Malatya usulü enfes Tarhana çorbası nasıl yapılır, pişirilir, faydaları nelerdir, yanına ne gider? Ümit Uzunoğlu’ndan şifa deposu Malatya Usulü geleneksel tarhana çorbası tarifi sizlerle. Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek bu lezzetli tarifi mutlaka deneyin.
HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN
Özellikle, kış aylarının vazgeçilmezi tarhana çorbası Türklere özgü bir gıda maddesi olup oldukça besleyicidir. Yaz aylarının sonuna doğru yapılır ve kış boyunca tüketmek üzere stoklanır. Tarhana çorbası sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere her öğün tüketilebilir. Eskiden imkanlar kısıtlı olduğu için her türlü yiyeceği kurutarak saklandığından, yoğurdun saklama yolu araştırılırken tarhana çorbasının bulunduğu rivayet edilmektedir. Önemli bölümü yoğurttan oluşan tarhana çorbası besleyicidir ve oldukça uzun süre bozulmadan saklanabilmektedir. Bugün sizlere klasik olan tarhananın dışında Maraş ve Malatya usulü tarhana tarifini hazırlıyoruz. Peki Malatya usulü tarhana çorbası nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir?
- Sıcak sıcak servis edin. Yemek niyetine de yapıp yiyebileceğiniz oldukça lezzetli ve sağlıklı bir çorba.
MALATYA USULÜ TARHANA ÇORBASI TARİFİ:
MALZEMELER
6 adet tarhana
Yarım kg ıspanak
1 kase çırpılmış yoğurt
1-2 yemek kaşığı tereyağı
bir miktar kuru nane
bir miktar kırmızı pul biber
bir miktar tuz
YAPILIŞI
Tarhanaları bir gece önceden ıslatın veya ıslanmamış ise, düdüklü tencerede 15 dakika kadar pişirin.
Piştikten sonra tarhanalar top halinde kalmaması için bir kaşık ile topakları ezin.
Su miktarı fazla olmayacak, fotoğrafta gördüğünüz şekilde göz kararı ekleyin.
Ocağın üzerine koyup içerisine çırpılmış yoğurt ekleyin ve kaynamaya bırakın, tuzu ekleyin.
Yoğurt ile 10 dakika kadar kaynadıktan sonra, doğranmış ıspanakları ekleyin.
Kıvamına göre bir miktar daha su veya yoğurt ekleyin.
Sos tavasında tereyağını eritip kızartın tereyağı köpük köpük olup kızarınca içine kuru naneyi (iri yaprak halindeyse elinizle ufalayarak) ekleyin ve ocağın altını kapatın.
Bu aşamada dilerseniz, kırmızı pul biber de ekleyebilirsiniz.
Ocakta ıspanaklar ile birlikte pişmiş olan tarhana çorbasına, bir miktar tereyağlı naneden ekleyip karıştırın.
Ispanaklar çabuk pişecektir, tadına bakarak ocağı kapatabilirsiniz.
Bir miktar tereyağlı sosu ise tabaklara dökmek için ayırın.
Çorba piştikten sonra tabaklara koyup üzerine tekrar tereyağlı sos ilave ederek servis edin.
Afiyet olsun...