iltasyazilim
FD Üye
Malatya Yöresel Yemekler,
Malatya Yöresi Yemekleri,
Malatyanın Yemeklerinin İsimleri
Malatyanın Yemekleri
Malatya geleneksel evlerinde Mutfakta Kaplıkveya terekdenilen raflar içerisinde kaplar bulunur Mutfak veya kilerin bir göre Aşlıklar sıralanır Kilerde yiyecek malzemelerinin yanı sıra kurutmalıklar, pozitif eşya, buğday ve bunların elenmesinde kullanılan kalbur ve elek bulunur Yatakların bulunduğu yüklük bu bölümde yer alır Ocak mutfağın bulunduğu yerinde bir yerde bulunur Ocağın bir metre üstünde davlumbaz vardır Zahire ve kışlık yiyecekler, kilerin serin bir uygun muhafaza edilir Turşular ve reçeller bidonlara konularak burada saklanır Kışlık et kavurması tenekelere basılarak kilerde yerden yarım metre yüksekte yer alan kerevetlerin üstüne sıralanır
Yemekler, yere serilen sofra bezi üstünde konulan siniler üzerinde yenilir
Malatya mutfak kültürü, varlıklı bir görünüm arzeder ve çoğunlukla bulgur ağırlıklıdır Özel günlerde yapılan anma, merasim, çocuk görme, adak adama gibi günlerde yemeklerin çeşitliliği gözlenir Doğum yapan lohusa kadını görmeye gidildiğinde Kuymak (Herle) götürülür
Eve misafir geldiğinde, Hıdırıllez haftasında, bir rüya görüldüğünde hayıra çıkması dileğinde ise Kömbeyapılır Hem, Hıdırellez'de Hızır Kömbesi, Sehen Kesmesigibi yiyecekler yapılarak minimum yedi komşuya dağıtılır Düğünlerde yemek türleri üç esas çeşitlilik üstünde yoğunlaşmıştır Bunlar; etli bulgur pilavı, tiritli yemek ve mevsimine kadar meyve, cacık ve salatadan oluşur
Ölü arkasında verilen yemekler ise düğünlerdeki yemek çeşitleri gibidir Buna, can aşıya da kırk yemeğigibi genel isim verilir
Bu nesil yemeklere ilave olarak un helvasıda yapılır Yeni bir işe başlama, eve yeni birşey alma, kemer atma gibi durumlarda kömbe yapma ve kurban keserek komşulara dağıtarak geleneği sürdürmektedirler
Mutfak kültüründe kayda değer bir yeri ekmek çeşitleri tutar
Bunlar; tandır etmeği, yufka ekmek, kınalı ekmek, taplama ekmeği, bazlama, ekşili ekmek, ballı ekmek, otlu ekmek, pileke, dönderme, taş küllüğü, tutmaç, saç yüzü, yağlı ekmek, saç üstü
Çorbalar; mercimek çorbası, kavurmalı eriştebulgur çorbası, tarhana çorbası, kara çorba, pıtpıtı çorbası, gendime çorbası, kulak çorbası, döğme çorbası, pirinç çorbası, ayali çorba, pirpirim çorbası, kellepaça çorbası, ekşili çorba, keşli çorba, gurut çorbası, aşure çorbası, malhıta çorbası vb sayılabilir
Köfteler; Malatya mutfağında kayda değer bir yer tutar Belli Başlı araç gereç bulgurdur
Malatya'da 70'den fazla köfte çeşidi olduğu bilinmektedir Bazılarının isimleri şöyledir:
Analıkızlı, içli köfte, sumaklı ekşili köfte, sıkmalı köfte, elmalı köfte, kurşungeçmez köftesi, gilgirikli köfte, ciğer köftesi, haşhaşlı top köfte, saçsız köfte, ıspanaklı dolma köfte, patatesli içli köfte, kabaklı çimdik köfte, yumru köfte, yumurtalı sıkma köfte, yoğurtlu balkabağı köftesi, etli ham köfte, çiğleme, mercimekli ham köfte, keloğlan köftesi, yavandan patlıcanlı köfte sayılabilir
Sarma ve dolmalar: Dut yaprağı, kabak, pazı, zeytinyağılı marul sarmaları, asma yaprağı sarması, kiraz yaprağı, fasulye yaprağı sarması, pancar yaprağı sarması, soğan dolması, kabak çiçeği dolması sayılabilir
Et ve sebze ağırlıklı Yemekler: Et tiridi, kabuk aşı, buğulama, sac kavurması, tiritli patates, tiritli fasulye, patlıcan dövmesi, boranı imam bayıldı, pancar kavurması ve sebzeli yemek yemek çeşitleri sayılabilir
ReçellerŞuruplarTurşular: Elma, ayva, kabak, çilek, erik, gül vb gibi türlerden reçel yapılır Yine üzümden kızılcık, vişne, erik, gül gibi türlerden şuruplar hazırlanır Keza; biber, salatalık, domates gibi sebzelerden turşu yapılır Tatlı olarak dut helvası, üzüm pestili, köpük pestili, üzüm sucuğu, pekmez, çir kavurması, peynir tatlısı, çılgın kız baklavası, kaymaklı kayısı tatlısı, Arapgir'in peynir helvası, Halbur tatlısı, dolma tatlısı, sütlaç ve çiğdemli sütlaç sayılabilir *
