Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Malatyanın Yöresel Yemekleri

Malatyanın Yöresel Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Malatya Yöresel Yemekler,
Malatya Yöresi Yemekleri,
Malatyanın Yemeklerinin İsimleri

Malatyanın Yemekleri

Malatya geleneksel evlerinde Mutfakta Kaplıkveya terekdenilen raflar içerisinde kaplar bulunur Mutfak veya kilerin bir göre Aşlıklar sıralanır Kilerde yiyecek malzemelerinin yanı sıra kurutmalıklar, pozitif eşya, buğday ve bunların elenmesinde kullanılan kalbur ve elek bulunur Yatakların bulunduğu yüklük bu bölümde yer alır Ocak mutfağın bulunduğu yerinde bir yerde bulunur Ocağın bir metre üstünde davlumbaz vardır Zahire ve kışlık yiyecekler, kilerin serin bir uygun muhafaza edilir Turşular ve reçeller bidonlara konularak burada saklanır Kışlık et kavurması tenekelere basılarak kilerde yerden yarım metre yüksekte yer alan kerevetlerin üstüne sıralanır

Yemekler, yere serilen sofra bezi üstünde konulan siniler üzerinde yenilir
Malatya mutfak kültürü, varlıklı bir görünüm arzeder ve çoğunlukla bulgur ağırlıklıdır Özel günlerde yapılan anma, merasim, çocuk görme, adak adama gibi günlerde yemeklerin çeşitliliği gözlenir Doğum yapan lohusa kadını görmeye gidildiğinde Kuymak (Herle) götürülür

Eve misafir geldiğinde, Hıdırıllez haftasında, bir rüya görüldüğünde hayıra çıkması dileğinde ise Kömbeyapılır Hem, Hıdırellez'de Hızır Kömbesi, Sehen Kesmesigibi yiyecekler yapılarak minimum yedi komşuya dağıtılır Düğünlerde yemek türleri üç esas çeşitlilik üstünde yoğunlaşmıştır Bunlar; etli bulgur pilavı, tiritli yemek ve mevsimine kadar meyve, cacık ve salatadan oluşur

Ölü arkasında verilen yemekler ise düğünlerdeki yemek çeşitleri gibidir Buna, can aşıya da kırk yemeğigibi genel isim verilir

Bu nesil yemeklere ilave olarak un helvasıda yapılır Yeni bir işe başlama, eve yeni birşey alma, kemer atma gibi durumlarda kömbe yapma ve kurban keserek komşulara dağıtarak geleneği sürdürmektedirler

Mutfak kültüründe kayda değer bir yeri ekmek çeşitleri tutar

Bunlar; tandır etmeği, yufka ekmek, kınalı ekmek, taplama ekmeği, bazlama, ekşili ekmek, ballı ekmek, otlu ekmek, pileke, dönderme, taş küllüğü, tutmaç, saç yüzü, yağlı ekmek, saç üstü
Çorbalar; mercimek çorbası, kavurmalı eriştebulgur çorbası, tarhana çorbası, kara çorba, pıtpıtı çorbası, gendime çorbası, kulak çorbası, döğme çorbası, pirinç çorbası, ayali çorba, pirpirim çorbası, kellepaça çorbası, ekşili çorba, keşli çorba, gurut çorbası, aşure çorbası, malhıta çorbası vb sayılabilir

Köfteler; Malatya mutfağında kayda değer bir yer tutar Belli Başlı araç gereç bulgurdur

Malatya'da 70'den fazla köfte çeşidi olduğu bilinmektedir Bazılarının isimleri şöyledir:
Analıkızlı, içli köfte, sumaklı ekşili köfte, sıkmalı köfte, elmalı köfte, kurşungeçmez köftesi, gilgirikli köfte, ciğer köftesi, haşhaşlı top köfte, saçsız köfte, ıspanaklı dolma köfte, patatesli içli köfte, kabaklı çimdik köfte, yumru köfte, yumurtalı sıkma köfte, yoğurtlu balkabağı köftesi, etli ham köfte, çiğleme, mercimekli ham köfte, keloğlan köftesi, yavandan patlıcanlı köfte sayılabilir

Sarma ve dolmalar: Dut yaprağı, kabak, pazı, zeytinyağılı marul sarmaları, asma yaprağı sarması, kiraz yaprağı, fasulye yaprağı sarması, pancar yaprağı sarması, soğan dolması, kabak çiçeği dolması sayılabilir

Et ve sebze ağırlıklı Yemekler: Et tiridi, kabuk aşı, buğulama, sac kavurması, tiritli patates, tiritli fasulye, patlıcan dövmesi, boranı imam bayıldı, pancar kavurması ve sebzeli yemek yemek çeşitleri sayılabilir

ReçellerŞuruplarTurşular: Elma, ayva, kabak, çilek, erik, gül vb gibi türlerden reçel yapılır Yine üzümden kızılcık, vişne, erik, gül gibi türlerden şuruplar hazırlanır Keza; biber, salatalık, domates gibi sebzelerden turşu yapılır Tatlı olarak dut helvası, üzüm pestili, köpük pestili, üzüm sucuğu, pekmez, çir kavurması, peynir tatlısı, çılgın kız baklavası, kaymaklı kayısı tatlısı, Arapgir'in peynir helvası, Halbur tatlısı, dolma tatlısı, sütlaç ve çiğdemli sütlaç sayılabilir *
 
858,496Konular
981,602Mesajlar
29,707Kullanıcılar
ASSSSSADDSon üye
Üst Alt