorulme sıklığı artmaktadır
Harvard Kamu Sağlığı Fakultesinde epidemyoloji ve beslenme profesoru olan ve bu iki araştırmanın yazarlarından biri olan Dr Walter Willett, sonucları o kadar etkileyici bulmuştur ki, resmi kuruluşlarca yayımlanan ve altıon bir porsiyon herhangi ceşit bir karbonhidrat yenmesini oneren Yiyecek Rehberi Piramidinin değiştirilmesini istemektedir Dr Willett, “Beyaz ekmek gibi rafine tahılları tatlılar kategorisine koymalılar, cunku metabolik olarak her ikisi de aynı şey, goruşunu dile getirmektedir
Doğanın onlara verdiği ambalajdan cıkarılmış olan bu nişastalı (beyaz un) yiyecekler artık gercek yiyecekler değildirler Lif ve minerallerinin coğu yok olduğundan bu gibi yiyecekler cok cabuk emilir ve kan dolaşımında glikoz dalgalanmalarına neden olurlar Boyle bir durumla başa cıkabilmekicin pankreas daha hızlı ensulin salgılamaya başlar Vucuttaki fazla yağlar da pankreasın daha fazla ensulin salgılamasına neden olur Rafine yiyecekler ve fazla vucut yağlarının pankreasa aşırı ensulin salgılaması icin baskı yapması, zaman icinde diyabete neden olur Rafine karbonhidratlar, beyaz un, tatlılar ve hatta kan dolaşımına cok cabuk girdiklerinden dolayı meyve suları, trigliseridi yukselterek yatkınlığı olan kişilerde kalp krizi riskini artırabilirler
Bu işlenmiş yiyecekleri her yediğinizde, diyetinizden başlıca besinleri cıkarmış olmakla kalmıyor, normal fonksiyonlarımızı surdurmemiz icin gereken ve henuz keşfedilmemiş olan yuzlerce fitobesinden de kendinizi mahrum etmiş oluyorsunuz Beyaz un elde etmek icin tam buğdayın besinler acısından zengin kabuğu soyulduğunda, bu yiyeceğin en faydalı kısmı yok edilmiş olur Buğday tanesinin dış kabuğu, mineralleri, fitoostrojenleri, lignanları, fitik asidi, indoleleri, fenolik bileşenleri, diğer fitokimyasalları ve bu yiyecekte bulunan E vitamininin tamamına yakınını icerir Uzun omurle ilişkilendirilen tam tahıllı yiyecekler, modern Amerikan diyetinde kalorilerin coğunu oluşturan işlenmiş yiyeceklerden tamamen farklıdır
Tıbbi araştırmalar bizim yaptığımız gibi cok miktarda işlenmiş yiyecek tuketmenin tehlikelerini acık bicimde gostermektedir Bu rafine tahıllar bizim aclığımızı giderecek lif ve besin yoğunluğuna sahip olmadığından obeziteye, diyabete, kalp hastalığına ve kanser riskinin artmasına neden olurlar
Elli beş ve altmış dokuz yaşlarındaki 34,392 kadın uzerinde dokuz yıl boyunca surdurulen guncel bir araştırmada, rafine tahıl yiyenlerde kalp hastalığından olme riskinin ucte iki oranında arttığı bulunmuştur On beş yaygın araştırmayı ozetleyen araştırmacılar, rafine tahıl ve rafine tatlılar iceren diyetlerin tutarlı bir şekilde mide ve kolon kanseri ile ilişkili olduğunu gormuşlerdir En az on iki araştırmada da, az lifli diyetlerle goğus kanseri arasında ilişki bulunmuştur Cok fazla şeker ve rafine un iceren diyetler sadece kilo alınmasına neden olmaz, erken olume de yol acar
Rafine yiyeceklerin bağlantılı olduğu hastalıklar
Ağız Kanseri ► Tiroid Kanseri
Mide kanseri ► Solunum yolu kanseri
Kolorektal kanseri ► Diyabet
Bağırsak kanseri ► Safra kesesi hastalığı
Goğus kanseri ► Kalp hastalığı
Eğer kilo vermek istiyorsanız en başta kacınmanız gereken yiyecekler işlenmiş yiyeceklerdir: Tatlandırıcılar, şekerlemeler, abur cubur yiyecekler ve unlu yiyecekler; bunların yağsız olması hicbir şeyi değiştirmez Hemen hemen butun kilo verme otoriteleri bu konuda aynı goruştedirler: Corek, makarna ve ekmek de dahil olmak uzere rafine karbonhidratları yemeyi bırakmalısınız İnsan vucudu duşunulduğunde, makarna gibi az lifli karbonhidratlar beyaz şeker kadar zararlıdır Makarna kesinlikle sağlıklı olmayan, zararlı bir yiyecektir