Malatya Yöresi Yemekleri,
Malatyanın Yemeklerinin İsimleri
Malatyanın Yemekleri
Malatya geleneksel evlerinde Mutfakta Kaplıkveya terekdenilen raflar içerisinde kaplar bulunur Mutfak veya kilerin bir göre Aşlıklar sıralanır Kilerde yiyecek malzemelerinin yanı sıra kurutmalıklar, pozitif eşya, buğday ve bunların elenmesinde kullanılan kalbur ve elek bulunur Yatakların bulunduğu yüklük bu bölümde yer alır Ocak mutfağın bulunduğu yerinde bir yerde bulunur Ocağın bir metre üstünde davlumbaz vardır Zahire ve kışlık yiyecekler, kilerin serin bir uygun muhafaza edilir Turşular ve reçeller bidonlara konularak burada saklanır Kışlık et kavurması tenekelere basılarak kilerde yerden yarım metre yüksekte yer alan kerevetlerin üstüne sıralanır
Yemekler, yere serilen sofra bezi üstünde konulan siniler üzerinde yenilir
Malatya mutfak kültürü, varlıklı bir görünüm arzeder ve çoğunlukla bulgur ağırlıklıdır Özel günlerde yapılan anma, merasim, çocuk görme, adak adama gibi günlerde yemeklerin çeşitliliği gözlenir Doğum yapan lohusa kadını görmeye gidildiğinde Kuymak (Herle) götürülür
Eve misafir geldiğinde, Hıdırıllez haftasında, bir rüya görüldüğünde hayıra çıkması dileğinde ise Kömbeyapılır Hem, Hıdırellez'de Hızır Kömbesi, Sehen Kesmesigibi yiyecekler yapılarak minimum yedi komşuya dağıtılır Düğünlerde yemek türleri üç esas çeşitlilik üstünde yoğunlaşmıştır Bunlar; etli bulgur pilavı, tiritli yemek ve mevsimine kadar meyve, cacık ve salatadan oluşur
Ölü arkasında verilen yemekler ise düğünlerdeki yemek çeşitleri gibidir Buna, can aşıya da kırk yemeğigibi genel isim verilir
Bu nesil yemeklere ilave olarak un helvasıda yapılır Yeni bir işe başlama, eve yeni birşey alma, kemer atma gibi durumlarda kömbe yapma ve kurban keserek komşulara dağıtarak geleneği sürdürmektedirler
Mutfak kültüründe kayda değer bir yeri ekmek çeşitleri tutar
Bunlar; tandır etmeği, yufka ekmek, kınalı ekmek, taplama ekmeği, bazlama, ekşili ekmek, ballı ekmek, otlu ekmek, pileke, dönderme, taş küllüğü, tutmaç, saç yüzü, yağlı ekmek, saç üstü
Çorbalar; mercimek çorbası, kavurmalı eriştebulgur çorbası, tarhana çorbası, kara çorba, pıtpıtı çorbası, gendime çorbası, kulak çorbası, döğme çorbası, pirinç çorbası, ayali çorba, pirpirim çorbası, kellepaça çorbası, ekşili çorba, keşli çorba, gurut çorbası, aşure çorbası, malhıta çorbası vb sayılabilir
Köfteler; Malatya mutfağında kayda değer bir yer tutar Belli Başlı araç gereç bulgurdur
Malatya'da 70'den fazla köfte çeşidi olduğu bilinmektedir Bazılarının isimleri şöyledir:
Analıkızlı, içli köfte, sumaklı ekşili köfte, sıkmalı köfte, elmalı köfte, kurşungeçmez köftesi, gilgirikli köfte, ciğer köftesi, haşhaşlı top köfte, saçsız köfte, ıspanaklı dolma köfte, patatesli içli köfte, kabaklı çimdik köfte, yumru köfte, yumurtalı sıkma köfte, yoğurtlu balkabağı köftesi, etli ham köfte, çiğleme, mercimekli ham köfte, keloğlan köftesi, yavandan patlıcanlı köfte sayılabilir
Sarma ve dolmalar: Dut yaprağı, kabak, pazı, zeytinyağılı marul sarmaları, asma yaprağı sarması, kiraz yaprağı, fasulye yaprağı sarması, pancar yaprağı sarması, soğan dolması, kabak çiçeği dolması sayılabilir
Et ve sebze ağırlıklı Yemekler: Et tiridi, kabuk aşı, buğulama, sac kavurması, tiritli patates, tiritli fasulye, patlıcan dövmesi, boranı imam bayıldı, pancar kavurması ve sebzeli yemek yemek çeşitleri sayılabilir
ReçellerŞuruplarTurşular: Elma, ayva, kabak, çilek, erik, gül vb gibi türlerden reçel yapılır Yine üzümden kızılcık, vişne, erik, gül gibi türlerden şuruplar hazırlanır Keza; biber, salatalık, domates gibi sebzelerden turşu yapılır Tatlı olarak dut helvası, üzüm pestili, köpük pestili, üzüm sucuğu, pekmez, çir kavurması, peynir tatlısı, çılgın kız baklavası, kaymaklı kayısı tatlısı, Arapgir'in peynir helvası, Halbur tatlısı, dolma tatlısı, sütlaç ve çiğdemli sütlaç sayılabilir *