Şu an bircoğunuzun ne duşunduğunu tahmin edebiliyorum: “Fakat Dr Fuhrman! Ben makarnayı cok seviyorum Ondan vazgecmek zorunda mıyım? Ben de makarna yemeyi severim Makarna ara sıra cok fazla yeşil sebze, soğan, mantar ve domates iceren bir yemekte az miktarda kullanılabilir Doğal urunler satan dukkanlardaki tam tahıllı makarnalar ya da fasulyelerden yapılan makarnalar, beyaz unla yapılanlardan daha iyi bir secimdir Lezzetli yemek tarifleri icin 9 Bolum’e bakınız Burada unutulmaması gereken nokta, rafine tahılların aldığımız kalorilerin sadece cok kucuk bir yuzdesini oluşturması gerektiğidir
Ya corekler? Pastaneden aldığınız “tam buğdaylı corek gercekten de tam tahıldan mı yapılmıştır? Hayır; coğunlukla bu coreklerde ağırlıklı olarak beyaz un vardır Bazen bunu anlamak guctur Makarnaların, ekmeklerin, kurabiyelerin, krakerlerin ve diğer tahıl urunlerinin yuzde doksan dokuzu beyaz undan yapılır Bazen biraz tam buğday ya da karamela boyası eklenir ve siz de onun tam buğdaydan yapıldığını sanırsınız Ama oyle değildir Esmer ekmeklerin coğu, beyaz undan yapılmış ekmeğin sahte bir şekilde renklendirilmesiyle elde edilir Amerikan topraklarında yetişen buğday zaten besin acısından yoğun bir yiyecek değilken, yiyecek ureticileri bir de onun en değerli kısmını atar, rengini acar, koruyucular, tuz, şeker, boya ekler ve ekmek, kahvaltılık gevrek ve diğer yaygın yiyecekleri uretirler Buna rağmen bircok Amerikalı az yağlı oldukları icin bu yiyecekleri sağlıklı zanneder
Tam buğdayla karşılaştırıldığında tipik bir makarna ve ekmekte eksik olan besinler:
♦ Cinkonun yuzde 62′si
♦ Magnezyumun yuzde 72′si
♦ E Vitamininin yuzde 95′i
♦ Folik asidin yuzde 50′si
♦ Kromun yuzde 72′si
♦ B6 Vitamininin yuzde 78′i
♦ Liflerin yuzde 78′i
65,000 kadın uzerinde altı yıl boyunca yapılan bir araştırmada, beyaz ekmek, beyaz pirinc ve makarna gibi rafine karbonhidratlar acısından zengin bir diyet uygulayan kadınlarda, tam buğdaylı ekmek ve esmer pirinc gibi cok lifli yiyecekler tuketenlere gore, iki bucuk kat daha fazla Tip II diyabet gorulmuştur Bu bulgular 43,000 erkek uzerinde yapılan bir calışmada tekrarlanmıştır7 Diyabet onemsiz bir problem değildir; Amerika’da hastalıktan dolayı olumlerin dorduncu nedenidir ve gorulme sıklığı artmaktadır
Harvard Kamu Sağlığı Fakultesinde epidemyoloji ve beslenme profesoru olan ve bu iki araştırmanın yazarlarından biri olan Dr Walter Willett, sonucları o kadar etkileyici bulmuştur ki, resmi kuruluşlarca yayımlanan ve altıon bir porsiyon herhangi ceşit bir karbonhidrat yenmesini oneren Yiyecek Rehberi Piramidinin değiştirilmesini istemektedir Dr Willett, “Beyaz ekmek gibi rafine tahılları tatlılar kategorisine koymalılar, cunku metabolik olarak her ikisi de aynı şey, goruşunu dile getirmektedir
Doğanın onlara verdiği ambalajdan cıkarılmış olan bu nişastalı (beyaz un) yiyecekler artık gercek yiyecekler değildirler Lif ve minerallerinin coğu yok olduğundan bu gibi yiyecekler cok cabuk emilir ve kan dolaşımında glikoz dalgalanmalarına neden olurlar Boyle bir durumla başa cıkabilmekicin pankreas daha hızlı ensulin salgılamaya başlar Vucuttaki fazla yağlar da pankreasın daha fazla ensulin salgılamasına neden olur Rafine yiyecekler ve fazla vucut yağlarının pankreasa aşırı ensulin salgılaması icin baskı yapması, zaman icinde diyabete neden olur Rafine karbonhidratlar, beyaz un, tatlılar ve hatta kan dolaşımına cok cabuk girdiklerinden dolayı meyve suları, trigliseridi yukselterek yatkınlığı olan kişilerde kalp krizi riskini artırabilirler
Bu işlenmiş yiyecekleri her yediğinizde, diyetinizden başlıca besinleri cıkarmış olmakla kalmıyor, normal fonksiyonlarımızı surdurmemiz icin gereken ve henuz keşfedilmemiş olan yuzlerce fitobesinden de kendinizi mahrum etmiş oluyorsunuz Beyaz un elde etmek icin tam buğdayın besinler acısından zengin kabuğu soyulduğunda, bu yiyeceğin en faydalı kısmı yok edilmiş olur Buğday tanesinin dış kabuğu, mineralleri, fitoostrojenleri, lignanları, fitik asidi, indoleleri, fenolik bileşenleri, diğer fitokimyasalları ve bu yiyecekte bulunan E vitamininin tamamına yakınını icerir Uzun omurle ilişkilendirilen tam tahıllı yiyecekler, modern Amerikan diyetinde kalorilerin coğunu oluşturan işlenmiş yiyeceklerden tamamen farklıdır
Tıbbi araştırmalar bizim yaptığımız gibi cok miktarda işlenmiş yiyecek tuketmenin tehlikelerini acık bicimde gostermektedir Bu rafine tahıllar bizim aclığımızı giderecek lif ve besin yoğunluğuna sahip olmadığından obeziteye, diyabete, kalp hastalığına ve kanser riskinin artmasına neden olurlar
Elli beş ve altmış dokuz yaşlarındaki 34,392 kadın uzerinde dokuz yıl boyunca surdurulen guncel bir araştırmada, rafine tahıl yiyenlerde kalp hastalığından olme riskinin ucte iki oranında arttığı bulunmuştur On beş yaygın araştırmayı ozetleyen araştırmacılar, rafine tahıl ve rafine tatlılar iceren diyetlerin tutarlı bir şekilde mide ve kolon kanseri ile ilişkili olduğunu gormuşlerdir En az on iki araştırmada da, az lifli diyetlerle goğus kanseri arasında ilişki bulunmuştur Cok fazla şeker ve rafine un iceren diyetler sadece kilo alınmasına neden olmaz, erken olume de yol acar
Rafine yiyeceklerin bağlantılı olduğu hastalıklar
Ağız Kanseri ► Tiroid Kanseri
Mide kanseri ► Solunum yolu kanseri
Kolorektal kanseri ► Diyabet
Bağırsak kanseri ► Safra kesesi hastalığı
Goğus kanseri ► Kalp hastalığı
Eğer kilo vermek istiyorsanız en başta kacınmanız gereken yiyecekler işlenmiş yiyeceklerdir: Tatlandırıcılar, şekerlemeler, abur cubur yiyecekler ve unlu yiyecekler; bunların yağsız olması hicbir şeyi değiştirmez Hemen hemen butun kilo verme otoriteleri bu konuda aynı goruştedirler: Corek, makarna ve ekmek de dahil olmak uzere rafine karbonhidratları yemeyi bırakmalısınız İnsan vucudu duşunulduğunde, makarna gibi az lifli karbonhidratlar beyaz şeker kadar zararlıdır Makarna kesinlikle sağlıklı olmayan, zararlı bir yiyecektir
Şu an bircoğunuzun ne duşunduğunu tahmin edebiliyorum: “Fakat Dr Fuhrman! Ben makarnayı cok seviyorum Ondan vazgecmek zorunda mıyım? Ben de makarna yemeyi severim Makarna ara sıra cok fazla yeşil sebze, soğan, mantar ve domates iceren bir yemekte az miktarda kullanılabilir Doğal urunler satan dukkanlardaki tam tahıllı makarnalar ya da fasulyelerden yapılan makarnalar, beyaz unla yapılanlardan daha iyi bir secimdir Lezzetli yemek tarifleri icin 9 Bolum’e bakınız Burada unutulmaması gereken nokta, rafine tahılların aldığımız kalorilerin sadece cok kucuk bir yuzdesini oluşturması gerektiğidir
Ya corekler? Pastaneden aldığınız “tam buğdaylı corek gercekten de tam tahıldan mı yapılmıştır? Hayır; coğunlukla bu coreklerde ağırlıklı olarak beyaz un vardır Bazen bunu anlamak guctur Makarnaların, ekmeklerin, kurabiyelerin, krakerlerin ve diğer tahıl urunlerinin yuzde doksan dokuzu beyaz undan yapılır Bazen biraz tam buğday ya da karamela boyası eklenir ve siz de onun tam buğdaydan yapıldığını sanırsınız Ama oyle değildir Esmer ekmeklerin coğu, beyaz undan yapılmış ekmeğin sahte bir şekilde renklendirilmesiyle elde edilir Amerikan topraklarında yetişen buğday zaten besin acısından yoğun bir yiyecek değilken, yiyecek ureticileri bir de onun en değerli kısmını atar, rengini acar, koruyucular, tuz, şeker, boya ekler ve ekmek, kahvaltılık gevrek ve diğer yaygın yiyecekleri uretirler Buna rağmen bircok Amerikalı az yağlı oldukları icin bu yiyecekleri sağlıklı zanneder